София Прайд: Българските партии не разбират демокрацията!

Декларацията на "ВМРО-БНД" и "Атака" била изпълнена с реч на омразата
29 май 2018 15:30,
291
София Прайд: Българските партии не разбират демокрацията!
Снимка: София Прайд

Членовете на организационния комитет на единадесетия София Прайд осъждат декларацията на "Патриоти за София – ВМРО и Атака" в Столичен общински съвет, с която те се обявиха против подкрепата на Столичната община за част от събитията в програмата на София Прайд тази година и призоваха тази подкрепа да бъде оттеглена.

Още по темата

"Декларацията на общинските съветници на "ВМРО-БНД" и "Атака" е изпълнена с реч на омразата и е един от примерите от последните дни за нетолерантността в България към лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансджендър и интерсекс (ЛГБТИ) хората. Атаките срещу шествието са конкретен пример защо има нужда от София Прайд и са доказателство за известния в българското общество антидемократичен характер на тези партии", посочват от София Прайд.

Организационният комитет припомня, че партиите, които съставляват посочената политическа група, са определени като "ултранационалистически/фашистки" в доклада за България от петия мониторингов цикъл на Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността – орган на Съвета на Европа.

Организаторите припомнят също, че по-рано същата седмица драг шоу в Пловдив бе отменено заради стотици заплахи от крайнодесни екстремисти от "Ботев Пловдив" за насилие и вандализъм.

Само ден по-рано и Светият Синод на Българската Православна Църква излезе с позиция, в която заклеймява провеждането на София Прайд, определяйки борбата за равноправие на български граждани като "демонстрация на греха" – позиция, към която Организационният комитет изразява категорично несъгласие.

В допълнение, през изминалите седмици Карлос Контрера – общински съветник от ВМРО-БНД, заяви, че опазването на обществения ред по време на прайда от страна на полицията струва скъпо на данъкоплатците.

"Тази манипулативна теза на практика предполага, че на ЛГБТИ хората като граждани не се дължи защита, както повелява законът, и което е по-важното – обвинява жертвите за това, че са мишени на агресия. Такова изопачение е неприемливо", настояват още от София Прайд.

Според тях провеждането на събитието представлява упражняване от страна на организатори и участници на основно човешко право, прогласено както в Конституцията на Република България, така и в международни договори, по които българската държава е страна – правото на мирно събиране.

"Доколкото пак по силата на Конституцията всички български граждани са равни пред закона, ЛГБТИ хората също следва да могат да упражняват това свое право без ограничение, както всички останали граждани. Лице, което не разбира това, не следва да упражнява публична власт в една демократична държава, защото не разбира принципите на демокрацията и правовия характер на държавата", посочват още те.

Организаторите на София Прайд припомнят още, че опитите за диалог и сътрудничество с парламентарно представени политически партии от почти целия политически спектър, както и с отделни институции на изпълнителната власт през годините, остават безрезултатни.

Неравенството на ЛГБТИ хората се проявява в повечето сфери на обществения живот – като образование, здравеопазване и трудов пазар – както и в онези аспекти на личния живот, където законодателната уредба на отношенията е неизбежна.

Тазгодишното издание на София Прайд ще се състои на 9 юни, събота, от 16:00 ч. на Паметника на Съветската армия в столицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
4
 
15
 
! Отговори
Руснака преди 5 години
Взмете си тоя прайд и си го носете по къщите. Там си го празнувайте шествайте, каквото искате го правете, само не мисе развявайте по улицата, ако обичате, че моето демократично право, го нарушавате с това ваше показване, изказване и прайдване. София ХЕТЕРО ПРАЙД! Със силно изразен 23 хромозом, не дефектен !Заседанието се закрива, прайд няма да има !
159
2
 
1
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
До *** грантаджия...mnogo si prav v razsajdenieta si,no tova e tselta na Novia Svetoven Red !!! Koi darji toi da bade nalojen ?....ami shte vi kaja...Amerika !....sega vsichki izvodi si idvat sami !!!
158
1
 
25
 
! Отговори
джендър грантаджия преди 5 години
ЛГБТИ организациите за съответното финансиране скачат в защита на вяско възможно извращение.Някаква шепа платени хора не могат да налагат пошлото и извратеното като обществена норма. Това не е демокрация, а либерастия.
157
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе какви двама мъже, три жени.Направо започнете да се жените за животни.Да дадете пример за демокрация. Тъкмо ще поведете и останалите демократични общности към светлото бъдеще. Биковете са много удачни за случая. С достатъчно големи органи, както си му е реда. Удоволствие до небесата.
156
1
 
16
 
! Отговори
: преди 5 години
Пуснете си някой "прайд" (сякаш всеки баща се гордее със син дето му го слагат там дето ака) от западните държави, особено от САЩ и ще видите накъде са тръгнали безобидните броци за правда, разни пеееруги, лезбоси и из.роди с неясен за тях пол, болни хора, чието съществуване се върти около сексуалноста им, пуснете си бе, наистина, влезте в тубата и си пуснете да ги видите накъде водят обществото ни.
155
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От горенаписания произвратеняшки пасквил се разбира,че въпросната и.з.мет явно е изструмент за политически натиск и изнудване,насочено срещу огромната част от нормални хора,с цел последните да бъдат превърнати в лесно манипулеруемо стадо в ръцете на глобализаторскята клика в Брюксел.Големият въпрос е докога нормалните хора ще се свиват,огъват и мълчат,вместо да ги пометат на любимите им "паради" - гавра срещу нормалността в Природата!Докога и има ли нормални човеци,или е наплашено Стадо!!!
154
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки несбъднал се мъж или жена търси начин да избие комплекси! Неслучайно са толкова агресивни и нахъсани към нормалните! Комплексарщината е основната причина за извратенящината!
153
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАЙ-ДОБРЕ Е ДА СЕ ОДОБРЯТ ПОЛИГАМНИТЕ БИСЕКСУАЛНИ БРАКОВЕ ОТ СМЕСЕН ТИП ЗА ДА НЕ СИ ГУБИМ ВРЕМЕТО!ДВЕ ЖЕНИ И ТРИМА МЪЖЕ :DИЛИ ПЪК ПЕТИМА МЪЖЕ И ДВЕ ЖЕНИ :D НА ПРИНЦИПА ВСЕКИ СЪС ВСЕКИ :DКАЛИГУЛА И МЕСАЛИНА СА СИ ПРАВИЛИ ДОБРЕ КЕФА НА ВРЕМЕТО :D
152
0
 
20
 
! Отговори
Хасан преди 5 години
..и аз от 5 годин се опитвам да забременя един ама той не фаща..
151
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕТО СПОРОВЕТЕ СА РАЗРЕШЕНИ :DОДОБРЯВАМЕ ГЕЙ БРАКОВЕТЕ И НЯМА ДА ИМА ПАРОДА ПРОТЕСТИ! :)
150
0
 
26
 
! Отговори
ДИСКРИМИНАЦИЯ НЯМА преди 5 години
Оф, пак тези ще ни занимават със себе си. Абе оправяйте се кой с който, където и както поиска. Мен това не ме вълнува. Ама е някакси несправедливо да ми го навирате в нова. Нали разбира те - и аз си имам лично пространство, и лични неща, но не съм тръгнал да ангажирам общественото внимание с тях. Освен това дискриминация към обратните в работна среда не съм забелязал. По-скоро точно обратното на това - гейовете яко си толерират себеподобни, когато става въпрос са работа и кариера.
149
2
 
13
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
До Анонимен 143Ха ха ха ха ! "еволюционно стъпало" ха ха ха ха.За да има еволюция първо трябва репродукция! Когато успеете с еднополова любов да се репродуцирате, тогава ще говорим за употребата на "семейство", "род" и "брак" по отношение на еднополовите двойки. Иначе продължавайте да опитвате, не ни пречите!Дори лично аз нямам нищо против законово да се регламентират финансовите, имотните и наследствените отношения в хомосексуалните двойки.
148
1
 
21
 
! Отговори
42 преди 5 години
Американският милиардер Джордж Сорос заяви, че вижда как Русия се превръща в световна сила, докато Европейският съюз се руши.Свършено е с Вас, перверзни *** и неолиберални ***, сред които личат имената на партийци от БКП и техни деца, внуци и роднини. Продадохте българския народ и изпихте силите и кръвта му, но възмездие ще има...
147
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПатриотКОЙ ТИ РАЗРЕШИ НА ТЕБЕ ДА ГОВОРИШ ОТ ИМЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!!!ДОКАТО НЕ СЕ ПРОВЕДЕ РЕФЕРЕНДУМ ОДОБРЯВАТ ЛИ СЕ ИЛИ НЕ ГЕЙ БРАКОВЕТЕ ! НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА ГОВОРИ ОТ ИМЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!КОНСТИТУЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ Е ПИСАНА ОТ ЗЛОТО РУСИЯ А ТЯ ВЕЧЕ Е НАПЪЛНО ОПОЗОРЕНА ВРЕМЕ Е ЗА НОВА КОНСТИТУЦИЯ ПО ВОЛЯТА НА НАРОДА !
146
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЛАСУВАМ ТВЪРДО ДА ЗА РАЗВРАТА :DЕДНА ЖЕНА С ПЕТИМА МЪЖЕ :DЕДИН МЪЖ С ТРИ ЖЕНИ!!!И ПОЛИГАМИЯТА ТРЯБВА ДА СЕ ОДОБРИ И ТО ЧАС ПО СКОРО В БЪЛГАРИЯ :D
145
1
 
12
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 152А дали не е това целта.Да ни накарат да се мразим.Шепа пееера срещу заплащане повличат останалитеШепа вегани срещу запл....Шепа зелени....Това не може да е случайно
144
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТОВА НЕ Е ПРАЙД А ОРГАНИЗИРАН ПРОТЕСТ!!ПРОТЕСТИТЕ СА АГРЕСИВНИ НАГЛИ И ДЪРЗКИ :DНИЕ СМЕ БЪДЕЩЕТО А ХЕТЕРОТО СА МИНАЛОТО ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО :D
143
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единственото, което ще постигнете с ревовете си е да се противопоставите още повече на останалите. Хората и без това се дразнят от вас, от агресията ви от облеклото ви, от това че развращавате децата ни. Съвсем ли искате да ви намразим? Щом искате - ще го имате.
142
2
 
5
 
! Отговори
* преди 5 години
"Следващото еволюционно стъпало` не може да има нищо общо с агресията, наглостта, която демонстрирате по прайдовете"Евала, това е точно така!
141
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 148ТИ ЛИ ЩЕ ЧЕТЕШ МОРАЛ БЕ!!! ПОРЕДНИЯ ПУТИНИСТ БЕЗ ГРАМ МОРАЛ ТРЪГНАЛ МОРАЛ ДА ЧЕТЕ :DНЕ ПО 1 А ПО 10 ПРАЙДО ПРОТЕСТА ЩЕ ИМА НА ГОДИНА ДОКАТО НЕ СЕ ПРИЕМАТ ГЕЙ БРАКОВЕТЕ!КОНСТИТУЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ Е ПИСАНА ОТ ЧЕРВЕНАТА ПАРТИЯ В РУСИЯ А ТЯ Е ЧИСТО ЗЛО!