София Прайд: Българските партии не разбират демокрацията!

Декларацията на "ВМРО-БНД" и "Атака" била изпълнена с реч на омразата
29 май 2018 15:30,
291
София Прайд: Българските партии не разбират демокрацията!
Снимка: София Прайд

Членовете на организационния комитет на единадесетия София Прайд осъждат декларацията на "Патриоти за София – ВМРО и Атака" в Столичен общински съвет, с която те се обявиха против подкрепата на Столичната община за част от събитията в програмата на София Прайд тази година и призоваха тази подкрепа да бъде оттеглена.

Още по темата

"Декларацията на общинските съветници на "ВМРО-БНД" и "Атака" е изпълнена с реч на омразата и е един от примерите от последните дни за нетолерантността в България към лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансджендър и интерсекс (ЛГБТИ) хората. Атаките срещу шествието са конкретен пример защо има нужда от София Прайд и са доказателство за известния в българското общество антидемократичен характер на тези партии", посочват от София Прайд.

Организационният комитет припомня, че партиите, които съставляват посочената политическа група, са определени като "ултранационалистически/фашистки" в доклада за България от петия мониторингов цикъл на Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността – орган на Съвета на Европа.

Организаторите припомнят също, че по-рано същата седмица драг шоу в Пловдив бе отменено заради стотици заплахи от крайнодесни екстремисти от "Ботев Пловдив" за насилие и вандализъм.

Само ден по-рано и Светият Синод на Българската Православна Църква излезе с позиция, в която заклеймява провеждането на София Прайд, определяйки борбата за равноправие на български граждани като "демонстрация на греха" – позиция, към която Организационният комитет изразява категорично несъгласие.

В допълнение, през изминалите седмици Карлос Контрера – общински съветник от ВМРО-БНД, заяви, че опазването на обществения ред по време на прайда от страна на полицията струва скъпо на данъкоплатците.

"Тази манипулативна теза на практика предполага, че на ЛГБТИ хората като граждани не се дължи защита, както повелява законът, и което е по-важното – обвинява жертвите за това, че са мишени на агресия. Такова изопачение е неприемливо", настояват още от София Прайд.

Според тях провеждането на събитието представлява упражняване от страна на организатори и участници на основно човешко право, прогласено както в Конституцията на Република България, така и в международни договори, по които българската държава е страна – правото на мирно събиране.

"Доколкото пак по силата на Конституцията всички български граждани са равни пред закона, ЛГБТИ хората също следва да могат да упражняват това свое право без ограничение, както всички останали граждани. Лице, което не разбира това, не следва да упражнява публична власт в една демократична държава, защото не разбира принципите на демокрацията и правовия характер на държавата", посочват още те.

Организаторите на София Прайд припомнят още, че опитите за диалог и сътрудничество с парламентарно представени политически партии от почти целия политически спектър, както и с отделни институции на изпълнителната власт през годините, остават безрезултатни.

Неравенството на ЛГБТИ хората се проявява в повечето сфери на обществения живот – като образование, здравеопазване и трудов пазар – както и в онези аспекти на личния живот, където законодателната уредба на отношенията е неизбежна.

Тазгодишното издание на София Прайд ще се състои на 9 юни, събота, от 16:00 ч. на Паметника на Съветската армия в столицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с тия гейове,като че не ни стигат тия от парламента!
119
1
 
14
 
! Отговори
Даскала преди 5 години
На низвергнатите от църквата ***...дали , само бой по тиквите , а не почести и паради!Фандъчката е изперкала да ги глези с розови балончета и байрячета и дефилиране по улици и паркове на столицата!
118
0
 
14
 
! Отговори
Брат Вурст преди 5 години
Вече се казвало "ЛГБТИ хора". Ей, човек се учи докато е жив. Навремето им викахме другояче.
117
0
 
18
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
наистина прекаляват..Никой не им забранява да са такива,каквито са...Да са търкалят из чаршафите и да си мърсуват на воля,но..ДА НЕ НИ СЕ НАТРАПВАТ!!!!!!!!!ще прелее чашата някой ден..Всъщност,май точно с тая цел им мушат фитилите на тия дефеканти:-Знаейки,че на българина лесно му избива чивията,да провокират сблъсъци,които "легално" да доведат до още някой ХОМОТ,замислен от "Падналите"..
116
1
 
6
 
! Отговори
дразнещ се преди 5 години
Чувствата винаги са взаимни! Любовта е приемане?! Та, тези които ОСЪЖДАТ Декларацията - мразят или обичат оставалите, м? Кой в случая е дребнав с огромни претенциозност за различие или може би уникалност?
115
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Офф и тези жертви, като евреите станаха...
114
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е те добре, че не са обявили и Светия синод за фашистки
113
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според мен, те не разбират демокрацията. Не може малцинството да се налага над ммнозинството. Това е диктатура на джендърите и няма нищо общо с демокрация. Това че обществото ги търпи, показва, че хората имат търпимост, но не означава, че трябва да се злоупотрбява с нея и да им се придава излишна важност ! Хомосеуксуалността излезе от списъка на психо-заболяванията, а тревата и проституията още са забранени ? И вие ми говорите за прогрес.Правим само каквото ни наредят брюкселските извратеняци.
112
0
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Просто джендърите упражняват непрекъснато психологическо насилие над нормалните хора! И в един момент, на хетеросексуалните ще им писне от тези котки с мокри опашки, и няма да се види ни прайд, ни парад!
111
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Женете се и бъдете скрити гейове както в момента са 80% само така ще живеете по правилата а не свободно с любов
110
3
 
0
 
! Отговори
Конярче, преди 5 години
Нещо май не си си пил хапчетата днеска.Кой го интересува кога ще работиш или почиваш?
109
1
 
5
 
! Отговори
до Коняр МакГредър преди 5 години
Кво ше каеш, сички тиа ваши празници да станат работни дни и всеки да има 10 дена повече платена отпуска? Аз, като атеист, че си бачкам на вашта коледа па ша си зема отпуска га ми е кеф. Па вие си куфейте по джисъс колко си искате, когата си искате. Що ми налагате кога да почивам?
108
1
 
26
 
! Отговори
до КЛ преди 5 години
Не случайно американски филми се гледат все по.малко. Едно време раздаването на Оскарите беше събитие. Сега и това се гледа по-малко.Просто на хората им омръзна да гледат проблемите на гей двойките.Има достатъчно други по-важни неща по света от проблемите на гей-двойките. Мижави проблеми на мижави хора, които не се интересуват от нищо друго освен от себе си.ТОВА ОМРЪЗВА.
107
3
 
24
 
! Отговори
! преди 5 години
След като се считат за напъно равни и нормални наред с всички останали хора....защо е този парад ? Все едно да има парад на хетеросексуалните, не изглеждали така,все едно че с този парад сами се разграничават от другите...не е ли безсмислено ?
106
2
 
2
 
! Отговори
КЛ преди 5 години
Освен това в България почти нищо не достига от натиска, който правителствата на "по-западните" ЕС държави оказват върху обществата си. Един "Pride" парад е нищо.При нас пропагандата е все още слаба, нали се движим с 10-на г. след останалите :)Ама ги догонваме де...
105
2
 
18
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
До Димитров,Хората сме общество и с какво може да се парадира се определя от нуждите на обществото като цяло, а не от личните нужди.Обществото има нужда не само от мир и любов, а и от деца, ред, законност и някаква форма на справедливост. Е хомосексуалността не отговаря на нуждата на обществото от деца, нито на социалната приемственост чрез семейството на биологично определените роли в обществото!
104
0
 
13
 
! Отговори
КЛ преди 5 години
Sofia Pride си е просто едно задължение. Започна, когато ни приеха в ЕС. И си прподължава като всяко друго заължително мероприятие - без излишни емоции. Въпреки спорадичните протести, които се използват за печелене на дидиденти, както и обичайния протест на БПЦ. Всяко чудо за 3 дни :) По-големият проблем е активното участие на Холувуд в пропагандирането на идеята. В последните 2-3 г. почти няма филм без герой от ЛГБТИ. А холивудските продукции достигат до далеч повече подрастващи от прайда.
103
2
 
23
 
! Отговори
Аман преди 5 години
Тия не можаха ли да разберат че именно техните паради пораждат омразата и напрежението в обществото спрямо тях? Никой не им забранява нищо. Никой не ги дискриминира. Защо трябва да вдигат толкова шум? Да се обичат там и да правят каквото си искат във личния си живот. Но не е правилно да натрапват личните си убеждения на мнозинството НОРМАЛНИ хора.
102
3
 
11
 
! Отговори
Феликс преди 5 години
Формално погледнато - даже и ако имат извращенците конституционно право на събиране, това не означава, че те имат право да определят мястото на това събиране - ако това се реши с референдум, най-вероятно е да си правят прайда на софийското сметище.
101
1
 
18
 
! Отговори
би преди 5 години
Писал съм го и преди, ще го повторя и сега. Заради п..... и лесбийките на хранилка в НПО-та най-накрая ще го отнесат всички хомосексуалисти.