Трудовите мигранти скочили двойно за 10 години

През 2017-а половин милион българи са работели в чужбина
75
Трудовите мигранти скочили двойно за 10 години
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Повече от половин милион българи на възраст 20-64 г. живеят и се трудят в други страни-членки на ЕС, показват данни от анализ на Евростат за трудоспособните европейци в тази възрастова категория, които през 2017 г. са живели в страна на ЕС, различна от тяхната родина, цитирани от БТА.

Още по темата
Според анализа около 4 процента от гражданите на ЕС, са пребивавали през миналата година в страна, различна от тяхното гражданство.

Според данни на НСИ през миналата година населението у нас на възраст 20-64 г. е наброявало около 4,5 милиона души.

Анализът на Евростат отчита, че около 12 процента са били българите в тази възрастова група, които са пребивавали през 2017 г. в друга страна-членка на ЕС, което означава, че близо 550 хиляди българи са живели и работили извън пределите на родината си през миналата година.

Този брой се е увеличил повече от два пъти за последните 10 години, тъй като през 2007 г. извън страната са били около 5 процента от трудоспособните българи /около 220 хиляди/, докато през 2017 г. процентът е нараснал до 12 на сто, или повече от 550 хиляди българи, живеещи и работещи извън пределите на страната ни.

Според анализа на Евростат около 30 на сто от българите, живеещи извън пределите на страната ни през м.г. са били с висше образование или почти всеки трети наш сънародник, пребиваващ в друга страна на ЕС, е бил висшист.

Освен това около 70 процента от българите, живеещи в друга страна на ЕС, са били трудово заети, или всеки 7 от 10 пребиваващи в чужбина наши сънародници, е работел в някоя друга страна на ЕС.

Близо 4 процента от населението на ЕС /510 млн. души през 2017 г./ или около 20 милиона души, са пребивавали в страна, различна от тяхната родина, показва анализът на Евростат.

Най-висок дял от граждани на една страна, които са пребивавали в друга страна на ЕС, е регистриран при румънците - близо 20 на сто от гражданите на северната ни съседка на възраст 20-64 г. са живели и са се трудили в различна страна от Румъния.

Следващите страни с висок процент трудоспособни граждани, пребиваващи в друга страна на ЕС, са били: Литва, Хърватия и Португалия - по 14 процента, Латвия - 13 процента, България - 12 процента и др.

Най-нисък дял на трудова мобилност е регистриран сред гражданите на Германия и Великобритания - по около 1 процента, както и в Швеция и Франция - и двете по 1,3 на сто.

Въпреки ниския дял на мобилност, французите имат най-висок дял на висшисти, работещи в страна, различна от Франция - близо 63 на сто са били висшисти.

Най-висок дял на трудова заетост е бил регистриран при словенците, които са били извън родината си - 80 процента, или 8 от 10 словенци са били на трудов договор в друга страна на ЕС.

Свободното движение на работници е основен принцип на Договора за функционирането на Европейския съюз.

Гражданите на ЕС имат право да търсят работа в друга страна от ЕС, да работят там, да живеят там, като се ползват с равно третиране на гражданите по отношение на достъпа до заетост, условията на труд и всички други социални предимства и данъчни задължения, отчита анализът на Евростат за трудовата мобилност в ЕС през 2017 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
5
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До не става с работене!И с гласуване не става, приятелю.Видя ли какво става в Галиче, където баща на депутат от Герб е в комисията....А много такива бащи, майки и любовници са в комисиите, много "доброволни дарения" са получили и похарчили гербаджиите покрай изборите вече 10 години. И с и збори не става.Възмохностите са 2-или навън, а останалите тук да се пържат в собствен сос, или.....Но няма да го кажа или напиша, че ще ме баннат за подстрекаване към насилие.
69
0
 
2
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Анонимен70Но са все успяли бизнесмени, ако ги питаш, поне с по 10 наемни работници, и с по половин декар апартаменти...А в същност, както казваже баща ми-връзват си гащите с къпина, щото и тел нямат, да ги вържат....
68
2
 
3
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До ха ха "Хората си зарязваха семействата и отиваха да работят в либия, Сирия или Коми за да могат като се върбат след 5 години да си купят лада и панелка с долари"...И тук манихулираш, да не кажа-лъжеш, направо.Договорите бяха за по 2 години, държавата прибираше част от доларите, но оставаха. А в СССР се работеше за преводни рубли, и хората ако искаха, можеха и семействата си да заведат там, на много мои познати децата завършиха руски училища, основни, там.Ако ти хареса-продължаваш договор
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече 30 години не можем да се изчистим от този комунистически манталитет ! 50 години се издигаше мързела в култ преди 89-та .. е сега берем квото сме посеяли ! Мързел до мързела , нищо не става от тея хора ...един ден работа нямат , ама уста голяма като на крокодил ! Пък за претенциите да не говоря !
66
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите (болшинството разбира се) който останах в БГ са предимно мързели , мрънкала и повечето от тях са дъщери или синове на бившата номенклатура , кой син на полковник от ДС , коя дъщеря на бивш доносник ...те за тва са и в България , защото другаде трябва да се работи и те го знаят и за тва никъде не ходят ...повечето от тях живеят с мама и тати, а са по на 30-40 години ! Срам за държавата !
65
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
10 г България е ЕС. Свободно движение на стоки и хора. Пазара в Германия вече е достъпен. България е комунистическа държава , ДС владее всичко. Хората не живеят 1000 г и нормално търсят спасение. Никой не може са чака обременени от комунистични глупости дя проумеят истината
64
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ще скочат и ще продължават да скачат ...като нашите убавци ги мързи да гледат , ще скачат ! Много започва да ми заприличва на Англия нашата държава , Англичаните станаха мързеливи и сега ще ядат дървото ... ама нашите са си мързеливи по принцип ... ама имат големи усти ...сега ще почнат да протестират едно друго ...луда работа сте мързели !
63
1
 
5
 
! Отговори
звезда на партията! преди 5 години
До Анонимен 60Типични комунистически лозунги- създавал за Родината, градял светлото бъдеще, работел за партията... 28 години не ви ли промениха мантрите? Вашата доктрина умря. Бригадирското движение е в миналото. Венсеремос!
62
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Официално са половин милион, а колко са в действителност, не се знае.
61
1
 
9
 
! Отговори
До 61 преди 5 години
Какво строиш ти за родината бре сметеник пълните джобовете на 10 хиляди души е това ли ти е родината или ако си изключение ние трева ли да пасем, дивако
60
0
 
19
 
! Отговори
не става с работене! преди 5 години
До ГабровецКак ще си оправиш държавата сам, след като робовладелецът не плаща?Разбираш ли какво значи "не плаща"?Скъсваш се от работа по 10-12 часа, 6 дена в седмицата, болен- здрав работиш, търпиш униженията и обидите от негова страна и накрая 400лв. Защото държавата държи МРЗ 400лв. Синдикати няма. Нямаш права, нямаш привилегии, извънредният труд не се заплаща. Нямаш време за втора работа и някакъв друг доход, защото си 10-12 часа окован, изцеден. И да умреш от преумора, пак 400лв.
59
0
 
6
 
! Отговори
ОЛИГАРХ преди 5 години
МЪКЙА, ЩЕ ТР ДА ВДИГАМ ЗАПЛАТИ!
58
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ами освен троловетена Путин тук виждаме и обратния знак - л.на с високо самочувствие, че са се уредили на запад, тук сме били останали 2-ро качество. Айде, това,ч е сте имали късмет и връзки, не значи нищо! имам 2 *** познати на запад, които са пълни нещастници и не са постигнали колкото мен тук, така че, полека със самочувствието! Ние тук се борим и създаваме за родината, вие отивате наготово и ако утре оправим нещата, ще се юрнете обратно, пак наготово! Скапаняци!
57
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С други думи държавата върви към закриване.
56
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
вчера по тв чорбаджиите от хотелиерството се жалваха пак - преч1и им държавата, кадрите, ръцете и т.н. Как можело да емигрират хората, завършили ТОХ, а не им бачкат за 500 лв... Даже имаха наглостта да си признаят,ч е молдовците и укрите тая година не искали да идват, щото по традиция септемврийски запалти не са им дадени, пък и били по- мързеливи от българите, работели само по 8ч!!!
55
2
 
5
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До хаха Както казах, зад Мавзолея няма да ти дадат панелка...За това пък в града ни, както и близо до София, по градове и села, всеки , който е поискал, е строил. Я къща, я вила.Само мързеливите чакахте лихвоточки за панелка в някой комплекс в 4 картофен пояс на София, на туба бензин от центъра. Впрочем, защо си чакал? В кремиковци и в строителството даваха апартамент след 6 месеца работа там?Май опираме до мързела, или до нежеланието да си цапаш ръцете, а друг да го прави вместо теб?
54
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе как може да слушате хора които всяка година ходят на поклонение на Комунистическото капище Бузлуджа да се преклонят пред свойте вождове отдавна отишли в Ада на вечни мъки знаете ги ленин сталин благоев димитров
53
0
 
18
 
! Отговори
Joko преди 5 години
По-ясен индикатор от трудовата миграция няма. Тя е резултат от управлението на недоучили и самозвани политици !
52
2
 
8
 
! Отговори
Асфалт Паша преди 5 години
последните 10 години казвате... хмммм....Последните 10 години не управлява ли един и същи банкянски автсралопитек ?
51
2
 
6
 
! Отговори
Циник до 51 преди 5 години
Прочети предните ми постове - отнасят се и до кухари като теб!Жена ми е д-р.на естествените науки с немска диплома...аз съм техник в над 100 годишна немска фирма.Без изключение - над 20те ни познати семейства са млади - висшисти с немски дипломи....лекарка ( анестезиолог) финансисти в DB...биолози..и IT специалисти...но иначе ви разбирам....слаба утеха за собствената ви мизерия!:-)РS.100% от тях си имат дечица - повечето родени тук...а много и по 2