Плосък, прогресивен... Нужда от реформа има!

Трябва ли човек да плаща пропорционално спрямо доходите си?
30 май 2018 10:15,
87

Учени от Българската академия на науките настояват за цялостна реформа на данъчната политика, която според нов доклад за икономическо развитие и политики не работи ефективно. Има ли реални аргументи за отпадане на плоския данък и въвеждането на по-високи данъци за богатите?
 
"Ние настояваме за академичен и обществен дебат, който да прерасне в решение. Дебатът трябва да обхване икономическите среди, профсъюзите, работодателите и държавата. Никакви сериозни промени в данъчната система не трябва да се вършат прибързано. Пропорционалното облагане не означава ниско облагане", поясни икономистът доц. Виктор Йоцов от Икономическия институт при БАН.

Още по темата

В студиото на "България сутрин" финансистът Мика Зайкова отбеляза, че и малкото пари, които събира данъчната ни система, не могат да бъдат оползотворени.

"Говорим за цялостна реформа в данъчната система. Диференцираното ДДС дава много добри резултати. Няма пряка връзка между данъчната система и инвестициите в страната. Бизнесът смята, че в чужбина е по-добре да се развива, заради ширещата се корупция в страната ни", посочи Зайкова. 

Икономистът Владимир Каролев също се съгласи, че е по-важна съдебната система в една държава от данъчната.

"Докладът на БАН беше приятна изненада. Съгласен съм, че трябва да се направи структурна реформа, пенсионна реформа и да се разбие монополът на НЗОК. Но нямаше анализ на данъчната система в този доклад. Фокусът е, че облагането на различните строеве е нечестно", обобщи той.

"Човек трябва да плаща пропорционално на това, което изкарва. Когато данъкът е висок, то той се разпределя от държавата. Ако държавата можеше да управлява по-добре парите ни, то още щяхме да сме Народна Република България. Човек работи повече, като гледа съседа си и вижда, че той изкарва повече пари, защото работи повече", подчерта още Каролев.

По думите на доц. Йоцов да се бори неравнопоставеността в доходите с данъчната система е глупост.

"Ако съчетаем прогресивната данъчна система с диференциация на ДДС и необлагаем минимален данък ще отбележим прогрес", завърши доц. Виктор Йоцов пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 42И ти си объркал нещо. Максималния осигурителен праг не е 2600 лв от много години, а е 2600 лв от около година. Преди това беше 2400 лв няколко години. Преди това беше 2200 лв няколко години, а преди това 2000 лв няколко години и т.н.
57
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плосък но 90 % за данък печалба, а за ДОД плосък може и да е 20, 30, 40 % и не е ясно защо е само 10 %. Може и 1 % ако дойдат толкова много инвестиции тогава.
56
5
 
52
 
! Отговори
dp преди 5 години
Не ми е ясно защо грачат, че "плоският" данък не бил честен.10% от 5000 са 500.10% от 500 са 50.Прогресивното увеличаване на процента е наказание за успеха.Да не говорим, че 20% ДДС биха били предостатъчни за да фунционират държавата и обществото - ако държаата не беше така гротескно раздута и неефикасна от шуробаджанащини и подобни селении.
55
2
 
38
 
! Отговори
dp преди 5 години
бай Пич - 54 - да се плаща еднакъв процент Е ПРОПОРЦИНАЛНО, това е за началното учлище, виж долния ми пост (ако не го изтрият пак, тогава ще го постна отгоре пак, вече два пъти го правя).Не знам защо тия смятат, че могат да излъжат публиката толкова елементарно, колко са хората нямащи начално образование.
54
1
 
35
 
! Отговори
младен преди 5 години
"Трябва ли човек да плаща пропорционално спрямо доходите си?"Принципно да, но дефакто в случая за БГ НЕ!!!Принципно когарто се разхождам из страната където работя и ме облагат с данъци бих се гордял плащайки по-голям данък да виждам как тротоарите и улиците са изпънати като струна. Наистина нуждаещите се, пенсионери и многодетни БГ майки, да получават свястни пенсии и надбавки, обаче в БГ плащайки по-голям данък разхождайки се по улиците ще псувам и ще се нервирам гледайки как ол-игoф.рени..
53
2
 
37
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Сега и да вдигнат данъците никои няма стимул да плаща по високи данъци защото знае,че парите му ще потънат в една каца без дъно.Когато всички партиди станат поименни и наследяеми,да имаме право като данъкоплатци да следим точно и ясно потока на парите които даваме тогава можем да говорим за по високи данъци. Нека първо да оправим разходите защото докато вдигаме само данъци и бюджета става все по голям и съответно пая за нерефрмираните сектори расте то ние данъкоплатците никога няма да ви смогнем
52
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До dpКато добавиш и акцизите и започваш да се чудиш какво толкова му е ниско на данъчното облагане (респективно хората с по висок доход плащат и много повече ДДС и акциз през потреблението).
51
2
 
37
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Защо пак от краката за главата? Хайде преди да променяме данъчната ставка първо държавните структури да излязат от първобитно общинния строй и да влязат поне в 20 век!Нека първо да реформираме всички държавни структури, да заменим киселите лелки с автоматични системи, да съкратим ненужните държавни институции и дублиращите се агенции и комисии и след това когато всички сектори са преструктурирани и работещи както трябва ако пак не стигат пари тогава да променяме данъците!
50
2
 
36
 
! Отговори
До 42 преди 5 години
Напълно си се объркал.Пишеш за осигуровките и казваш, че те са Данък общ доход.Осигуровките са първото, което ти удържат от доходите, като максималната осигурителна сума е 2600 лева от доста години. След като ти удържат осигуровките за останалата сума плащаш 10% Данък общ доход (ДОД). Сега средният българин има официален доход около минималната работна заплата - 2/3 са с официален доход под 600 лева, а над 4/5 са с официален доход под 1000 лева. Пиша официален доход, заради 40% сива икономика
49
1
 
36
 
! Отговори
Укриване на доходи преди 5 години
Общата сума на парите получавани на ръка в България е между 15 и 20 милиарда лева годишно, което означава че около 4 милиарда лева годишно е сумата за осигуровки, която работодателите не плащат. Още около 2,5 милиарда лева са неплатените осигуровки от работниците заради укриването на доходи и около 1,5 милиарда лева укрит ДОД. Сега БАН предлагат тези суми да станат поне двойно по-голями, а общата сума на събирания ДОД да се намали 5-10 пъти. Това няма как да не доведе до повишаване на данъците и
48
1
 
38
 
! Отговори
8===о преди 5 години
До KaroleFКаролев е устат , не много умен и тотална фурнаджийска лопата.Когато беше общински съветник с пяна на уста защитаваше такса мощност на топлофикациите.И нагло се хилеше като обясняваше как пенсионерите ,които не могат да плащат за парно да си продадат апартаментите и да отиват на село.После почна да обяснява с още повече пяна на устата колко анти-пазарна е тази такса.
47
0
 
37
 
! Отговори
Укриване на доходи преди 5 години
Нещо трябва да се направи за намаляване на дела на сивата икономика до поносими размери. Сега на всеки 1000 лева, които работодателя плаща на ръка, не се плащат около 206 лева осигуровки дължими от работодателя, около 138 лева осигуровки, които плаща работника и около 86 лева ДОД дължим от работника. Работника си мисли, че печели с тези около 224 лева, но реалността е, че като цяло всички сме на загуба. Това укриване води до по-високи проценти за осигуровки и данъци, по ниски пенсии за родители
46
2
 
38
 
! Отговори
KaroleF преди 5 години
Винаги съм знаел, че този баламурник КАролев е прекрит комунист. Този човек освен "съветник" нищо друго не е работил в живота си и единствено се тупа в гърдите колко много бил учил. А да, забравих, инвестира милия в имоти в Банско, но понеже е мега акъл е фалирал! Та се чудя с какъв акъл го канят да се изказва? Той разбира от икономика, от медицина, от екология, от образование, от абсолютно всичко. И НЕ на прогресвния данък! Държавата доказано не може да ми управлява парите добре! ФАКТ!
45
0
 
37
 
! Отговори
8===o преди 5 години
До Анонимен 42Грешиш много.Прагът е за здравните осигуровки и пенсиите (и двете се събират от НОИ в момента).Данък общ доход си е съвсем отделен и се събира от НАП.
44
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 42Що си мислиш, че този който получава 4000 лв не плаща ДОД на сумата до 2600 ?
43
0
 
44
 
! Отговори
Архимандрит Груйчо преди 5 години
Програмист съм, имам супер заплата за Българските стандарти. Спестих пари за една гарсониера - мислех да си купя една, да я давам под наем, че на стари години държавата я ще има пари за пенсии, я не - ама се разколебах - не се знае след 20 години ще има ли платежоспособно население в тая държава...Ако вдигнат данъците просто емигрирам - искам държава, в която като минават на червено ги наказват, всеки си плаща в градския транспорт и т.н. и т.н - тоест искам РЕД.
42
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 41В момента тоя дето взема 4000 плаща 10% от прага,който е 2600( ако не греша) , което е 260 лв. Оня с 400 ( по скоро 510 щото това е минималната заплата) ще плати също 10% което е 51лв. Помисли си пак кой е по облагодетелстван от липсата на необлагаем минимум и прогресивино данъчно облагане. Помисли си също върху кого пада непосилно данъчно бреме и провери в колко от развитите европейски държави това е тъка.
41
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами то и в момента който взима повече пари плаща по-голям данък защото 10% от 4000 лева не е като 10% от 400 лева. Май бързо забравихме плащането на ръка смо опреди няколко години. Плоския данък е едно от малкото що годе работещо нещо в тая държава.
40
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учени от Българската академия на науките... Тези там не стават за нищо, иначе някой щеше да ги вземе на работа в някоя фирма...
39
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тия балaмурници май искат да разкарат и малкото останали истински данъкоплатци от тая територия