Плосък, прогресивен... Нужда от реформа има!

Трябва ли човек да плаща пропорционално спрямо доходите си?
30 май 2018 10:15,
87

Учени от Българската академия на науките настояват за цялостна реформа на данъчната политика, която според нов доклад за икономическо развитие и политики не работи ефективно. Има ли реални аргументи за отпадане на плоския данък и въвеждането на по-високи данъци за богатите?
 
"Ние настояваме за академичен и обществен дебат, който да прерасне в решение. Дебатът трябва да обхване икономическите среди, профсъюзите, работодателите и държавата. Никакви сериозни промени в данъчната система не трябва да се вършат прибързано. Пропорционалното облагане не означава ниско облагане", поясни икономистът доц. Виктор Йоцов от Икономическия институт при БАН.

Още по темата

В студиото на "България сутрин" финансистът Мика Зайкова отбеляза, че и малкото пари, които събира данъчната ни система, не могат да бъдат оползотворени.

"Говорим за цялостна реформа в данъчната система. Диференцираното ДДС дава много добри резултати. Няма пряка връзка между данъчната система и инвестициите в страната. Бизнесът смята, че в чужбина е по-добре да се развива, заради ширещата се корупция в страната ни", посочи Зайкова. 

Икономистът Владимир Каролев също се съгласи, че е по-важна съдебната система в една държава от данъчната.

"Докладът на БАН беше приятна изненада. Съгласен съм, че трябва да се направи структурна реформа, пенсионна реформа и да се разбие монополът на НЗОК. Но нямаше анализ на данъчната система в този доклад. Фокусът е, че облагането на различните строеве е нечестно", обобщи той.

"Човек трябва да плаща пропорционално на това, което изкарва. Когато данъкът е висок, то той се разпределя от държавата. Ако държавата можеше да управлява по-добре парите ни, то още щяхме да сме Народна Република България. Човек работи повече, като гледа съседа си и вижда, че той изкарва повече пари, защото работи повече", подчерта още Каролев.

По думите на доц. Йоцов да се бори неравнопоставеността в доходите с данъчната система е глупост.

"Ако съчетаем прогресивната данъчна система с диференциация на ДДС и необлагаем минимален данък ще отбележим прогрес", завърши доц. Виктор Йоцов пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много инвеститори, наши и чужди се изнесоха или се изнасят от България заради корумпираната администрация и съдебна система. Сега остава да бъгнем и данъчната система и последните ентусиасти ще се разбягат...
17
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо местната власт да определя данъка.Пример: в АЕЦ КОЗЛОДУЙ РАБОТЯТНО РЕГИОНА БЕДЕН.гр.Оряхово ферибот в даначното няма внесени пари.ВИДИН няма пари , но си има мост 2
16
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще принудите хората да минат в сивия сектор отново. Програмистите не са тъпиНе само високите заплати са в сивия сектор. Българския работодател пести и от заплати от по 700 лева, като осветлява само 450 лева. Сивият сектор е огромен не заради големи данъци ( ние сме с най-ниски корпоративни данъци в Европа), а поради факта, че държавата не упражнава контрол и не наказва нарушителите.
15
2
 
37
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
Гарабед Минасян, байрактара им на тия ...го познавах някога. Сериозен мъж, финансист, много готин. Тука някой им е платил на БАН-аджиите или ги е заплашил, няма причина проф. Минасян да изтърси подобна простотия, това е абсурдно .
14
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По важно според мен е да се изкоренят всички корумпирани и подставени лица заемащи високи постове, след тях и тези на по-ниските и така по веригата докато се прочисти държавата. След това е без значение какво ще е данъчното облагане.
13
26
 
38
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
ПЛОСКИЯТ ДАНЪК Е НАЙ-ГОЛЕМИЯ ГРАБЕЖ, ПО ГОЛЯМ ОТ ПРИВАТИЗАЦИЯТА-ТОЙ ПРОСТО УЗАКОНЯВА КРАЖБИТЕ.Само болни мозъци и крадливи управници могат да го подържат.Ако беше нещо добро, щеше отдавна да е въведено в нормалните страни.
12
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо постоянно се занимават с доходите на пенсионери, инвалиди, физически лица (работещите) и пр, а никой не се заиграва с доходите на юридическите лица, срамната МРЗ, високото ДДС на храните и пр.?
11
1
 
48
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
Безумие, пълмно безумие. Това нещастно лподобие на Държава се храни от 2 неща:1. Дотациите на ЕС2. Евтиния труд. Е да де, ама в момента в който специалистър инжинер, програмист, лекар, ел.техник, механик и прочие си види фиша и види 45% -50% удръжки той си казва - "ми то колкото на брат ми в Германия. Ама в Германия като се спънеш държавата те хваща и те изправя. Грижи се за теб, родителите и децата ти"Е тогава същия този специалист що ще седи в БГ? И къв труд ще предложите ? Църв.ули!***
10
5
 
52
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
ВЕКОВНАТА ЗЛОБА НА РОБА!. Само че тези дето ***, ако границата падне дотолкова, че и с 1 лев да засегне техните мизерни заплатки, ще скочат първи срещу прогрес. данък.По този начин:1. Ще принудите хората да минат в сивия сектор отново. Програмистите не са ***, отива при шефа, заплатата на две, половината кешовица под масата. Т.е. приходите ще паднат вместо да се увеличат.2. Хората ще емигрират и съвсем без кадри ще останем. Щото за 45-50% удръжки, аз в Германия ще получавам социални ползи
9
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не си прав за хранилката. Това им е основен гарантиран доход, в същото време сключват много договори за различни изследвания и разработки и от това печелят доста. Нямаш представа какви хонорари си раздават, вкл на счетоводителите, но това не го споменават на митингите.
8
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плоския данък трябва да се запази, диференцирано ДДС няма как да се въведе, това е глупост и злоупотребите, тоест загубите за бюджета ще бъдат колосални. Има и нещо друго - непрестанните промени в законодателството, в частност данъчнато такова, страсира бизнеса, обърква инвеститорите и те бягат. Колкото и да е изтъркано, щом искаме висок икономически растеж, трябва да установим стабилна и предвидима среда - в повечето страни данъчната система работи десетилетия без промени, тук са ежемесечни.
7
3
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подзаглавието ви е подвеждащо.Ние И СЕГА плащаме пропорционално, спрямо доходите си!!! Набийте си го в тъпите кратуни, "плоският" данък не е никак плосък, а ПРОПОРЦИОНАЛЕН!!!!!Плосък щеше да е, ако този който получава 5000 лева и този с 500 лева плащаха всеки по 50 лева данък!
6
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забавно ми е когато чиновници от БАН с научни титли, които цял живот са били на държавна хранилка, но реално не са спечелили от икономическа дейност и 5 лв. менторски се изказват по икономически и финансови въпроси.
5
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много по-правилно е да не се облагат с данък доходите, докато не се изравнят със Западна Европа
4
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-богатите 20% от населението на България получават средно 8 пъти повече от най-бедните 20%. Данните са на Евростат към края на 2016 г.
3
4
 
52
 
! Отговори
ГФ преди 5 години
Всеки ден я дъвчат тази дъвка. Разбрахме, че държавата е банкрутирала и се чудят как да натоварят още повече малкото останали платци. Това ще е колосална грешка и път към края. В нашия вход само 30% си плащахме таксите, но разходите се увеличаваха и някой умник реши да ни вдига още повече таксите на коректните платци, вместо да събере от неплащащите. Това му беше грешката - писна ни на всички и ние спряхме да плащаме. Добре, че сме под наем и ще си оберем крушите. Така е и в държавицата ни. Чао.
2
6
 
44
 
! Отговори
AZ22 преди 5 години
Това ще е най-голямата грешка, която ще свали всяко правителство
1
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това предполагам са онези учени от БАН, които направиха колосалното откритие, че пред последните години има сериозен спад в производството на механични пишешти машини...