След "Табу"-то на Антонина: Къде отива културата на България?

Мая Вапцарова пред Bulgaria ON AIR: Ще защитим честта на поета!
30 май 2018 13:45, Анисия Иванова
86

Министерството на културата трябва да застане зад ценностите и да се погрижи за народа си. Това настоява  наследничката на поета Никола Вапцаров пред телевизия Bulgaria ON AIR по повод чалгата на попфолк певицата Антонина.

"Накърнява се честта на човек, който е получил Световната награда за мир. Накърнява се чувството за нравствеността. Къде отива културата на България? Ние сме наследници на Орфей! Изведнъж някаква чалга. Това е безобразие! Трябва да има граница на нравствеността", подчерта Мая Вапцарова.

Още по темата

Навръх 24 май чалга певицата събра в ориенталски ритми стихове на революционера поет, което породи многобройни остри критики в социалните мрежи и публичното пространство.

Според композитора Вида Пиронкова с чалгализирането на стиховете на Вапцаров се посяга на националната ценност.

"Хората се възмутиха безкрайно много, което значи, че все още има някакво запазено чувство за морал. СЕМ или Министерството на културата са длъжни да защитят културната ни ценност. Сега са посегнали на Вапцаров, утре ще посегнат на Ботев или Вазов. Екипът, които седи зад тази жена, трябва да понесе своята отговорност", категорична бе тя.

"Семейство Вапцарови нямаме авторски права, но ще се опитаме да защитим честта на поета. Това ли очакваме от историята – все по-голямото потъване в чалгата и простотията?", коментира Мая Вапцарова.

"Гаврата на тази жена с Никола Вапцаров трябва да се забрани. Трябва да има някаква комисия, която да пресява песните. Не може всяка една дума, която ти хрумне, да излезе в общественото пространство", завърши Пиронкова и попита: "Кой жив човек можа да се изгаври, да направи толкова омерзително нещо с тези стихове, писани в пресмъртните часове на един поет?"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
13
 
9
 
! Отговори
До 43 преди 5 години
Тотални глупости, червени измишльотини - Вапцаров е единствено и само съветски агент на заплата при това. Неговата единствена цел е било присъединяване на България към СССР и установяване на комунистическа диктатура. Вапцаров е типичен пример за национален предател и терорист! И фашизъм е имало само в Италия, такова нещо в България никога не е имало, това са комунистически свободни съчинения появили се след края на ВСВ.
56
0
 
19
 
! Отговори
Миа преди 5 години
Учат ни,че пари се правят с простотия,голота и с...кс
55
0
 
4
 
! Отговори
211 преди 5 години
В национален ефир заяви,че е обесен...(без коментар)
54
1
 
14
 
! Отговори
А въпросната преди 5 години
Антонина каква гордост демонстрира,като незнае ,че този велик поет е бил разстрелян!Искала да вкара хората в размисъл!??Тя самата незнае какво е направила,на разум ще учи!
53
2
 
11
 
! Отговори
До Рачо преди 5 години
Абсолютно съгласна съм с вас, Рачо! Чалгата е сбор от тонове и звуци, които действат върху първичните инстинкти на хората-да се раздруса, да щрака с пръсти, да върти трибуквеник, докато музиката на Епизод в комбинация с вечните текстове на поетите въздействат на друго ниво-песните звучат епично и предизвикват чувство на гордост и признателност.
52
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Текстът е публично достояние, така че, въпросната гопсожица, може да си прави с него, каквото си поиска.Въпросът е ... Ние, какво ще направим ? Ами елементарно. Ще я игнорираме и ще я забравим.
51
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стихотворението ли иска тази жена да направи табу?!Прекалено безмозъчно и вулгарно!
50
1
 
13
 
! Отговори
Сашев преди 5 години
До Анонимен [1]Не е въпрос дали харесвате Вапцаров като поет или личност, защото това е лично мнение, Ваше и сте си в правото да го упражнявате по какъвто начин намерите за най-добър за Вас. Въпросът е в това, че ако се позволи ползването на творби безразборно наистина следващи очаквам да са Ботев, Вазов, Дебелянов, Лилиев и прочие, което за мен лично е немислимо да бъде записвано под чужди ритми, независимо от това в какъв стил музика е.
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
кючека велик е нашия войник беше същата работа .И кючека птичи грип
48
0
 
5
 
! Отговори
Тя е преди 5 години
Пълно табу!
47
1
 
9
 
! Отговори
По-скоро преди 5 години
На фона на кършеща се полугола жена,като пред клиент в бардак.Омерзително е.
46
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не я знам тази Антонина, какво е "Табу" в случая идея си нямам, но съм виждал в какво се превръщат хубавите текстове, когато ги запее чалгар. Последният случай за който знам е за Шошана, която е страхорна песен, но в изпълнението на някакъв чалгар е отвратителна. Със същият успех тази Антонина или някой друг, утре ще изпее като чалга и химна на България, после химна на Европейския съюз или Марсилезата.
45
2
 
11
 
! Отговори
Рачо преди 5 години
Всъщност, проблема не е в текста, а в "музиката" . Да не забравяме, че Епизод направиха страхотни песни с поезията на Вазов и Ботев, но отзвука е съвсем различен. Тук става дума за долнокачествения фон, наречен музика, на който се рецитира стихотворението.
44
1
 
12
 
! Отговори
Петко Славейко преди 5 години
Не сме народ, а мърш@!
43
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И Вапцаров, както и Ботев, дадоха живота си за свободата на България. Ботев в борба за национално особождение, а Вапцаров в борба с фашизма. В случая Вапцаров се бори на страната на Великобритания, САЩ и СССР против фашизма. Според наследниците на фашистите в България, всеки борил се против тяхната власт по времето на Втората световна война, бил национален предател, а не герой, както е в действителност.
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКАКВИ СРАВНЕНИЯ ПРАВИШ БЕ - МОЗЪК ИМАШ ЛИ. НЕ ПОДВЕЖДАЙ ХОРАТА.
41
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 37Не ги подсещай, че току виж измъдрили някое маане по стихове и на Ботев - те са по принцип безмозъчни ***. Мислиш ли, че правят разликата, която правиш ти ?Абсолютно трудно е за *** им кратуни.
40
1
 
9
 
! Отговори
ami da преди 5 години
Ха-ха, чала културата ви я насадиха, защото е почти без пари и защото е култура на простия А пък вие понеже сте умни, харесвайте я. Какви простаци!
39
7
 
7
 
! Отговори
До 37 преди 5 години
Христо Ботев дал живота си в битка за свободата на България, Никола Вапцаров убиец на българи, съветски агент, осъден национален предател - две диаметрално противоположни личности, един българин, другия антибългарин, един умрял за България, другия умрял помагайки на чужда сила да окупира България.
38
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който, не намира проблем в случващото се е ***. - Джена Джеймисън