След "Табу"-то на Антонина: Къде отива културата на България?

Мая Вапцарова пред Bulgaria ON AIR: Ще защитим честта на поета!
30 май 2018 13:45, Анисия Иванова
86

Министерството на културата трябва да застане зад ценностите и да се погрижи за народа си. Това настоява  наследничката на поета Никола Вапцаров пред телевизия Bulgaria ON AIR по повод чалгата на попфолк певицата Антонина.

"Накърнява се честта на човек, който е получил Световната награда за мир. Накърнява се чувството за нравствеността. Къде отива културата на България? Ние сме наследници на Орфей! Изведнъж някаква чалга. Това е безобразие! Трябва да има граница на нравствеността", подчерта Мая Вапцарова.

Още по темата

Навръх 24 май чалга певицата събра в ориенталски ритми стихове на революционера поет, което породи многобройни остри критики в социалните мрежи и публичното пространство.

Според композитора Вида Пиронкова с чалгализирането на стиховете на Вапцаров се посяга на националната ценност.

"Хората се възмутиха безкрайно много, което значи, че все още има някакво запазено чувство за морал. СЕМ или Министерството на културата са длъжни да защитят културната ни ценност. Сега са посегнали на Вапцаров, утре ще посегнат на Ботев или Вазов. Екипът, които седи зад тази жена, трябва да понесе своята отговорност", категорична бе тя.

"Семейство Вапцарови нямаме авторски права, но ще се опитаме да защитим честта на поета. Това ли очакваме от историята – все по-голямото потъване в чалгата и простотията?", коментира Мая Вапцарова.

"Гаврата на тази жена с Никола Вапцаров трябва да се забрани. Трябва да има някаква комисия, която да пресява песните. Не може всяка една дума, която ти хрумне, да излезе в общественото пространство", завърши Пиронкова и попита: "Кой жив човек можа да се изгаври, да направи толкова омерзително нещо с тези стихове, писани в пресмъртните часове на един поет?"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Христо Ботев и Никола Йонков Вапцаров - двама велики българи, които според официалните власти, са престъпници, но за хората във България са сред най-великите български поети.
36
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шапка му свалям на Вапцаров, че в онези диви времена на терор, успя да напише такива стихове.
35
4
 
2
 
! Отговори
до до 29 преди 5 години
А сега разбирам, швабските царчета не са виновни за смъртта на нито един българин.??? и подопечните им правителства от евроориентирани ***.
34
1
 
6
 
! Отговори
Лицемер преди 5 години
И чий изобщо изхранваме СЕМ ?! А, да! Да ми тряскат глоба, защото съм казал по радио, че "който има навик да си чеше ***, не трябва да си гризе ноктите" ! Лицемери безполезни!
33
7
 
4
 
! Отговори
до Богат преди 5 години
Както защитавате фашизма, разбира се, че най-привлекателното място за вас е ЕС. Както казват някои в ОК " Продължение на фашистка Германия с други средства" . Явно зс евроатлантика неандерталската, катунарска чалга е форма на свобода на словото???
32
1
 
9
 
! Отговори
До 30 преди 5 години
Напълно си прав другарю, днес има 24/7 порно канали и съответно който иска си ги гледа, който не иска не ги гледа - това се нарича личен избор, нещо което виждам, че на теб не ти понася.
31
17
 
10
 
! Отговори
До 29 преди 5 години
Вапцаров е даказан национален предател и терорист отговорен за смъртата на десетки българи, така че напълно заслужено е осъден на смърт и разтрелян.
30
17
 
2
 
! Отговори
Kukla преди 5 години
Абе аз лично не виждам какво толкова е станало. Едно време дали прикрито или истински, но хората са пазели приличие. При тия условия може да виреят такива хора като Вапцаров. Сега тия хора са безинтересни и глупави. Много от чалгаджийките всъщност са образовани с класическа музика, но за да оцелеят трябва да се показват голи и нахални. Впрочем и оперните представления в Милано, Париж, Метрополитън и пр. също са "модернизирани" вече. Може би и Вапцаров щеше да прегърне чалгата днес, за да може да
29
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонимен 20Вие явно не сте гледали интервюто с въпросната певица.И за да не се палите толкова това са нейните думи. А и децата знаят, че е разстрелян в килията. А другото, което пишете е тема за по умни хора. Всеки има право да изопачава историят ни , ние българите сме царе на това
28
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подкрепям всякакъв тип гаври с комунисти.
27
13
 
5
 
! Отговори
До 25 преди 5 години
Добре, а кой си ти казваш какво може и какво не може да се пее? Кой си ти, да определяш кой стил в музиката е допустим и кой не? Какви са тези долнопробни комунистически похвати, за унищожение на неудобните? Като не ти харесва чалга, не я слушай, аз така правя! Но не се опитвай да забраняваш, защото днес това не върви и тези твои груби напъни за моделиране на обществето, ще се върнат към теб и подобните ти, по доста нелицеприятен начин.
26
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
проС народ - слаба държава
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
е, толкова им е пипето на чалгаджийките! вече пяха за белия мерцедес, за чаша водка ми поръчвай...сузанита облиза де каквото има.............като няма какво да измислят, ще почнат и шекспир да четат ! ама чалгата ДА БЪДЕ, ИЛИ ДА НЕ БЪДЕ ? - това е въпроса .
24
9
 
3
 
! Отговори
айше преди 5 години
Свиквайте
23
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До бай ШаноАвторското право има абсолютна давност от 70 години от отпечатване на първото издание на творбата, след това става общодостъпно народно творчество. Да не говором, че авторското право периодично да се заявява и съответно подновява. Към днешна дата всеки може да използва текстовете писани от Вапцаров, Вазов, Ботев и т.н. Да не говорим, че тук става въпрос за песен, а не за рецитиране на стихотворение, така че това по закон може да се приеме за ново авторско произведение.
22
7
 
6
 
! Отговори
Йода преди 5 години
Поне ония *** дет ги слушат тия ***, ще научат нещо смислено
21
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите си искат комунизъма, издигат си в култ комунистите убийци-терористи, искат да наказват, да забраняват. Кой е Никола Вапцаров? Кремълска лека женичка на заплата, национален предатал и терорист, заловен и осъден на смърт за престъпленията си.
20
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 8Вапцаров обесен в килията.Изводите правете самиВапцаров е разстрелян като национален предател както му се полага.Войника стрелял по него не го е улучил където трябва и когато съдебния лекар установява пулс е дадена заповед за нов изстрел.Няма никакво бесене в килията!
19
1
 
4
 
! Отговори
Диспансеризиран преди 5 години
Роднина на Вапцаров се оттърва пред камерите:"Адвоката ни каза че има възможност да ги съдим за авторски права"
18
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До nadejda nestorovachestta na edin nacionalen geroiОснователя на македонски литературен кръжок бил национален герой!?Е...аси майката!Човек проповядващ идеята за разделение на България и разрушаване на българския национален идеал бил национален герой!?Абе вие червените хептен изперкахте!