Нарушаваш правилата с дете в колата? Оставаш без книжка!

Липсата на колан може да се третира като вътрешноавтомобилно насилие от шофьора
31 май 2018 07:00,
91
Нарушаваш правилата с дете в колата? Оставаш без книжка!
Снимка: архив "Булфото"

Шофьорите, които извършат пътно нарушение докато возят дете, ще остават без книжка. Това предлага Комисията по безопасност по пътищата към МВР в свой доклад, който предстои да бъде разгледан днес.

Документът предвижда отнените в такива случаи книжки да се връщат едва след изпит. Строгите санкции се налагат заради стряскащата статистика - 205 деца са убити като пътници и пешеходци, а 7500 са тежко ранени с трайни последици за здравето от 2011 г. насам.

Сред новите идеи на МВР е и младите шофьори да минават на двудневен курс за управление при екстремни условия до 9 месеца, след като вземат книжка, както е в Австрия, пише "24 часа". Ако не се явят, свидетелството им ще се отнема.

Още по темата

600 са убитите и над 10 хил. са ранените във възрастовата група 18-24 г. от 2011 до края на 2017 г. според доклада на комисията.

Друг акцент е поставен на загиналите пътници. 85% от убитите 1300 души от 2011 г. до днес са загинали в леки коли и са били без колани. Предлага се повишаване на отговорността на шофьорите, които нарушават правилата на движение при превоз на пътници, включително и за това, че са без колани.

“Може да се приема като вътрешноавтомобилно насилие, подобно на домашното насилие, защото резултатите не са по-леки”, пише в доклада. Експертите предлагат и нещо като публичен линч за виновните шофьори, причинили нараняване на пътници - системно и подробно да се огласяват подобни случаи.

700 са убитите и 10 000 са ранените по пътищата през последните 7 г. и половина при пътуване по служба или при организиран превоз на работници. Затова се предлага министерства и агенции да изискват от работодателите внедрена система за управление на безопасността на движението при превоз на пътници и товари.

5 министерства ще бъдат ангажирани с програма за стимули за обновяване на автомобилния парк. Новите коли са по-безопасни, а средната възраст на автопарка у нас е 16 г.

Според Националната стратегия от 2010 г. жертвите при катастрофи трябва да намалеят двойно до 2020 г., като заложеното за 2017 г. е 504, а реално са със 178 повече. Прогнозният темп за намаляване на ранените по план е 6878, но цифрата е 8680.

От началото на 2018 г. до 30 май убитите при катастрофи са 185 души, а ранените са 2830, показва статистиката на МВР. Тези цифри са приблизително същите като за същия период през 2017 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
2
 
! Отговори
до KOKO преди 5 години
ти се научи да пишеш първо, пък после си давай мнението.
39
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тиквата, който през 2009 година, нареди да се унищожи архива на ДАИ, и продаде над триста хиляди книжки на неграмотни.
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нарушението каране без колан и каране без столче по своята тежест е едно и също. Би трябвало и при неупотреба на задължителните колани на предните и задните седалки да се налагат същите наказания. Защо се мери с различен аршин? Защото може би живота на 17 годишния е по-малко ценен от живота на 5 годишния?
37
7
 
5
 
! Отговори
KOKO преди 5 години
NA BALGARITE NE IM TRJABVA VOINA-DAITE IM KOLI,TE SAMI SHTE SE IZTREPJAT.GLUPAZI.
36
0
 
2
 
! Отговори
гатанчо преди 5 години
млатят- вземат - репресират..... искам да конкретизирам ,че има лоши хола между хусите в Африка....
35
0
 
12
 
! Отговори
такси 2 млн.км. преди 5 години
Предлагам публичен линч и опозоряване чрез овалване в катран и намазване с перушина с развеждане по улиците придружено с ритници и шамари и дюдюкане плюс отнемане на имуществото и затвор от 20 до 50 г. за всеки власт имащ който е допуснал заплатата да ми е малка и да не мога да си купя чисто нов мерцедес и за всеки големец който ме кара да управлявам автомобил по този бомбардиран потрошен път...Линч и за всики тези които правиха закона за движението последните 30 -г егати и некадърните експериме
34
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЖоНедей ме поучавай кое е безумно и кое е умно. Според тиквените експерти излиза че е много по-безопасно да пиеш и да караш отколкото да не спазваш някакви задължителни изисквания от гледна точка на безопасността. Защото ако ги питаш тези калинкови Иксперти колко смъртни случая има с деца без столчета всички ще почнат да вдигат раменете и няма да могат да ти кажат. Същото ще е и ако ги питаш колко смъртни случаи има вследствие употреба на алкохол.
33
5
 
7
 
! Отговори
Жо преди 5 години
До Кратун 26ОТНЕМАНЕТО на книжка винаги и навсякъде е срочно, а не за цял живот. Само че, много от водачите изпитват ужас от това, да се явят на изпит, защото не знаят правилата. Това ще накара водачите да прочетат ЗДвП. Решаваш си листовката и си взимаш книжката обратно.Безумно е майка да вози бебе или малко дете в скута си. Тя не се замисля, че при удар ще убие детето си със собственото си тяло, независимо къде е седнала в колата.За такова нарушение трябва да вземат книжката на водача.
32
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С този закон за ден половината таксиджии ще останат без книжки, а другата половина без клиенти. Тогава Тиквун ще трябва да поеме издръжката на семействата им. Много е лесно да седиш в климатизиран кабинет и да пишеш глупости и да ги представяш за закони.
31
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Жоколко от децата са били пешеходци, колко са загинали докато ги е блъснал джигит, клко са били без столче? Или всички в кюпа, забравиш фаровете и плащаш заради всички други. А колко повече възрастни загиват? Ако е смислена превенция защо не за всички?
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами как да го спреш от едно време е прочут изпитващия говориш за смяна на модел ми тои си знае неговите дори инструктора да е прав тои се нацупи милия в случая инструкторите провеждат обучението те по добре знаят а тоя доиде и дори притеснява водача защо ли откъде и кои му е дал информация кои кои е всички сме равни значи че има теч на лични данни
29
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тиквени закони от тикви
28
1
 
8
 
! Отговори
jojo преди 5 години
Проблема е в манталитета и образованието , от там трябва да се почне ....
27
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Експертите предлагат и нещо като публичен линч за виновните шофьори, причинили нараняване на пътници - системно и подробно да се огласяват подобни случаи."то щото сега не ги разпъват на кръст така наречените медии.. после ходи разправяй че нямаш сестра "министерства ще бъдат ангажирани с програма за стимули за обновяване на автомобилния парк." аха да се чете очаквайте нови данъци
26
0
 
19
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Духът на всеки наказателен закон е не да смазва, а чрез поносими наказания да стимулира позитивно поведение, като прави разлика между случаен и системен нарушител. На първите трябва да се дава шанс за корекция. Ако наказанията станат прекалено жестоки, просто всеки ще отхвърли закона като несправедлив и няма да се съобразява повече със законотвореца.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Кратунестествено че не - от мисленето някои "хора" ги боли гла.. пардон гиктата
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А говорят че са стресирани от обществото нам какво си питам аз рамадан дали по знае от иван и радослав я ми обеснете а йонко си ги трае
23
0
 
8
 
! Отговори
Тодор преди 5 години
Просто спрете корупцията сред изпитващите ... тоез да не дават книжки без знания и да не не се чудат как да искат пари ... Самата истина -3ма изпитващи познавам 2ма си искат пари ...
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
айде сега им напишете и имената на тия "експерти" да знаем кой да храним
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Посочете в кои случаи ромските инструктори не командват в случая я ми обеснете и защо се толерират повече от българите всичко това знаем от какво е корупция и купени книжки ето от това ми и българи ходят при тях