Нарушаваш правилата с дете в колата? Оставаш без книжка!

Липсата на колан може да се третира като вътрешноавтомобилно насилие от шофьора
31 май 2018 07:00,
91
Нарушаваш правилата с дете в колата? Оставаш без книжка!
Снимка: архив "Булфото"

Шофьорите, които извършат пътно нарушение докато возят дете, ще остават без книжка. Това предлага Комисията по безопасност по пътищата към МВР в свой доклад, който предстои да бъде разгледан днес.

Документът предвижда отнените в такива случаи книжки да се връщат едва след изпит. Строгите санкции се налагат заради стряскащата статистика - 205 деца са убити като пътници и пешеходци, а 7500 са тежко ранени с трайни последици за здравето от 2011 г. насам.

Сред новите идеи на МВР е и младите шофьори да минават на двудневен курс за управление при екстремни условия до 9 месеца, след като вземат книжка, както е в Австрия, пише "24 часа". Ако не се явят, свидетелството им ще се отнема.

Още по темата

600 са убитите и над 10 хил. са ранените във възрастовата група 18-24 г. от 2011 до края на 2017 г. според доклада на комисията.

Друг акцент е поставен на загиналите пътници. 85% от убитите 1300 души от 2011 г. до днес са загинали в леки коли и са били без колани. Предлага се повишаване на отговорността на шофьорите, които нарушават правилата на движение при превоз на пътници, включително и за това, че са без колани.

“Може да се приема като вътрешноавтомобилно насилие, подобно на домашното насилие, защото резултатите не са по-леки”, пише в доклада. Експертите предлагат и нещо като публичен линч за виновните шофьори, причинили нараняване на пътници - системно и подробно да се огласяват подобни случаи.

700 са убитите и 10 000 са ранените по пътищата през последните 7 г. и половина при пътуване по служба или при организиран превоз на работници. Затова се предлага министерства и агенции да изискват от работодателите внедрена система за управление на безопасността на движението при превоз на пътници и товари.

5 министерства ще бъдат ангажирани с програма за стимули за обновяване на автомобилния парк. Новите коли са по-безопасни, а средната възраст на автопарка у нас е 16 г.

Според Националната стратегия от 2010 г. жертвите при катастрофи трябва да намалеят двойно до 2020 г., като заложеното за 2017 г. е 504, а реално са със 178 повече. Прогнозният темп за намаляване на ранените по план е 6878, но цифрата е 8680.

От началото на 2018 г. до 30 май убитите при катастрофи са 185 души, а ранените са 2830, показва статистиката на МВР. Тези цифри са приблизително същите като за същия период през 2017 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
22
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
До Жо.Посочете моля, в кои случаи отнемат книжки там, за където говорите? Има забрани за шофиране до 3 месеца, при изчерпване на контр. точки има изпити, глобите са макс. 1 заплата, но това за изкл. тежки и повтарящи се нарушения. В България всеки иска да прибира книжки за какво ли не, при това само на основание твърденията на двамата автоконтрольори, които са били на място, които автоконтрольори най-вероятно са дружки и извън работа. Не може тормозът върху гражданите да продължи безкрай.
19
0
 
10
 
! Отговори
До Жо преди 5 години
Проблема е в корупцията на българските полицаи
18
3
 
7
 
! Отговори
Гешо преди 5 години
Всичко е много просо - има закон - който не го спазва плаща .Така е в повечето уредени страни на запад (но не дивия запад ) .
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пореден *** отизъм.А кога ще има независима комисия за неправилно поставените ограничения по пътищата?Изобщо какъв акъл да искаме от министър, който ходи на работа с превръзка на окото като пират...
16
6
 
9
 
! Отговори
Жо преди 5 години
ПОВЕЧЕТО от коментиращите тук търсят проблемите извън себе си. Те обвиняват институциите и другите участници в движението, но не погледнат своето поведение на пътя.У нас всеки е със свое мнение кога и как да спазва законите.Но, идете и вижте как карат същите тези шофьори в чужбина. Кротки и дисциплинирани, щото там контролните органи не си поплюват. Там не обсъждат с местните катаджии защо трябва да имаш детско столче или защо не трябва да ти стърчи теглича отзад на колата.
15
2
 
11
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
И още, ако някой загуби работата си, защото са му отнели книжката, после държавата трябва да му плаща поне 10 месеца обезщетение за безработица. Какво ще спечели държавата от такова наказание? Трябва да се забрани на полицаи и катаджии да пишат закони. Те нямат капацитета да схванат всички ефекти , които пораждат техните законотворчески напъни.
14
0
 
10
 
! Отговори
Alf преди 5 години
Дкоростта убива а не фарове,клаксони,винетка,гражданска, преглед,ауспух,катализатор и тн правила
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е добра възможност за държавата да скара някой допълнителен лев в джоба си, изглежда за това не си дава много зор да създаде условия за по безопасно шофиране и по ефективен контрол.Между другото май народа нещо почна да има повече деца напоследък, какво е това в момента се намаляват паралелките в училищата а след някоя година ще трябва да се увеличат, не става така това не е планово правилно.Така че може да се каже че е важен контрола над населението.
12
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направете им заплатите 5000 лв и корупцията сама ще изчезне.
11
1
 
10
 
! Отговори
Архитект преди 5 години
Направено е с цел ! При птп с дете катаджиите ще се опитват да искарат виновен този с детето в колата , така под угрозата да му вземат книжката , въпросният ще е принуден да слага тлъста пачка между документите!Част от парите ще останат за катаджиите, друга част ще се разпределят по стълбицата нагоре .
10
3
 
22
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
А някой от тези, дето ги пишат тези закони, замисля ли се, че ако вземеш книжката на родител, той може да си загуби работата? Кой ще храни после това семейство? Нарушенията биват различни по тежест, но каквото и да е, не можеш да смазваш човека и да оставяш съдбата му да бъде решавана от един полуграмотен полицай.
9
6
 
13
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До 42Пълни глупости, в стрес били за това карали така, чудно оправдание. В швейцария и норвегия просто полицията работи и наказанията освен че са много по-солени са почти неизбежни.
8
2
 
16
 
! Отговори
Сиса преди 5 години
Защо все в шофьорите търсят причина а не в пътните полицаи,които заради рушвети си затварят очите и нарушителите продължават да управляват ППС с чувство на ненаказуемост!!!
7
10
 
36
 
! Отговори
42 преди 5 години
Хората живеят в стрес и несигурност за утрешния ден. Затова се кара и по този начин.Движението по пътищата не е нещо извън общия начин на живот у нас. Защо в страни като Швейцария или Норвегия например не се кара по този начин. Защото хората не изпитват ткъв стрес за утрешния ден и оцеляването си. А това е поредната глупост, като не съм подал мигач за паркинга пред блока да вземат книжка. Безумия за пълнене на хазната.
6
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо не се отиде направо към смъртно наказание при липса на детско столче в колата? Тогава заловеният нарушител ще е склонен да прехвърли цялото си имущество на заловилият го на местопрестъплението бдителен орган на реда за да отърве кожата. Сами си създаваме предпоставки за корупция с глуповати закони а след това правим театри как се борим с корупцията. В случая една глоба в разумен размер е предостатъчна.
5
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Простотията и манталитетът на шофьорите, се подхранват от 50-те лева рушвет, коити всеки катаджия ще вземе. Не размерът а неизбежността на глобите ще възпита културата на пътя. Проста работа е, като 2+2=4. Но не е за прости хора като ГЕРБаджиите...
4
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези гербери ни разсипаха, хора защо ги докарахте, вижте какви безумия вкарват всеки ден и нищо не се е променило напротив, става все по- зле! Държавата никога не е била в по- тежко състояние, оставете платените медии, които всеки ден пропагандират хвалбите на Боко, за "разцвет" и "благоденствие"!
3
0
 
18
 
! Отговори
lol преди 5 години
*** работят в МВР. тези предложения са доказателство за това.
2
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пффф... това е все едно да напишеш закон срещу простотията... *** може да се смее над такива закони
1
0
 
26
 
! Отговори
шофьор преди 5 години
Срещу простотията закон трябва да се напише