Помага ли държавата на психично болните?

Д-р Цветеслава Гълъбова, директор на болница "Св. Иван Рилски"
Обновена: 31 май 2018 21:11 | 31 май 2018 21:05, Анисия Иванова
8

Системата като че ли не е оставила никакъв шанс на хората с психиатрични проблеми. Шанс нещата да се променят почти не се вижда на хоризонта. В страната има само 12 психиатрични болници, които вече са препълнени. За това знае държавата, знаят медиците, но решение на проблема все още няма. Обществото от своя страна също отритва психично болните.

Къде е решението - коментар в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR на д-р Цветеслава Гълъбова, директор на психиатричната болница "Св. Иван Рилски".

Случаите на психози сред младите и активни хора стават все повече, особено след употребата на стимуланти, каза д-р Гълъбова. Tя допълни, че пристраставянето не идва след първото хапче.

В същото време за лечението на психичноболните няма достатъчно пари. Политиците, а и държавата не разпознава важността на проблема, смята лекарят. И напомни - тези хора са дискриминирани. Освен това няма и центрове, в които да бъде проследявано тяхното лечение. За това те отново постъпват за лечение е болниците.

"Промяна в системата категорично е необходима. Тя трябва да започне в много посоки. Трябва да се създадат центрове за ежедневна грижа, в които тези хора да бъдат терапевтирани. Трябва да има така наречените хора "водещи случаи", към които пациентите могат да се обръщат", коментира д-р Гълъбова.

Един от големите проблеми в системата са и лечебните заведения, които са в критично състояние. Част от тях ще бъдат закрити заради ужасяващите условия в тях. Идеята е 10 болници да бъдат закрити. От тях обаче ще бъдат изведени над 700 пациенти. Какво ще се случи с тях и достатъчна ли е легловата база в останалите психиатрични болници, за да поемат болните?

"Идеята е преди тези хора да бъдат изведени, да бъдат построени нови лечебни заведения. Трябва политическа воля, която да разпознае проблема. Пари се намират, когато се осъзнае важността му", сподели в предаването експертът.

Много често психичноболните не успяват успешно да се интегрират в обществото, не успяват да си намерят работа, заради отношението към тях. Какво трябва да се промени, за да могат тези хора да водят нормален начин на живот?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
2
 
! Отговори
Помага! преди 5 години
Пуска ги свободно да се шляят по улиците и от време на време да претрепват някого или да правят някакъв друг золум, за което не им се търси отговорност,"оти са лудички".На мнозина от тях поверява задължението сами да преценяват дали редовно да си пият предписаните лекарства.В БАН почти във всеки институт има по някой с такава диагноза, който е настанен там, само защото е близък роднина на БАН-ски или ВУЗ-овски професор. Трупа стаж за пенсия и взема заплата без да прави нищо или почти нищо.
6
1
 
3
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
НЕ ПОМАГА! Само ги лъже, че ще им построи Южен поток и Белене. И они се надяват.
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТЯ ДЪРЖАВАТА НА ОБИКНОВЕННИТЕ ХОРА НЕ ПОМАГА КАМОЛИ НА ШАШАВИТЕ КАТО МЕН ...ПОНЕ ИМА ПИЕНЕ БОЛИ МЕ
4
0
 
14
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Можеше да им помогне.Преди 20г.Поделението където служех беше в гората с алеи и осветление.Идеално за санаториум.Гледам го в гуглето.Тухла върху тухла няма.Останали само очертанията на сградите.Сигурно е имало още стотици такива.
3
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с тая държава бе как да им помогне да ги запише в армията при другите луди ли, сал една армия е държавна вече.
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много! Една цяла държава превърната в болница с името България.
1
5
 
4
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...ama razbira se che im pomaga.te ia rakovodiat.I sa na vsichki vazmojni rakovodni postove !...zatova vodim s chuvstvitelna prednina vsichki evropeiski darjavi ot poslednoto misato !...Niama nachin da go dadem !