"Дядовата ръкавичка" - защо жилищата ни са пренаселени?

Сред причините са възможностите за работа в големите градове
Обновена: 1 юни 2018 21:51 | 1 юни 2018 21:48, Екип на Bulgaria On Air
77

6739 гледания   |  Още видео
Голяма част от жилищата в България са пренаселени. Причините са няколко – една от тях е, че социалните жилища са малко. Не е и тайна, че голям процент от хората на възраст 25-35 години все още предпочитат да живеят с родителите си.

Какви са причините за това и кои са градовете, в които тенденцията е най-забележима? Коментар в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR от Иван Велков.

В големите градове по цял свят пренаселването е повече от видимо. Това се дължи донякъде на възможностите за работа и реализация, която малките населени места просто не могат да предложат. Според едно от последните изследвания до 2030 година трима от всеки петима ще живеят в градовете.

Това ще доведе до големи предизвикателства в социален аспект и необходимост от изграждане на нови сгради. Какво правят общинските власти, за да решат проблема, който не е от вчера? Къде се корени проблемът и как можем да стимулираме развитието и на малките населени места?

"Основната причина за този процес на изместване към големите градове е по-доброто заплащане и повечето възможности за работа", коментира Иван Велков.

Опустяването е най-забележимо в Северозападна България. Това води до редица проблеми, един от които е срив в икономиката. Как общините ще се справят с предизвикателството?

"Въпрос на седмици е да бъде избран начинът, по който ще изглежда бъдещото райониране. Това е проблем, който за жалост нашата икономика не успява да пребори със собствени средства. Трябва да се стимулира създаването на нови работни места извън големите градове", призова в "Директно" Иван Велков.

 


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Елате да видите в Североизтока! По един старец в жилище или пустеещи домове. А иначе има много нови строежи с табели "Продава се". Обаче желаещи няма. И живеещи под наем няма особено много.
64
2
 
4
 
! Отговори
До 58 преди 7 месеца
Този процент собствени жилища е висок, защото почти всеки има къща в някое село.Въпросът е , че в повечето случаи те не са атрактивни за живот.А в големите градове цените и наемите са скъпи и младите хора не могат да си ги позволяват.
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
едно формално райониране няма да реши нищо, поредното преливане от пусто в празно, бягство от решения, тотална липса на визия и дъгосрочна политика. Парите от ЕС отидоха за напълно ненужни проекти и се наляха в определени партийни фирми. С тях можеше да се финансират редица дейности, като малки семейни ферми (примерно).
62
1
 
0
 
! Отговори
:( преди 7 месеца
№60 е отговор на 49, а не на 57.
Не знам какво стана.
61
1
 
0
 
! Отговори
:( преди 7 месеца
№60 е отговор на 49, а не на 57.
Не знам какво стана.
60
1
 
3
 
! Отговори
До 57 преди 7 месеца
Добре звучи, но БХК и други подобни им внушиха, че "имат права" и онези се развилняха. Ако нещо не им изнася, те викат полиция и продажни адвокатчета, които са на хранилка към разни НПО-та.
Когато събаряха такава къща на около 100 м от "Дондуков", самонастанилите се индийци не искаха да излизат, направиха панаир, дойдоха няколко полицейски коли! Имаше заповед за събаряне, поради опасност от срутване. Онези искаха първо общината да им даде жилища преди да се изнесат, а бяха пришълци в София!
59
1
 
1
 
! Отговори
до 54 преди 7 месеца
До Shark,ами така е животът по български,безгрижен,но после рев колко са бедни,добре е,че вече никой не ви вярва на фалшивата бедност,зад която се крие единствено безгранична алчност
58
4
 
7
 
! Отговори
читател преди 7 месеца
Измислени проблеми.
Жилища колкото искаш. Въпросът е искаш ли ги.
По статистика Бг. е сред страните с най-голям процент собствени жилища.
А момченцата и момиченцата по на 30-35 , под крилцата на мама и тати просто така им е
удобно, живуркат си, скитат, и после се прибират да спят някъде.
Очевидно е, че новите икономически условия налагат нов начин на живот.
Иначе щяхме да си живеем в юртите на прабългарите или в землянките на славяните.
57
2
 
5
 
! Отговори
ха сега де преди 7 месеца
До Имотен балон в София
Половината се оплакват и мрънкат, че лихвите им били високи, другата половина ( с тебе барабар ) се оплакват и мрънкат, че същите лихви им били ниски.
100% мрънкачи и оплаквачи.
Няма угодия.
56
7
 
20
 
! Отговори
Имотен балон в София преди 7 месеца
Истината е че брокерите,имотните агенции,строителните фирми и банките,надуха нов балон при жилищата в София и големите градове.
Цените на апартаментите в момента са ИЗВРАТЕНИ ,надути спекулативно до безкрай.
Банките нарочно държат лихвите ниски,което не е нормално и помпят балона и цените още и още.
2008 ма година се повтаря !!!
Не купувайте на тези цени !!!
55
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Елате хиляди младежи в София. Тук е щастието. Жилищни комплекси, магистрали, метро, работа. Тука идвайте. Въздуха става все по-чист. Песен е.
54
1
 
28
 
! Отговори
Shark преди 7 месеца
Аз сега не мога да разбера за какво е реването. За това, че все по-малко хора кандисват да се хванат на въдицата с ипотеките и да се заробят, за това ли е? И че строят нови кооперации, които стоят празни и няма кой да купи нищо в тях поради гореспоменатата причина. Защото доста се съмнявам някой да се е закахърил как и къде живеят 25-35 годишните. Реването е, че именно те не искат ипотеки, и че родителите им продават някоя нива и купуват жилище, а не взимат кредит за това. Много сте прозрачни.
53
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много ясно ,че парите ще се влагат в жилища,ако знаете какви такси удържат банките,вместо да ми дадат лихва ,че държа парите си у тях те ми взетат по 1,5 евро за поддържане на сметка,по 2лв за теглене на каса,минимум10лв за теглене на над2хил.лева,такса за СМС известяване,такса за поддръжка на деб.карта то станаха по 15 лв на месец защото имам сметка с мои пари.
52
0
 
17
 
! Отговори
До 51 преди 7 месеца
Тук става въпрос, че е мит, че София е пренаселена с хора.А не че е лошо да имаш повече имоти.И че постепенно все по-малко хора ще имат повече имоти.Съдя и по моето семейство-нито аз, нито жената имаме собствено жилище.Живеем в къщата на родителите ми, която е на три етажа-те са на първият, ние на вторият, а на третият живее вуйчо.Но моите две деца ще наследят тези три жилища плюс два апартамента-тези на тъщата и на балдъзата, която е бездетна както и вуйчо.Плюс селска къща, която е в добро състояние.
51
1
 
17
 
! Отговори
Владо преди 7 месеца
В си мислите,че в България е пренасено,елате да видите в Германия какво е.Във Видин в моита триетажна сграда живеят 6 семейства-По 2 на етаж.В Германия в същата по размери сграда живеят минимум 15 семейства-и това даже се счита за лукс.
50
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това, че бедните ще унищожат Планетата е смешно, защото екологично мръсните производства са на богатите.
Планетата ще я унищожи алчността.
Във формулата:От всеки според способностите, на всеки според потребностите-логическата грешка е в това, че човешките щтения са безгранични-няма насищане нито за бедни, нито за богати, особено за богатите и властимащите.
49
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
...и третия начин е Макаров ЧЗ! Води се за супер стомана. Малко по-цивилизовано е да поръчаш "самонастанилите" се на "бригада". Струва между 1000 и 2000 за по-леки случай. Дании за услугата могат да се намерят в почти всяка заложна къща.
48
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Но ако се самонастанят в апартамент, единственият начин е да бъде изнесен багажът им докато ги няма, да се смени ключалката и после, когато си дойдат и започнат да я разбиват, да бъде извикана полиция - все едно, че ги хващат в момент на взлом. Но това се организира трудно, защото настанят ли се някъде индийци, по всяко време в жилището има по някой от тях.
Затова слагайте врати със стоманени листове в тях, с аларма и със СОТ. Дано помогне.
47
1
 
13
 
! Отговори
Другият случай е ана преди 7 месеца
аналогичен. Бяха повече наследници на хубава реституирана къща, която в миналото е била на богато семейство и се беше съхранила добре.
Но докато наследниците се натуткат как да си я поделят, роми се наместиха там и постепенно съсипаха сградата. И това в центъра на София! Двора превърнаха в бунище, хубавата стилна ограда започнаха да рушат, за да извадят железата. Оказа се, че собствениците не могат да ги мръднат оттам! Когато накрая горният етаж се унищожи вследствие на пожар, събориха сградата.
46
1
 
10
 
! Отговори
Мога да дам съвет преди 7 месеца
на хора, които имат такъв проблем с навляци, самонастанили се в имотите им. Но съветът е добър само ако става въпрос за стара къща. Тогава се сигнализира в общината, че има опасност от срутване и от общината издават заповед за събарянето й. Тогава в този парцел може да се построи нещо ново.
На един познат така му съсипаха малка къща, която даваше под наем, но роми издебнаха когато наемателите се изнесоха и се самонастаниха. нямаше какво друго да направи, освен да събори сградата. В другия случай