"Дядовата ръкавичка" - защо жилищата ни са пренаселени?

Сред причините са възможностите за работа в големите градове
Обновена: 1 юни 2018 21:51 | 1 юни 2018 21:48, Екип на Bulgaria On Air
77

Голяма част от жилищата в България са пренаселени. Причините са няколко – една от тях е, че социалните жилища са малко. Не е и тайна, че голям процент от хората на възраст 25-35 години все още предпочитат да живеят с родителите си.

Какви са причините за това и кои са градовете, в които тенденцията е най-забележима? Коментар в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR от Иван Велков.

В големите градове по цял свят пренаселването е повече от видимо. Това се дължи донякъде на възможностите за работа и реализация, която малките населени места просто не могат да предложат. Според едно от последните изследвания до 2030 година трима от всеки петима ще живеят в градовете.

Това ще доведе до големи предизвикателства в социален аспект и необходимост от изграждане на нови сгради. Какво правят общинските власти, за да решат проблема, който не е от вчера? Къде се корени проблемът и как можем да стимулираме развитието и на малките населени места?

"Основната причина за този процес на изместване към големите градове е по-доброто заплащане и повечето възможности за работа", коментира Иван Велков.

Опустяването е най-забележимо в Северозападна България. Това води до редица проблеми, един от които е срив в икономиката. Как общините ще се справят с предизвикателството?

"Въпрос на седмици е да бъде избран начинът, по който ще изглежда бъдещото райониране. Това е проблем, който за жалост нашата икономика не успява да пребори със собствени средства. Трябва да се стимулира създаването на нови работни места извън големите градове", призова в "Директно" Иван Велков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До екологична катастрофа няма аз да докарам планетата, а ще я докарат бедните страни, в това число и нашата! Защо? Защото примерно тук, от бедност се карат стари коли, без катализатори, фапове, филтри и т.н, които зверски цапат въздуха. В бедна Индия са събрани най-мръсните световни добиви, защото индииците са бедни, и са готови на всичко за некоя рупия. Бедността ще затрие света, а не Имането. В бедните китайски провинции е същото.
42
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 51Да са живи и здрави да си ползват имотите. Но да внимават в тях да не се самонастанят някои от онези, екзотичните, защото тогава спасение по законен път няма! Знаех два такива случая, но се ошашавих, когато прочетох във вестник за патилата на актьора Вл.Пенев, който не е успял да изгони такъв навляк дори по времето, когато беше министър на културата в служебното правителство!Ние пестим, строим и спорим тук, а онези мързелуват, ядат готови пари и се настаняват където им скимне!
41
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
48, съгласен съм, че населението намалява, но доколкото знам няма ограничение в броя и размера на имотите, които човек притежава! Пак казвам: светило, не светило, тия имоти си имат собственик! Що за комунистическо мислене, че човек не трябва да има повече от един имот! Какво като в момента няма никой в имота? Да го дам на армията на спасението ли? Ми нема как да стане! Нито смятам че е резултат на добро възпитание зяпането по прозорците.
40
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 46И моето жилище е 140 квадрата,но на един етаж.Преди да се родят децата двамата с жена си не използвахме изобщо две от стаите.За трима човека 150 квадрата е повече от достатъчно.
39
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормалното човешко мислене ще докара Планетата до екологична катастрофа.Оптимостичният вариянт е гражданите да умрат от глад поради липса на селяни.
38
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 42Колите се увеличават в цяла България.Дори и в градове,където населението намалява драстично колите се увеличават.Това е така,защото сега много жени имат личен автомобил,както и младежите с книжка.Така че броят автомобили не може да е критерий,че се увеличава населението.*** в който и да е областен град и трудо ще намериш къде да паркираш в централните части.А всички те намаляват като население.В Пловидв пък е направо страшно.Ама и там населеинето не се увеличва,а само колите
37
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До annybodyДа, много хора помнят онова време. Но всъщност бедите започнаха тогава. Кандидатите бяха много, местата - малко и всичко щеше да е идеално, ако студентите биваха приемани само въз основа на успеха си. Имаше и такива, по параграф "На общо основание", но те бяха малко. Повечето бяха по други параграфи - с предимства, и влизаха с нисък успех. Оттогава се наводнихме с калпави "специалисти".
36
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 43Големите жилища благоприятстват и раждаемостта и отглеждането на деца.Ние имаме три деца и живеем в 140 квадратни метра жилище.И пак не ни е тясно.Всяко дете си има собствена стая.
35
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 36Мислиш ли, че 100 кв.м. са много за сам човек? Особено пък ако не е старец.Друг е въпросът колко българи биха могли да поддържат големи жилища, дори и да ги имат.
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 41Ако не свети прозорец в три поредни вечери в делнични дни,извън летните и зимните отпуски е близко до акъла ,че в повечето случаи там не живее никой.Винаги има и изключения,но говорим за масовият случай.
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Специално от СЗБ е поне всеки 4-и софиянец.После защо СЗБ е зле?!
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека държавата да спонсорира 70% от земеделието и да видим дали селата ще са пусти.Да, ама не, защото всички управляващи са от село и си мразят неистово корените.
31
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 34Разхождаш се вечер около 21 часа в делничен ден и виждаш колко жилища светят.Лесно се вижда,че в една четвърт прозорците не светят.Има и друг начин за изчисления.При 450 хиляди обитаеми жилища излиза,че средно в жилище живеят средно по 2.8 човека в жилище.А при 600 хиляди излизат по 2 човека средно в жилище.Което е много малко.
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В София масово живеят самотни старци върху 100м2.Да, след тях веднага се заселват провинциални семейства.Няма сила, която да върне един се-лянин на село, освен мно-о-го пари.Е това швейцарците са го разбрали.
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 31Защо разни аборигени които не могат да пишат и четат могат да построят къща а аз да не мога?Защо разни типове от средновековието са можели да построят замък на 3-4 етажа а още са вярвали,че земята е плоска и се крепи на колове да не падне в космосът са могли да строят и проектират а сега да не можем?
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 27Ми незнам поразходи се в София ако намериш блок в нормален квартал (не от тия на синовете на джунглата) който е на 30% празен снимай го и го постни във фейса.Според Световната банка трябва в почти всяка жилищна сграда в София да е почти без хора-25,30% празно,нали така.Ако моят блок е пълен то за да докараме статистиката съседният трябва да е заселен на 50% или ако и той е пълен по-следващият на улицата трябва да е празен.Ама и той е пълен.Нещо почват да бегат сметките.Нещо има ..
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този "мозък" с грозно лице и тъмна душа първо да излезе и да разкаже за баща си - дългогодишен доносник на Държавна сигурност. До скоро гледахме бащите, сега е ред да гледаме отпадъците им.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако София е пренаселена, какво да кажем за Лондон и Париж?!София поне няма да я залее океанът след 30-години за разлика от много други световно известни градове.
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 29В Китай нарочно местят хората от селата в градовете,за да се повишат доходите им и те да станат по-големи консуматори и така да купуват китайски стоки.Строят градове призраци без хора в тях и постепенно ги населват с хора.
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китайската система не е от миналия век.По-скоро урбанизацията е от миналия век.Бъдещето не е на мегаполисите.N-броя милиона хора в един град са една човешка пирамида, която изисква още и още поддръжка, още и още хора, докато не се срине всичко екологично и социално.При колонии от микроби с достатъчно хранителни ресурси след разцвет следва измиране от интоксикация от отпадните продукти на жизнения цикъл.Човечеството го чака същото.