"Дядовата ръкавичка" - защо жилищата ни са пренаселени?

Сред причините са възможностите за работа в големите градове
Обновена: 1 юни 2018 21:51 | 1 юни 2018 21:48, Екип на Bulgaria On Air
77

Голяма част от жилищата в България са пренаселени. Причините са няколко – една от тях е, че социалните жилища са малко. Не е и тайна, че голям процент от хората на възраст 25-35 години все още предпочитат да живеят с родителите си.

Какви са причините за това и кои са градовете, в които тенденцията е най-забележима? Коментар в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR от Иван Велков.

В големите градове по цял свят пренаселването е повече от видимо. Това се дължи донякъде на възможностите за работа и реализация, която малките населени места просто не могат да предложат. Според едно от последните изследвания до 2030 година трима от всеки петима ще живеят в градовете.

Това ще доведе до големи предизвикателства в социален аспект и необходимост от изграждане на нови сгради. Какво правят общинските власти, за да решат проблема, който не е от вчера? Къде се корени проблемът и как можем да стимулираме развитието и на малките населени места?

"Основната причина за този процес на изместване към големите градове е по-доброто заплащане и повечето възможности за работа", коментира Иван Велков.

Опустяването е най-забележимо в Северозападна България. Това води до редица проблеми, един от които е срив в икономиката. Как общините ще се справят с предизвикателството?

"Въпрос на седмици е да бъде избран начинът, по който ще изглежда бъдещото райониране. Това е проблем, който за жалост нашата икономика не успява да пребори със собствени средства. Трябва да се стимулира създаването на нови работни места извън големите градове", призова в "Директно" Иван Велков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората на възраст 25-35 г. живеят при родителите си не защото предпочитат, а защото нямат избор! На повечето работещи млади хора парите не им стигат и за наем, и за плащане на сметките. Не остава нищо нито за храна, нито за каквото и да било друго!
2
7
 
22
 
! Отговори
123 преди 5 години
Защото заплатите са ни смешни, а цените на имотите не реални според заплатите ни ! И аз искам да си имам собствен апартамент, не наглея за къща, но с 1000 лв заплата няма какво да взема на изплащане дори за 35 години и да ми останат пари! Освен ако вземем гараж .... Само сополанковците живеят с мама и тате. Останалите нямаме избор! Има разлика!
1
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото са малки.За да живее нормално едно семейство от 2,3 деца и двама родители са нужни-кухня и трапезария,спалня за големите,2 или 3 стаи за малките плюс всекидневна и два балкона,две тоалетни и две бани.Тва се води някакъв вид мезонет струващ половин милион ако не и повече.Колко хора могат да си го позволят в БГ?Не много.Затва дядовата ръкавичица.