ERM ІІ идваме! Скоро подаваме молба за чакалнята на еврозоната

Финансовият министър обеща 20 млн. за БДЖ срещу график на рейсовете
Обновена: 2 юни 2018 09:08 | 1 юни 2018 19:10, Веселина Йорданова
132
ERM ІІ идваме! Скоро подаваме молба за чакалнята на еврозоната
Снимка: архив, БулФото

България ще подаде до края на юни молба за влизане във валутно-курсовия механизъм, предхождащ въвеждането на еврото. Това потвърди министърът на финансите Владислав Горанов.

Въпреки критиките към страната ни, описани в докладите на Европейската комисия и Европейската централна банка, Горанов не вижда причина България да се бави с молбата за членство в т.нар. "чакалня за еврозоната", предаде БНР.

"В интензивна комуникация на експертно ниво сме с представителите на Европейската централна банка, държавите - членки, които са в еврозоната и Европейската комисия. Работим върху пътна карта. Скоро ще завършим този процес".

За еврозоната и цяла Европа в променящия се свят финансовият министър коментира:

"Все по-често трябва да осъзнаваме, че Европа е една много малка част от света – ако преди 100 години сме били център на икономическо развитие, сега една много малка част от икономиката на света. Същевременно, бидейки една малка част от икономиката на света, генерираме около 35% от всички социални разходи в света и конкурентоспособността на европейската икономика е поставена пред все по-големи и по-големи и предизвикателства.

Това, което се случва с нашите партньори в Америка, според мен играе лоша шега на всички. Същевременно няма лоша криза и европейските лидери осъзнаха, че трябва да бъдат все повече заедно и все по-егоистично настроени в рамките на Съюза, тъй като се вижда, че зависимостта от останалия свят нараства с всеки изминал ден и ако ние не търсим общи решения бързо, ще бъдем в голяма степен от останалите континенти".

Финансовото министерство ще осигури 20 млн. лева за БДЖ, съобщи Владислав Горанов. Сметките на дружеството са запорирани от вчера. Горанов обаче поиска нов график на легалните автобуси, така че да се намали конкуренцията им с държавния железопътен превозвач.

"Не е и нормално на всеки 15 минути по направление Бургас, например, да тръгва автобус и ние да очакваме, че някой ще се качи на влака. Тогава държавата трябва да избере – или ще има влак, или няма да има влак. Ако всички предпочитат да ползват автобусите и държавата не иска да стимулира този тип превози, тогава идва естественият въпрос – трябва ли данъкоплатецът да отделя стотици милиони годишни субсидии, за да съществува този вид транспорт".

Правителството е наследило дългове на БДЖ за 800 млн. лева. Само облигационният заем е около 100 млн. лева, но за спешното решаване на проблема ще бъдат осигурени около 20 млн. лева от фискалния резерв.

Горанов поиска дългосрочно решаване на проблемите с железницата, но обеща осигуряването на краткосрочна помощ: "Ще дойдат от фискалния резерв като временна финансова помощ за дружеството. Надявам се министър Московски заедно с неговия екип да успее по-бързо да придвижи концесията на летище София, от която очакваме немалък ресурс да влезе в системата, който аз съм обещал да върна отново в системата и окончателно да се затворят проблемите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
пак ли няма да има референдум за еврото както за нато и ес абе вие ненормалнили сте или се правите на такива как може да решавате такива фатални неща за народабез да се допитвате до него нали ние ще си патим от вашите грешки вкл и тезикоито са ви избрали
58
2
 
12
 
! Отговори
Трак преди 5 години
Ще видим евро ама друг път.В Европа отдавна ни нямат доверие и то с право.Те , за разлика от болшинството у нас , не са забравили Кой направи Бойко генерал и му дърпа конците.А вие помните ли
57
5
 
19
 
! Отговори
Константин преди 5 години
Не на еврото и не на герб и патриотите. Има проучвания в другите държави от ЕС, дори в Австрия имаше проблеми при приемането на еврото. Ние добри заплати в левове да взимаме, като е необходимо ще ги обърнем в евро. Не на еврото и на герб. Пак се получава оксиморон, народът не иска еврото, герб го иска.
56
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чакалнята е за чакане. Ние това с чакането го правим много добре - за справка, чакането за Шенген.
55
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съмнявам се в слугите на Народа .
54
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бандитите бързат - нашите,за да се награбят,като за последно,след падане на борда и очкващата ги неконтролирана от никого финансова вакханалия,а западните господари,да тестват системата, за налагане на усмирителна риза, на държавите от Източна Европа и превръщането им, в безлични територии!!!И винаги се почва от най-слабото звено,каквото доказано сме ние - и като управляваща каста,и като държава и като народ!
53
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като влезем в Еврозоната няма да има такива кражби като в КТБ.
52
10
 
15
 
! Отговори
8===о преди 5 години
Само дето Влади-то открай време саботира процеса за еврото.Щото се канят с Пеевски да си ограбят друга банка - даже се знае коя.И ще е по-трудно ако сме в еврозоната.
51
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижте Италия! Обръща гръб на рестриктивната политика на ЕЦБанка.Всеки да си прави своите изводи.
50
3
 
15
 
! Отговори
To6 преди 5 години
До 50-тиСтрах ме е че ако това се случи, този път да не се лее кръв, защото на Костов му се размина.....
49
6
 
13
 
! Отговори
Драйвър преди 5 години
Народа го е казал преди много време, но Горанов "не вижда причина ..." ."Те у село не го щат, той все за поповата къща пита. :-)
48
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора, разберете, целият зор е да се премахне валутния борд, уж можело да се влезне с борд, но не! Искат да обезценят лева на максимум и да изкупят всичко недвижимо на безценица! Боко и сие искат да си купят официално България! Той трябва да нъде спрян! На всяка цена!
47
7
 
18
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Хахах, тогава като ни набутат евра, много народ ще взима 300 евро заплата.. И още толкова пенсионери ще получават 150 евро пенсия.. Тури му пепел!
46
6
 
17
 
! Отговори
В ГЕРМАНИЯ преди 5 години
станаха цените 1 марка - 1 евро. заплатите наполовина....Добре, че имаше колонии като РБ та им оправихме положението. То и без това тук сме на умирачка
45
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като гледам коментарите тук, оляма параноя, големи плювачи, опъват се на всяка промяна и развитие. Все назад дэрпат в калта.
44
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
София Своге всички пътуват на влак през 30 минути. Но по останалите линии ГЕРБ ликвидираха влаковете заради акцизите на Горанов и хората се принудиха на автобусите.
43
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да сме равноправни европейци трябва да влезем в Еврозоната. И стига сте плашили хората, че цените щели да се вдигнат. Няма такова нещо, те цените ни вече са европейски. В Литва и Латвия например цените не са се вдигнали. Словения, Словакия и прибалтийските държави са доволни. След въвеждане на еврото винаги има няколкогодишен гратисен период, в който ще се плаща и с двете валути - лев и евро.
42
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е и нормално на всеки 15 минути по направление Бургас, например, да тръгва автобус и ние да очакваме, че някой ще се качи на влака. Тогава държавата трябва да избере или ще има влак, или няма да има влак.София-Бургас е най-бързо и удобно със самолет вместо 6 часа с автобус.
41
3
 
0
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 34Добре цитираш Чърчил но дали той е най добрия примерСлед ВСВ България запазва всичко както преди нея.След ВСВ "къпаните"губят цяла империя и се превръщат в САЩ васал.Така е и до днес
40
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не пита данъкоплатеца да отделя стотици милиони годишни субсидии, за да субсидира строежа и ремонта на магистралите и сега се чудят защо БДЖ закъса.