Жалби до ОмбудсМая за приема в забавачките, за таксите...

Защитникът настоя за регламент за парите от родителите
Обновена: 1 юни 2018 22:33 | 1 юни 2018 22:32, Веселина Йорданова
12
Жалби до ОмбудсМая за приема в забавачките, за таксите...
Снимка: архив, БТА

52 жалби, свързани с приема на деца в детските градини, са подадени до националния омбудсман Мая Манолова.

Една част от тях са заради липсата на места, а други са насочени срещу таксата за прием, тъй като 5-годишните деца задължително трябва да посещават групите за предучилищна подготовка.

Според данните на неправителствените организации 78,4% от децата на 5-годишна възраст са обхванати от предучилищните групи, като една от причините, поради която родителите не изпращат децата си на детска градина, е невъзможността да плащат таксата.

Мая Манолова настоя да се отпуснат средства от държавния бюджет на общините, за да отпадне таксата за прием в детски градини. В 12 общини в страната не се събират никакви такси за прием.

"Екипът ми и аз подкрепихме Закона за предучилищното и училищното образование, включително в тази му част с въвеждането на задължително предучилищно образование, с ясното разбиране, че това е начинът, чрез който да се осигури равен старт на децата в първи клас, чрез който да се преодолеят различията между децата, включително и тези, за които българският език не е майчин, че това е начинът, чрез който да се осигури една по-добра подготовка на децата за първи клас", коментира Мая Манолова.

Омбудсманът подчерта, че е необходимо да се регламентира ясно плащането на допълнителни суми в детските градини, предаде БНР.

"Това са такси за различни консумативи, за битови сметки, такси за вода, за играчки, за допълнително обучение, за ремонти, които -  отново ще направя уговорката, че това са данни от страна на неправителствения сектор, но става дума за милиони левове, които родителите плащат", коментира Манолова.

4200 деца не са приети в детска градина заради липса на места. Евгения Волен, която е ръководител на проект "Готови за училище", заяви, че премахването на таксите поставя доверието между родителите и персонала в детската градина на различно ниво. "Имаме 44% функционална неграмотност, отпадането продължава с пълна сила. А истината е, че детската градина доказано помага на децата да се справят по-добре в училище", посочи тя.

Борис Братухчев е завел дело срещу Община Плевен за таксата, която трябва да плаща за приема на детето му в детската градина. Делото е спечелено на първа инстанция.

"За мен като родител на дете, което е длъжно да посещава такава група, да имам такса под каквато и да е форма, буди крайно недоумение. Крайно недоумение буди у мен и фактът как таксата в Плевен е една, в Шумен е друга, в София - трета, като всички се оправдават, че е за изхранване. Какво излиза? Че в едни общини им дават филия с пастет, а в другите им дават сьомга!?", пита риторично той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само Мая Манолова си гледа работата, както трябва. Жива и здрава да е!
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно мисленето на българина е такова никакво!!!!!жената поне се опитва да направи нещо за народа а пък народа я плюе !!!а тези които крадат и мамят са на почит!!!!върви ,че го разбери този българин!!всеки ден се говори за демографски срив !!!тя поне е решила,че по този начин може да се поощри раждаемостта.хораааа помислете за бъдещето на България!!!!!Това са децата ни!!!!
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
6, ДАЖЕ ПО СОЦЪ НЕМАШЕ ТЕ ТАКОВА ДЕТО ГО РЕДИШ.......... АМИ МЕТАЙТЕ ГИ ОТ 4 МЕСЕЧНИ ДА СЕ АДАПТИРАТ ПО БЪРЗО И АКО МОЖЕ СЕДМИЧНО, САМО В СЪБОТА И НЕДЕЛЯ ДА ГИ ПРИБИРАТЕ ЗА ДА НЕ ИЗПУСКАТ МАТРИАЛА. АМАН ОТ РОДИТЕЛСКА БЕЗОТГОВОРНОСТ И АГРЕСИЯ.
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Премахване на таксите. Абе тая луда ли е? За без пари и по над 30 в група. Абсолютно тъпоумие лъха от някои хора. Там нали тия такси покриват храната. Наши ядат по 3 пътина ден там и спят и ползват базата.
4
2
 
4
 
! Отговори
65 преди 5 години
Мая Манолова се излага. 60 лв на месец са много за такса на детето??? Това са по ТРИ лева на ден.Нищо ,просто една капка в морето от разходите на 80% от родителите.Един баща пушач пуши 1 кутия на ден цигари,нали? Е, 30дни по 5лева,колко са ,А майката,ако пуши.Я вижте сутрин и следобяд пред у_щата и детските градини какви коли докарват децата.Коли за по 10_30хил.лв.,майки облечени като за ревю.Срамота.От прпзорците се чува яка музика,излиза цигарен дим.Те за това и децата не са вред .
3
4
 
4
 
! Отговори
До 1 Ужас преди 5 години
Вие изобщо наясно ли сте с правомощията и работата на Омбудсман-а? За какви картела говорите и за какви цени... това се контролира и обуславя от работата на правителството. След като законодателството е построено и продължават да се вкарват лобистки правила, за да се управлява монополно и след като ДКЕВР одобрява по-високите цени как според вас може да се намеси омбудсман-а? Пак някой друг ви е виновен май,а?!
2
5
 
7
 
! Отговори
annybody преди 5 години
Като депутат Манолова наистина беше мегафон на БКП под лозунга "да губим време на Парламентата на всяка цена", но като защитник на чисто човешките права (думата "омбудсман" е съвършено чужда, неточна и неприемлива, като се започне най-малкото от това, че защитникът дори не е man) e изключително компетентна и ефективна.Нека не си кривим душата - Манолова определено работи в наша полза, сравнете я с Константин Павлов - някой да го помни изобщо с каквото и да било?
1
7
 
11
 
! Отговори
Ужас преди 5 години
Тази креслива госпожа в парламента беше много по активна? Сега се занимава с кокошкарски истории. Какво ще каже за картелите между кметове и ВиК дружества? Какво ще направи, за да се спре постоянното увеличение на цените на тока, водата, горивата и храните?