Мария Луиза: Миналото се трие, учебниците са бели, децата не помнят

За гроба на баща й: Питам и... стена от мълчание
1 юни 2018 12:10,
89
Мария Луиза: Миналото се трие, учебниците са бели, децата не помнят
Снимка: bTV

Дворецът "Врана" на царското семейство, в който и днес живее експремиерът Симеон Сакскобургготски, постепенно ще се превърне в музей и ще бъде отворен за посетители.

Това обяви сестрата на Сакскобургготски княгиня Мария Луиза.

"Поне хората да помнят, че е имало нещо. Много неща се изтриват нарочно от миналото. Учебниците са бели. Понякога кажат – Борис, цар Борис да не кажат… И годините на комунизма ги няма в днешните учебници. Децата не знаят какво е било. Много е важно хората да знаят какво е било, за да не правят грешки в бъдещето. Но това ще продължи още във времето", каза тя пред bTV.

Още по темата

Мария Луиза обяви, че години наред търси отговор на въпроса къде е гробът на баща й, цар Борис Трети, но среща само стена от мълчание.

"Идвам тук от 1990 година и съм питала президенти и други хора: "Знаете ли нещо?” –" Не.” "Знаете ли, кой разкопа баща ми тук от гроба и не го остави на мира?” –" Не!” - Една стена от мълчание.".

Княгинята допълва и че дори когато брат й, Симеон Сакскобургготски, е бил министър-председател, не е успял да научи какво е било направено с тялото на баща им.

"Това е нещо доста отвратително. Всеки има право да отиде на гроба на баща си или на майка си. Затова, когато майка ми почина, аз казах – "Дума да не става, да я погребат в България! Пак да направят такава гавра – Благодаря!”, спомня си още Мария Луиза.

Тя няма категоричен отговор и на въпроса кой всъщност уби баща й.

"Има много теории, гадания, измислици, но засега за жалост нищо не излезе наяве. Човек започва да елиминира: не са германците, защото макар че той се опъна на Хитлер и беше единственият човек – не казвам цар или президент, а човек и му каза: "Не изпращам българските войски на Източния фронт и не си давам евреите!” Никой друг не го направи. Това се крие разбира се, но и това ще излезе. Значи, не са германците, англичаните нямаха смисъл да го убият, защото баща ми опитваше да направи завой на Запад. Единственото, което може да се каже, че е от Изток. И аз съм убедена в това", обясни княгинята.

Тя все пак е убедена, че тайните около смъртта и гроба на баща й ще излязат някой ден.

Мария Луиза си спомня, че чичо й Кирил се грижил за семейството след като баща й починал.

"Като го осъдиха на смърт, ние бяхме тук във Врана, и го чухме по радиото и се разплакахме. Мама искаше да отиде да го види, да му заведе католически свещеник, но ѝ казаха: "Не може!” Няколко часа по-късно го убиха. Това не беше лесно за мама. След това дойдоха да ѝ изкажат съболезнования от правителството, че бяха убили девера ѝ", разказа още сестрата на Симеон Сакскобургготски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
1
 
! Отговори
българин преди 5 години
Няма как миналото(трите Национални КАТАСТРОФИ,предизвикани от Кобурго тите и изсичането на Чамкория до подраст)да се изтрие, како Маро!!!Въпреки пълзящите твари,които се опитват да изопачат историята - стореното и последиците от него остават трайни следи за поколения напред !
77
2
 
7
 
! Отговори
дедо на 95 г преди 5 години
Тези наистина *** за народа ни когато караха електрически колички и камиончета носеха лачени обувки ядяха сладолед и торти! ние гладувахме и работехме на нивите нямахме време за училище защото трябваше да се осигури прехраната на къщата ни за зимата.Образованието си взех през омразния ви социализъм когато масово беше предоставено на народа БЕЗПЛАТНО да учи.Така че аз съм живял в три соц.системи-царско време,социализъм и демокрация,която върна народа години назад като го профанизира и опрос
76
1
 
5
 
! Отговори
дедо на 95 г преди 5 години
До vse edno И съм дядо и съм наистина на 95г ! Не си мисли че компютъра го владееш само ти.Аз помня златното царско вре в което нямахме какво да ядем нямахме обувки на краката си а свински *** в прословутото царско време ти хърльо знаеш ли какво ядеше обикновения българин-царевичен хляб твърд като камък който ти обелва венците до кръв лук някой див домат фасулът беше лукс а месото беше веднъж в годината и то на коледа! Не ми приказвай за живота който аз съм преживял а ти си чул за него!
75
2
 
6
 
! Отговори
къш! преди 5 години
"НИЕ ще гоним царя и неговите закони","Сегашната деспотско-тиранска система да заменим с демократична република", "Ще имаме едно знаме, на което ще пише:"Свята и чиста република" и - кой ли ги беше казал тея неща?
74
3
 
6
 
! Отговори
vipg(h)ost преди 5 години
ь, марче, ти лично би плакала само на собствения си гроб, на теб ти пука най-много за тебе си, инак би се обадила, обидена, най-малко, за здравната риииформа на геювете на лаборантина с лилqвите венци от дтрагалевци... така че, спести ни, ако обичаш, духовните си, публични оpгазми!
73
3
 
8
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 5 години
Под натиск от зионисти и западняци могат да промиват мозъците на децата в училище, НО задачата на родителите е да не позволяват това да стане ако имат някаква съвест. Лошото е че повечето родители за нищо не стават и така зионистите печелят - старите грешки ще се повтарят отново и отново защото няма кой да научи уроците - в този ред на мисли може би ще има отново Холокост?/ :)))
72
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"че чичо й Кирил се грижил за семейството" - вярвам й. Но добре се погрижил да остриже и българската хазна, разбирай народеца - неграмотен, отруден и дрипав, селски - ровещ нивиците с волове и мотики ...Те всички са невинни днес!
71
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 71Като не знаеш нищо недей да пишеш глупости, прочетени в лъжливите комунистически книги. Знаеш ли колко е получавал на ден един тютюноработник преди 9-ти? Сто и пет лева. С 20 лева е можел да нахрани семейството си в ресторант. Защо нито един тютюноработник при Тодор Живков не можеше да нахрани семейството си с неговата надница та се налагаше и жена му да работи, камо ли да ги заведе на ресторант.
70
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубавото на режима преди 1944 ? О, да - точно като днес! На една шепа направо им е било прекрасно, а на останалите 80% - работещи бедни, битка за елементарни неща - да вържеш края на месеца, да нахраниш децата си и да можеш да платиш на доктора, ако си зле. И да стигнеш до него....Фамилията на тази убавица докара две катастрофи на народа! И днес- булевард Мария Луиза, Борис и т. н.?! Защо, бе хора, свършиха ли българските герои....Истинските герои, тези, които са направили нещо за другите
69
2
 
12
 
! Отговори
vipg(h)ost преди 5 години
п.п. по натура, някои жени, които чистят kлозетите на общинско ниво имат повече благородство от марчето, чиято кръв е толкова благородна, колкото на скаридите..
68
3
 
10
 
! Отговори
vipg(h)ost преди 5 години
марчето винаги е имала способността да фантазира много. тя си фантазира, че е кралица, но е пpоста жена...по повод пренаписването на историята главна ролq в това имат геювете от германските нпо, финансирани от фондации, като к.аденауер и евреинът сорос, които твърдят, че баташкото клане било скарване за паркоместа на летно чалга-парти...
67
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доста болка донесе на Бг кланът наречен Сакскубургодски както в миналото така и в новата история на държавята ни...800 дни...., помним, помним...
66
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая какво се възмущава от комунизма?! Братчето и се продаде на комунистите за две вили и малко гора! Позор за баща си са тези!
65
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мария ли , Луиза ли, ако сега има референдум, народа пак ще е за република. Ако има референдум за имотите, ще ги видите през крив макарон.
64
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е тея нямат нищо общо със старите български царе а и отдавна сме република - защо още ги търпим тези пришълци дошли само да грабят без срам нашите земи ? Колко национални катастрофи има когато са управлявали ? И не на последно място Фердинанд помага за убийството на един от най-великите български политици - Стефан Стамболов. Вън мама ви м.ръсна, продажна!
63
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мария Луиза: Миналото се трие, учебниците са бели, децата не помнятАми то точно твоя брат заради имоти зачеркна миналото на България и се сдуши с враговете на България ДС, КГБ и Русия.
62
9
 
5
 
! Отговори
Тито преди 5 години
Ти пък коя си та даваш акъл?Стара фашистка ***!
61
4
 
9
 
! Отговори
Ст. Стамболов преди 5 години
Не е прав някой от коментиращите, че по царско е било разруха, а през социализма сме цъфтели и всички го знаем. И двата режима са си имали хубави и лоши страни и трябва да си слабоумен да не признаеш. Лошото на малки държави е, че винаги те грабва някой голям и те мъкне там, където не искаш. Големите батьовци винаги ще се опитват да ни пробутват "парашутистите" си, за да е добре на тях. А нашата задача като нация е да ги изгърбим така, че да останат доволни и накрая да ни благодарят.
60
0
 
15
 
! Отговори
Един преди 5 години
Историята трябва да се напише и да се помни. Добра или лоша, всеки сам ще си прецени. Децата ни имат право да познават цялата история на България, за турското робство, за Царство България, за комунизма и за демокрацията. Нека всеки сам да реши, кое е национална катастрофа и кое свобода.
59
6
 
23
 
! Отговори
бай Иван? преди 5 години
Номер 44 се представя за бай Иван-комунистически ***.А аз,бай Иван си спомням като дете,в периода 1960- 65 година,по радиото съобщиха,че цар Борис е осъден посмъртно на смърт,чрез растрел,както и това,че комунистите ритуално са му обстрелвали костите.Тогава имаше като ,че ли само предаване на радио Христо Ботев.Като дете ми се стори отвратително и глуповато това деяние на" другарите".Едва сега разбрахме колко невинни българи са изчезнали безследно или убити от простаци,станали комунисти заради