На 1 юни: За децата с увреждания – протест със скелети!

Нинова дари пари, Дончев призна: Държаната им е длъжник
1 юни 2018 14:17,
17

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

На протест със скелети в инвалидни колички излязоха родители на деца с увреждания. Този път те взеха повод от Деня на детето 1 юни, за да поставят исканията си за достойно съществуване на децата си.

Родителите издигнаха палатков лагер пред парламента под надслов "Системата ги убива“ и в знак на протест срещу действащата социална политика.

Лагерът е разположен точно пред служебния вход на Народното събрание. Така всички депутати, които идват или си тръгват от работа, могат да видят децата с увреждания и техните родители, съобщи bTV.

Основното искане на родителите е нов закон за децата и лицата с увреждания в България.

"С неговите разпоредби той ще укаже правилния начин, по който тези хора да бъдат оценени – не на базата на ТЕЛК решението колко не могат, а на базата на оставащите им потребности – колко те могат да бъдат полезни на себе си и на обществото", каза Росица Букова от Движение на българските майки.

Протестиращите настояват и за спазване на Конвенцията за правата на хората с увреждания и за създаване на електронен регистър. "Не се правят индивидуални оценки на децата и лицата с увреждания, а интегрираното образование е под всякаква критика", каза още Букова.

Протестът е безсрочен и ще продължи, докато бъдат приети исканията на хората.

При протестиращите дойде лидерът на БСП Корнелия Нинова, която каза също, че има нужда от промяна в системата. Нинова ще дари 600 лв. от своята заплата на възрастна жена, която отглежда сама двете си внучета, които са сирачета.

Вицепремиерът Томислав Дончев смята, че държавата наистина е длъжник на децата с увреждания, особено на тези, които навършват 18 години, защото помощите за тях спират, а реално потребностите им не намаляват и не изчезват.

Затова според него вече са започнали разговори в социалното министерство и се мисли за промяна в модела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
1
 
! Отговори
и с тях нищо преди 5 години
Тук въпросът е с какво Бойко, като управник, е по-добър от Орешарски и Станишев?
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече втори ден Бойко Борисов се крие от медиите и не стъпва в парламента, за да отговори на най-важния въпрос: Успех или провал бе визитата му в Русия? Защо от тридневно посещението му в Москва инфарктно бе съкратено на еднодневно? И защо премиерът на България лъже?И докато чакаме отговорите, тази сутрин властта командирова в БНТ, Би Ти Ви и Нова телевизия трима министри Томислав Дончев, Владислав Горанов и Теменужка Петкова. По едно и също време тримата обсебиха телевизионния ефир, за да ни убедят какъв исторически успех е постигнал българския премиер и какви светли енергийни бъднини ни
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А какво постигна България начело с Орешарски и Станишев?
13
3
 
3
 
! Отговори
Какво направи Бойко? преди 5 години
Аз едно все се питам какво точно е постигнала България начело с Бойко Борисов? Та нали уж го избрахме като по-добрата алтернатива на Соц Партията, при която влязохме в ЕС. Та реално май нищо не сме постигнали, мутрите по улиците си карат, държавата с Бойко краде на корем докато може. И все повече се замислям, че ще става все по-зле. А можеха да направят много! И средства имат и власт! Това е личен избор. Добрите управници са правели велики дела, защото са го искали!
12
7
 
13
 
! Отговори
Оставка!!! преди 5 години
Боко Тиквата обаче не го трогва! Има пари да храни ония еврочиновници дето са тук и то луди пари само за един обяд, а няма за децата!Има пари да обикаля с шайката си из Европа и да се мазни и навежда а няма за децата!Оставка!!!!!!
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се сформира една честна и неподкупна лекарска комисия и всички в България, които взимат помощи за инвалиди да минат през нея и да се установи веднъж завинаги кои са истинските и кои фалшивите инвалиди. След това ще се появят достатъчно пари, като отпаднат измамниците.
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
но разбира не казват откъде ще дойдат парите.От къде ли няма да дойдат? От крадените от КТБ почти милиард лева, от потъващите в нищото милиарди уж за въоръжаване, от стотиците милиони от безсмислено раздутите бюджети на министерства, администрации и т.н... има от къде да дойдат, но няма желание.
9
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
чудя се как не са пратили полицията да разгони протестиращите, че Тиквата не обича никой да му протестира. Всичко трябва да му викат "ура". Тези същите хора на два пъти отказаха да ги пуснат в парламента, понеже на фанелките им имало политически лозунги?! Наистина нема такава държава. От сутрин до вечер ще дрънкаме за европредседателство, за западните Балкани, за това колко гола вкарал Борисов на някакво мачле, но за страданието на хората не е удобно да се говори
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГрюгерЗнаеме бе, знаеме, Западът е велик, а ние сме пълни нещастници.
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е то при демокрациата. Можеш да си протестираш, можеш да си говориш каквото си искаш, но никой не ти гаратира, че ще ти се обърне внимание щом си от народа, а не си баткото с парите.
6
3
 
12
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 5 години
2 милиона души у нас работят за до 700 лв месечно, а разни организации искат хиляди левове да отиват за по-добър живот на децата с увреждания, но разбира не казват откъде ще дойдат парите. У даже успяха, сега държавата дава по около 1000 лева на месец, повече от средната заплата на такива деца, които в повечето случаи са ромчета с фалшиво свидетелсто от ТЕЛК и нищо им няма... Докога ще търпим тази подигравка с данъкоплатеца ??
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така трябва. Само така ! Иначе няма, кой да чуе, а да разбере още по-малко. Ние нямаме управление, а шайка алчни некадърници !!! Без приципи, без ценз, без идея за какво са в този парламент, МС, комисии и т.н.
4
0
 
15
 
! Отговори
Грюгер преди 5 години
Знаете ли защо затворите в Европа и САЩ са с добри битови условия? Защото там всеки може да се наложи да ги обитава, за разлика в България, където затворите не са за политици,бизнесмени, кметове, съдии, прокурори... Та и проблема на тези деца е много далеч от 240 краво-подобни, но не крави.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще!?
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Протести - може. При демокрацията всеки може да протестира, да се скъса от протести. Демокрацията е най-съвършената система. При демокрацията гласуваме 100% само за демократични партии, защото народът обича демокрацията.
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повече от тъжно, а като слушаш нашите политици страната е цъфнала дори и вързала.