Тефтерчето на революционера Ботев – истина в 68 страници

Светинята се съхранява при специални условия в трезора на БНБ
2 юни 2018 10:00, Петя Славова
98

В навечерието на Деня на Ботев в Националната библиотека за пръв път пред публика показват оригиналният последен бележник на поета революционер.
Още по темата

Светинята не стои в Националната библиотека, съхранява се при специални условия в трезора на БНБ, но сега е извадена на показ, съобщава Bulgaria ON AIR.

Малкият черен бележник има 68 страници. В него Христо Ботев е писал в последната година от живота си. В Националната библиотека ще бъде открита изложба посветена на Ботев, наречена "Перо и знаме".

Днес почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Навършват се 142 години от гибелта на революционера на връх Околчица. Именно там е последната битка на Ботевата чета – на 20-ти май – по стар стил 1876-та година. Чествания днес ще има в цялата страна.

По този повод ще се състои и поклонението на връх Вола. 1200 са поклонниците на революционера Христо Ботев, които трети ден вървят по неговите стъпки от Козлодуйския бряг до връх Околчица. Родолюбците следват пътя на ботевата чета и на 2 юни ще почетат паметта на героя във Врачанския балкан.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
14
 
! Отговори
дедо на 95 г преди 5 години
До Анонимен 55 Ти обвиняваш предците на врачанлии за страхливостта си ,но ти представяш ли си сега сирените за завият за обявена война а не за почит на героите,а? Аз съм го преживявал този момент и човек се вцепенява в първия момент не знаеш как да реагираш.Eй, дете, войната е страшно нещо-родолюбието и патриотизма се изместват от чувството за съхранение,но тези герои са били изключително силни личности!Колко от сегашните младежи биха тръгнали да защитават България на фронта?
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българските герои са като великите художници. Стават известни и популярни десетки години след смъртта си като приживе никой не ги признава. Вярно, някои стават супербогати измисляйки и експлоатирайки героизма им.
30
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-ясно говори факта че нито един българин по пътя му не се е пресъединил към четата. Представям си онова кристално чисто родолюбие и вяра в него за свобода как е гаснело след всяко село пълно със страхливи ***. И как преди да схлупи очи за последно, дали си е мислел че си заслужаваме съдбата. Сега врачани ходят на върха горди а техните деди са се крили като мишки.
29
7
 
10
 
! Отговори
СЛАВА РУСИ преди 5 години
Поклон пред българските славянски братя!!! Дали живота си за християнството и България!!!
28
2
 
12
 
! Отговори
42 преди 5 години
Ботев не е бил само революционер. И сте го сложили много назад, сякаш днешният празник е маловажен...
27
1
 
13
 
! Отговори
до 50 . преди 5 години
Точно Ботев не е бил наивник за това ,други може би са били ,но точно Ботев едва ли .Поезията му е безпощадна в това отношение.
26
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ботев е бил наивник, подценявал е колко глупаво и некадърно племе са българите. Не е трябвало да се бори да ни освобождава, не заслужаваме. На българина свобода не му трябва, той си търси пастир. Няма друго племе като българина - мечтата му е да го управляват руснаци, европейци или американци. Малко народче с малки мечти.
25
2
 
22
 
! Отговори
! преди 5 години
военни победи на българската армия са случайни и само заради българския дух?! Просто България икономически е била способна да води войни...че и да набие канчето на бившите съюзници в Добруджа. България е имало и ще има! Девета, десета, двайста държава - българите винаги оцеляват! И се наричат българи вече хилядолетия......другите да му мислят. Най-вече ония на паветата.......защото народ съди най-жестоко.
24
2
 
9
 
! Отговори
това казва всичко преди 5 години
Погледнете каква статия срещу християните поддържа този сайт точно под темата за Ботев .
23
5
 
20
 
! Отговори
! преди 5 години
Много, ама много внимателно с паметта на българските герои! защото се видя на 24 май, че бавно но сигурно патриотизмът в България се завръща. И е пълна простотия, че българите 5 века са спали и едва ли не са чакали руснаците. Има десетки въстания през вековете, които удобно се прескачат....Истината е, че България в края на 19 век е в най-големия си подем, докато Османската империя вече запада и ако не 1876, то неминуемо България щеше да се освободи и сама. Нали някой не си мисли, че последващите
22
3
 
16
 
! Отговори
! преди 5 години
Когато една държава и един народ с огромна доза насилие и кръв са поробени от друга държава, то тези които се борят за свободата не се наричат терористи, а въстаници! Щяха да са терористи ако се бунтуваха в Анадола сред изконно мюсюлманските земи и народ. Но да се опиташ да защитиш род и родина - това е идеал. В цял свят е имало и ще има въстания. Сигурно всички велики сили са подкрепили терористи когато с потрес категорично са осъдили зверствата на османците през 1876?!
21
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Левски беше наистина а не манипулативно национален Герой , никой нямаше да го обеси публично , така че айде стига с таа Руска Дезинформация на Н-та степен
20
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А как се нарича когато взривиш с ракети и бомби от въздуха 100 хиляди мюсюлмански деца? Демокрация?
19
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е че ислямизацията на християнска България се вижда най -ярко когато празнуваме такива дни .Помията се излиза срещу националните ни герои ,а сайта я подклажда ,работещ на неолибералната пасмина завладяла света чрез комунизма .И досега думите християнство и кръст будят у тях омраза и гняв .Ботев е бил либерал ,както и Левски ,но класически -християнски ...Днепните неолиберали са ислямисти и комунисти -негодници .
18
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Терористи национални герои , като няма кой друг
17
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гражданите на Република България неспазващи Законите не се ли наричат Престъпници , а какви са тогава тези същите неспазващи Османските Закони тогава?
16
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Начетохме се на Провокативен Руско-комунистически материал 50 години , айде вървете да хипнотизирате малките деца
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз ако знам че съм християнизирън от Византия бих се самоубил веднага , тва все едно Възродителен Процес по наши дни
14
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По това време е нямало думата <тероризъм> иначе пасва за Ботев и Левски
13
2
 
1
 
! Отговори
До 18 преди 5 години
Абе *** полуграмотен - ако Ботев и Левски са обикновени Престъпници - кажи ми кои са необикновените Такива - Бостана ли?