Тефтерчето на революционера Ботев – истина в 68 страници

Светинята се съхранява при специални условия в трезора на БНБ
2 юни 2018 10:00, Петя Славова
98

В навечерието на Деня на Ботев в Националната библиотека за пръв път пред публика показват оригиналният последен бележник на поета революционер.
Още по темата

Светинята не стои в Националната библиотека, съхранява се при специални условия в трезора на БНБ, но сега е извадена на показ, съобщава Bulgaria ON AIR.

Малкият черен бележник има 68 страници. В него Христо Ботев е писал в последната година от живота си. В Националната библиотека ще бъде открита изложба посветена на Ботев, наречена "Перо и знаме".

Днес почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Навършват се 142 години от гибелта на революционера на връх Околчица. Именно там е последната битка на Ботевата чета – на 20-ти май – по стар стил 1876-та година. Чествания днес ще има в цялата страна.

По този повод ще се състои и поклонението на връх Вола. 1200 са поклонниците на революционера Христо Ботев, които трети ден вървят по неговите стъпки от Козлодуйския бряг до връх Околчица. Родолюбците следват пътя на ботевата чета и на 2 юни ще почетат паметта на героя във Врачанския балкан.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
EM преди 5 години
Искам да попитам, моля.Някой знае ли кога технологично е станало възможно разграфяването на хартията на редове и квадратчета?
51
0
 
0
 
! Отговори
Ал преди 5 години
До !Бъзикаш се,нали? НБУ и Америка за България са независими?
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ! Ама наистива *** !
49
0
 
3
 
! Отговори
Истина за ГЕРП преди 5 години
Докле е мъничка змията, елате да се съберем, с крака да й строшим главата, свободни да се назовем.
48
0
 
3
 
! Отговори
8===о преди 5 години
До ИванАко оня пияндурник Веждичките беше отпуснал пари на библиотеката можеше и да стане и да имат ресурс за такива неща.Но за него бяха приоритети бианалетата в Рим на разни млади засукани режисьорки за които никой не беше чувал и галерията на Светлин Русев.
47
0
 
6
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Нямаше да е лошо ако Националната библиотека си беше направила труда да сложи едни уеб анотации с печатен текст на това което пише. За повечето хора е много трудно да разчитат ръкопис от преди 150 години. Ама те направили само едни снимки и толкова.
46
2
 
2
 
! Отговори
Реквием за БЪлгарите преди 5 години
В Османската империя злоупотребата с лични данни от Васил ЛЕвски доведе до разпокъсването на БЪлгария и над 23 000 000 българи/1878/ ..Вижте филма Левски с Веселин Плачков показва отлично как се крадат лични данни на видни българи.Ако не бяха ги заточили в Анадола и не бяха обесили ЛЕвски.Българската нация към 2000 година щеше д а е над 40 000 000 .Тогава в империята БЪлгарите с а най богати защото работят на границата.Имали са над 40 милиона овце. и Здрави семейства с по 6 деца.
45
2
 
2
 
! Отговори
Убиват с камери преди 5 години
Напомняме че БЪлгарските герои вкл Ботев,Каравелов ,Левски ,Вазов са минали специално обучение вкл в училища. Ако бяха седели до 12 клас в нагло вредни учебни сгради с камери сега нямаше да могат да смятат до 200..Подава родения наскоро отново "Иван Вазов" увреден тежко в детски ясли с камери.Обсебени от убиици от МОН увредиха милиони БЪлгарски деца трайно и нелечимо.Все още с а на свобода и папат милиарди народни пари ограбени през бюджета.
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Леле, колко е неграмотен тоя с име "удивителна" (!) Абе, като се ровиш в Интернета, я виж в Google Translate, как е на македонски език думата "барабанист". С български букви е. Много ще ти подхожда. :)
43
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И защо се вижда печат на 'народна библиотека' по страниците на оригинала... по-малоумно и нерудирано отношение към свата реликва не съм виждал !
42
10
 
1
 
! Отговори
! преди 5 години
До ТъпанарКомунист записвай се в НБУ и започвай да учиш история че се вижда че комунистите са ти промили мозъка. Ти кой си за да оспорваш доказани професори по история от най добрия български университет какъвто е НБУ. Когато станеш с по голяма титла от проф. Пламен Цветков тогава пиши. НБУ е най богатия университет в България и се финансира от независими фондации каквито са "Отворено общество" и "Америка за България". Затова изследванията на тези велики учени не са засегнати от СССР пропаганда
41
1
 
7
 
! Отговори
А ЗАЩО преди 5 години
НЕ СЕ ПОКАЖАТ ТЕФТЕРЧЕТАТА НА ИВАН КОСТОВ,РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ И ПОЛУЧИЛИЯ РУСКИ ШУТ ПО ДУПАРАТА БОКО МЕТОТИЕВ-С ШУМКАРСКИ ПСЕВДОНИМ--ТИКВОКО...
40
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До !, glupakГлупавия си е глупав!
39
22
 
2
 
! Отговори
! преди 5 години
До ТъпанарБългария е основана на 3. 3. 1918г. Това е доказано от видните съвременни историци Янко Гечев, Георгиев и Цветков от НБУ. Голяма лъжа е че имало 1 и 2 българска държава. през 1878 г. Русия измисля една държава България както по късно СССР измисли държава Македония. Не случайно с Берлинският конгрес западните държави искат да възстановят Османската империя и да не признаят България като независима държава. В Уикипедия заедно с МИКО, Jingiby и др. от години се опитване да пок. истината.
38
0
 
0
 
! Отговори
моби дик преди 5 години
Ето защо загина Ботев.https://trud.bg/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%B0%D1%82-%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%B2-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BC%D1%8A/
37
1
 
2
 
! Отговори
noema c kumapama преди 5 години
аз бих казал, че асоцялните *** се плодqт, като зайци, а ние, които ги храним губим "битката". а как е дългосрочно погледнато оон, меркел, оланд и сорос? зададох въпрос!
36
0
 
3
 
! Отговори
Stomin преди 5 години
Удивително милиционерско малоумие
35
19
 
3
 
! Отговори
Бивш милиционер преди 5 години
А не е ли записал във тефтера си,как със 40 Четника(мутри) е тръгнал да търси съкровището в Балкана?!Ей таз България винаги почита мутрите си.
34
1
 
13
 
! Отговори
noema c kumapama преди 5 години
такива Човеци, като Ботев се раждат изключително рядко. за жалост. уникална комбинация от родолюбие, човечност, честност, невероятна чувствителност и огромен талант. в момента не мога да се сетя за някое негово произведение, което да не е актуално и днес. ако искам да приличам на някого, а не на себе си, то това са Ботев и Левски. несъмнено!
33
24
 
5
 
! Отговори
! преди 5 години
Тефтерчето на Левски, Тефтерчето на Ботев. Стига с тези измислени герой. България трябва да има реални герой както има Турция, САЩ, Германия. Турция си има Баязит превзел балканите, САЩ си имат Рейган победил комунизма. Германия си има Меркел която построи либералната демокрация в Германия. България си имат само митологични и несъществуващи герой като Аспарух, Симеон които бил велик но тогава не е имало държава България ве. Самуил които всъщност е Македонец. БЪЛГАРИЯ Е ОСНОВАНА ПРЕЗ 1918 Г. ВЕ.