По-висок таван за пенсиите – само за бъдещите пенсионери

От 1 юли 2019 г. максималната сума ще бъде 1040 лева
Обновена: 5 юни 2018 15:24 | 4 юни 2018 22:45, Венцислава Вельова
45

17366 гледания   |  Още видео

От следващата година таванът на новоотпуснатите пенсиите, който в момента е 910 лева, отпада. Така всички, които са се осигурявали на по-висока сума, ще получават толкова, колкото покриват вноските им.

44 хиляди пенсионери, които в момента получават максимален размер на пенсиите, няма да могат да се възползват от отпадането на тавана догодина.

Тези пенсионери, които в момента имат таван на своята пенсия, той остава, но сумата се вдига от юли 2019 година от 910 на 1040 лева.

Промяната важи, само за тези, които тепърва се пенсионират.

Заради всичко това, група миньори-ветерани сезираха Комисията за защита от дискриминацията. За решение обаче още е рано. Тепърва ще бъде свикана Комисия, която да разгледа казуса.

Ако решението е в полза на миньорите, инспекторите ще препоръчат въпросната наредба да бъде променена.

От справка на НОИ пък става ясно, че ако тя остане в сила, около 44 000 пенсионери ще продължат да имат таван, дори при евентуално преизчисление да имат право на по-висока сума.

В противен случай, биха взимали по-висока сума. Повече пари за пенсии все пак има. В бюджета за 2019 г. са предвидени 45 млн. лв. за новоотпуснатите пенсии, предаде Bulgaria ON AIR.


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
1
 
! Отговори
Дано се задавите преди 7 месеца
Какви пенсии. Ще взимат депутатите пенсионери. След 1 януари 2019?
28
2
 
0
 
! Отговори
Брат на дебелия.. преди 7 месеца
Аз пък ще взимам над 2000 лв. не ми сърдете от сега искам прошка.
27
3
 
5
 
! Отговори
Т. Шмилее преди 7 месеца
Това е кражба за сметка на тези, които сме се трудили по 40 и повече години
Единствен начин да се реши въпроса е да излезем и ние на улицата. В тази държава, в която нещата се решават на парче - така трябва да се постъпва. Щом превозвачите успяха, защо да не успеем и ние. Да започнем протести чрез фейсбук.
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
БГ политическия елит е рожба на БКП и ДС. Това са тъпи, необразовани и некадърни същества. Те не са способни да мислят и разсъждават извън собствените си далавери и интереси. Това е причината да не могат и да управляват държавата както трябва. Докато не се изрине из дъно тая пасмина нищо няма да е както трябва.
25
1
 
9
 
! Отговори
Jo6 преди 7 месеца
Да, започват да се пенсионират бивши народни представители, разни министри и подминистри и т.н паплач облагодетелствала се и до сега. Браво !, а от другите 44 хил. ще се заделя за бедните и ще духат супата. А заплатите в парламента ще растат, остават субсидиите за партииките и т.н. Пази все няма. Но за обиколки из европо има.
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Аз
Троле, не настройвай хората едни срещу други. И тези с малките пенсии и тези с големите са ощетени. Висшия държавен апарат няма таван. А и като са ти плащали осигуровки на минимална през последните 25 г. каква пенсия да вземаш? Ако се вдигнат всички пенсии и дойдат в София и направят "Бесни Страшни Пенсии" на политическия елит, въпроса ще се реши веднага.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен
Няма как, задължително е. Ако, ате могат и знаят как, те хванат ще ти вземат спестеното ...
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всичко е точно.Това е жест на боко към наборите,на които предстои скорошно пенционеране.Винаги някои са по-равни от другите и от едни се взима,та да се дава на други.Таван няма за премиерин,президентин,конституционен и прочие хитреци,които най-малкото не трябва да допускат дискриминация.Изводът-не се осигурявайте,а спестявайте.
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Заглавието е сбъркано.Бъдещите пенсии-без таван.Старите-с нов таван от 1040 лв.
20
4
 
4
 
! Отговори
Аз преди 7 месеца
До Не е справедливо
Какъв обикновен българин си ти с тази висока пенсия. Обикновените българи взимат по 300 - 400 лв. пенсия, а по-старите пенсионери по 200 - 300 лв.
19
0
 
9
 
! Отговори
Joko преди 7 месеца
Върнали сме се отново в комуистическата епоха. Има обикновени хора,които работят като роби, има заслужилии има и по-заслужили, които обират каймака. И аз си плащах съвестно вноските за пенсионно осигуряване, но сега виждам, че съм сбъркал.....
18
0
 
15
 
! Отговори
умен преди 7 месеца
Дано тези, които гласуват това никога да не видят дори и минимална пенсии, долни същества.
17
1
 
6
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 7 месеца
Почти две трети от пенсиите се плашат директно от бюджета, защото 3 десетилетия от началото на "промяната" все още няма създадени пенсионни фондове. Това означава, че всяка година държавата прави 6 милиарда нови дългове, само от пенсиите. Дават ни милостиня от Брюксел по 3,8 милиарда годишно за "развитие", които потъват в джобовете на шуробаджанаците. Емигрантите от България произвеждат годишно за икономиките на Европа и света повече от 300 милиарда. Подхвърлят ни се трохи. Там е заровено кучето
16
0
 
18
 
! Отговори
Върбенов преди 7 месеца
Това с тавана на старите пенсии е пример за държавно ограбване, единствен подход за Европа и то в България. С право ни наричат мутренска страна. Заслуженото ти го вземат. В опитите си за телевизионни изяви на т. Н. Управляващи, декларираха таван 1040 лв за старите пенсии от 01 юли 2019. Срам и позор за това правителство. Днес едно, утре друго!!!!
15
0
 
18
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 7 месеца
А защо от 01 юли 2019 г. А НЕ ОТ 01 ЯНУАРИ 2019 Г. КАКТО ТВЪРДЯХТЕ ПРЕДИ ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ ??? А ЗАЩО И В МОМЕНТА ЗА ПЕНСИОНИРАНИТЕ ДЕПУТАТИ НЯМА ТАВАН ??? ООООХ.... КАК МИ ИДВА ОЩЕ РАНО СУТРИНТА ДА ВИ ПОЗДРАВЯ...
14
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Таванът на пенсиите е крайно несправедлив.С "прибираните" пари над определения праг от 910 лева се подпомага изхранването на лица от паразитиращата етногрупа, която е "светлото бъдеще на България".сега ни делят на днешни и утрешни пенсионери.Бъдещото "ентоправителство" ще ни дели на бели и черни.Ясно е за кого ще има права, привилегии и пенсии.
Разчитаме омбудсмана на България да се заеме с въпроса.
13
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ама тези с високите пенсии стига сте плакали....какво да кажат тези с 200-300 лева....по-скоро трябва да има задължителен минимум на пенсия от 500 лева и тогава да отпада тавана...да не говорим още ,че при индексация се получава голяма разлика,за едни 5 ,а за други 50....откъде накъде...редно е само първоначално да има разлика в пенсиите ,а индексациите да са еднаква сума...за миньорите може ,но за разни там шапкари и чиновници - НЕ
12
1
 
38
 
! Отговори
Не е справедливо преди 7 месеца
Не е вярно, че колкото си внасял за пенсия, толкова ще получиш. Аз трябва да вземам 1320лв.пенсия(изчислена от НОИ на база на моите пенсионни вноски), а получавам само 910лв., защото насила ни поставиха противозаконен таван на пенсиите. И тук отново идва двойният стандарт. За бивши президенти и конституционни съдии и други няма таван, а за обикновените българи има. Това ако е демократична държава здраве му кажи.
11
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кой умник измисли да дели пенсионерите на преди и сега. Комисията за защита от дискриминация да възстанови справедливостта час по-скоро.
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
По-некомпетентно писание за пенсионната система не съм чел!!!!!!! Представа си няма "журналиста" за какво пише. Изтрийте я, заради неграмотния писач заблуждавате жестоко читателя.