Ще има ли скоро Македония свое име? Българинът не вярва!

Едва 12% от читателите оптимисти за бързо решение на спора с Гърция
Обновена: 4 юни 2018 20:39 | 4 юни 2018 20:15, Красимир Ангелов
103
Ще има ли скоро Македония свое име? Българинът не вярва!
Снимка: Reuters

Гърция и Македония продължават преговорите по продължаващия от десетилетия спор за името на западната ни съседка. Именно името пречи на евроинтеграция на бившата югославска република.

Още по темата

В последния месец се чуват ту оптимистични знаци за скорошно решаване на спора, ту новини за отдалечаване от решението.

На фона на това през уикенда многохиляден протест срещу преговорите за смяна на името на Македония заля улиците на Скопие. Хиляди, развяващи македонски знамена и флагове на опозицията, се събраха пред сградата на Министерския съвет в Скопие.

Някои от протестиращите носеха плакати, на които беше изписано: "Македония ще победи".

В разгара на продължаващите преговори Dnes.bg попита своите читатели: Ще се разберат ли Гърция и Македония за името на западната ни съседка? В традиционната ни анкета участие взеха точно 1389 души.

Оказа се, че близо половината от анкетираните (49%) са убедени, че гърците никога няма да отстъпят за името на Македония, така че едва ли скоро ще има крайно решение на спора.

Едва 12% са оптимистите, които са убедени, че благодарение на срещата в София в средата на май е ясно, че решението е близо.

Други 12% пък са умерени оптимисти и смятат, че решение по казуса ще има, но това няма да е в близките години.

За други 9% от анкетираните пък най-важна е ролята, която България се опита да изиграе в решаването на проблема, а самото му решение е въпрос на договорка между двете страни.

За отбелязване е и големият брой на хората, които не се вълнуват особено от темата – 18%. За тях балканските проблеми не заслужават толково голямо внимание и много по-важно е например наближаващото световно първенство по футбол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: македонияГърцияанкета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нова Македония- народността им създадена след 1947, а държавата- след 1991
66
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нова Македония- име което устройва всички ни!
65
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърция ги натиска в калта за да се върнат към Сърбия или обединение с Гърция.
64
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърците третират така наречените македонци като българи, което автоматично и само по себе си значи никакво разбирателство!Може би единственото решение на казуса е името да бъде или има нещо общо с България!
63
6
 
1
 
! Отговори
Задава се Банкрут преди 5 години
Гърция,Македония и българия са бита карта!!!
62
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като си направят нормална държава и признаят за откраднатата история може и да имат.
61
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предлагам, да я кръстят "Югозападна България" и без това трябва да си измислят история и копират нашата.
60
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърците никога няма да приемат каквото и да било име, съдържащо Македония, за която позиция ги разбирам. Но "илинденците" сами са си виновни, защото в последните 10-тина години се оляха с историческите фалшификации. Не може ти да викаш "нямам претенции към никой", а децата си да възпитаваш в друго, по улиците да изкарваш десетки хиляди, скандиращи точно обратното, пък историчарите да оборват цялата световна историческа доктрина, опитвайки се от л..а торти да правят.
59
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЪРЦИЯ НЯМА ДА ПРИЗНАЕ НИКОЕ ИМЕ НА МАКЕДОНИЯ ДОРИ ДА СЕ КАЗВА БИМБОЛАНДИЯ !!!!ГЪРЦИЯ ИСКА ПАРИ ОТ ЕС!!!! НАЙ-ЛЪЖЛИВАТА НАЦИЯ НА СВЕТААКО ЕС ИМ ДАДЕ ПАРИ ЩЕ ПРИЗНАЯТ МАКЕДОНИЯ С ТОВА И ИМЕ!!!ГЪРЦИТЕ НЯМАТ НИКАКВА ЧЕСТ И ДОСТОЙНСТВО КОГАТО СТАВА ДУМА ЗА ПАРИ ! ЗА ПАРИ ЩЕ ПРОДАДАТ И МАЙКИТЕ СИ!
58
2
 
10
 
! Отговори
Бобчо преди 5 години
Тия *** са поведението си доказват, че са чисти българи! И затова само шутове в гъзът ги оправят! Пълна изолация отвсякъде и шиптърите ще ги излекуват до 10-15 години.
57
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да я кръщават вече Югозападна България и да се свършва с претенциите на тези Гърци!
56
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македонците никога не са били и няма да бъдат българи. Ако са искали да имали много исторически моменти да го сторят.
55
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хич не не ми дрeмe. Нито те се определят като българи, нито ние имаме нужда от техните чукари и бързо увеличаващите се албанци. Тая напаст по далеч от нас. Имаме си достатъчно проблеми.
54
4
 
22
 
! Отговори
Името преди 5 години
Мкедония ке се казува Македонски ИНАТ - Илинденска Национална Албанска Територия
53
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ме интересува, важно е да спрат да крадат историята на България.
52
8
 
3
 
! Отговори
PD преди 5 години
А не се ли досещате, че и обикновения албанец има същия корен. Много идеи, са къпали народа с общ корен Бели ора/Хора/ арии, Българи. Но оцеляват добре, само в общности, и държави, където идеята е, общество на Истината, Правдата и Свободата. И в каквито и филми да се вкарат, рано или късно пак на пътя на Българина, ще се върнат. А най близките ни по кръв, още играят танеца на Ората/Хората/Арите. В това число са и Албанците. Свободолюбието и пътя на Истината, ще създаде нови връзки в всред Хората
51
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КАНАС КРУМ,не ни трябва таралеж в ***,Охрид става част от албанската половина ако се делят ,спира гаврата с българската история и култура а етничките сърбомани да вървят на ........
50
4
 
4
 
! Отговори
Предлагам преди 5 години
ДЪРЖАВА МОНАРХИЯ НА АЛЕКСАНДЪР.Така ще се подчертае античното начало на славо-македонския събомански фалшификат
49
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както и да ги кръстят, кумовете им гърци, за мене си остават фиром. Гърците първо ше ги кръстят, после ше ги обладаят, съвместно с албанците и сърбите. Ние изобщо не трябва да се занимаваме със западни балкани,от там се носи зловонна смрад. По на далече...
48
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз смятам, че ние българите също трябва да имаме мнение по въпроса!Не може като мишки да премълчаваме историята, опитите за преиначаването й от тяхната страна, и да следим като неутрални спора между българи и гърци!Ако много държат да са отделна държава-Западна България, ако ли не-да махат теловете, да си идват у дома.А ако и това не им харесва-да си чакат албанците и това е.