Служители под прикритие – ДАНС в съмнителни фирми!

На какво се дължат промените и ще дадат ли резултат?
Обновена: 4 юни 2018 23:00 | 4 юни 2018 22:53,
26

Законови промени предвиждат ДАНС да получи правото да внедрява агенти под прикритие в частни фирми, но без знанието на собственика. На какво се дължат промените и ще дадат ли резултат?

"Никакъв резултат няма да даде. Това предложение е неграмотно, продиктувано от некомпетентност. За да не знае работодателят за служителя под прикритие, то трябва и дейността на работодателя да бъде следена", категоричен бе бившият вътрешен министър Емануил Йорданов. 

В "Денят ON AIR" той отбеляза, че разследващите органи трябва да се научат да работят с пълния набор от разузнавателни средства, а не само с един от инструментите. 

"Когато сериозни неща се регламентират от подзаконни нормативни актове, то това води до нестабилност. Дейността на прикритите служители няма да бъде ясно регламентирана и ще създава възможност за злоупотреба със служебно положение", подчерта бившият държавник.

"Предлага се нормативна промяна, която не е добре обмислена. Предполага се, че служителят на ДАНС трябва да кандидатства за отворена позиция и след това да бъде нает. Но когато един работодател наема някого, той сключва договор, че личната информация на фирмата няма да бъде разпространявана. Не е ясно как това внедряване ще става", поясни изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов.

Според него не се знае и как ще бъде събирана информацията, как ще бъде съхранявана или унищожавана.

"Не трябва чак толкова много да се взираме в служителя под прикритие, а по-скоро защо управляващите правят нещо, което може да застраши правата на гражданите. След всички глупости, които се приеха в българското законодателство в последните 20 години – и това може да мине", заключи Йорданов пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари