Почернената съпруга на удавилия се Христо: Морето да беше човек да го намразя!

Двамата с брат му не действали рисково в морето
5 юни 2018 12:30, Елка Василева
75
Почернената съпруга на удавилия се Христо: Морето да беше човек да го намразя!
Снимка: Facebook

Ани Средева изгуби съпруга си Христо в събота в Поморие. Той се удави заедно с брат си Мирослав. Двамата оставиха две сирачета. Разказът на почернената Ани публикува Plovdiv24.bg:

"Много се е изписало за трагедията, разиграла се на 2.6.2018 на плажа в Поморие. Аз съм съпругата на по-малкия брат Христо. Ще разкажа какво се случи така, както аз видях и доколкото паметта ми позволява от преживения шок. Решихме на отидем до морето за кратка почивка на гости при наша много скъпа приятелка. Тя ни нагости с превкусен обяд и към 14 часа се опънахме на шезлонги на плажа. Релакс. Спокойствие. Кеф. Ицо както винаги се грижеше за музикалния фон.

В морето имаше вълни, но е море, нормално поведение като за него. Флагът беше зелен. Миро влезе да плува, върна се и продължихме с груповия мързел. Към 18 часа решихме, че е време да си ходим. Ицо и Миро решиха да влязат в морето за последно. Де да знаехме, че наистина ще е "за последно“! Но последвалите събития не могат да се предскажат! Аз също тръгнах с тях, но реших, че водата е студена и не ми се мокри. Те продължиха сами със смях и шеги. Морето на този плаж в началото е доста плитко и човек навлиза доста навътре, за да му е поне до кръста.

Никой от тях не е умел плувец, но и не са хора, които действат самоуверено и рисково в морето. Напротив! След минути аз и приятелката ми чухме вик "Помощ! Помощ! Давя се!" Аз разпознах гласа на съпруга ми и скочих да видя какво става, защото нямах видимост към морето от шезлонгите и чадърите пред нас. Видях как хора (поне 4-5 мъже) се втурнаха към водата. Аз веднага се затичах и влязох след тях. Не видях добре къде са, но някъде около шамандурата, не по навътре.

Още по темата

Мъжете във водата крещяха "Морето дърпа, морето дърпа". Аз заплувах срещу вълните и сама усетих завличане и придърпване навътре. Не съм добър плувец, затова се обърнах и заплувах към брега,а щом усетих дъно, стъпих и затичах към плажа. Другите мъже също заизлизаха, но видях, че някой се държи за шамандурата. В първия миг помислих, че е моят Ицо! През това време приятелката ми дотича с телефон и се обадих на 112.

Може и други хора да са звънели, не знам. Часът беше 18:06. Приеха сигнала и казаха, че изпращат екипи. После се втурнах към вълнолома, защото от там има по-добра видимост. Шамандурата, около която се случи всичко, беше именно първата от вълнолома. От там видях, че човекът на шамандурата не е Ицо! Затърсих с очи в морето, но не го виждах. На носа имаше хора, хукнах към тях и видях тяло. Беше обърнато с корема надолу и не виждах кой е. Крещях "Тяло, тук е!" Треперех цялата и трескаво мислих какво да направя, с какво да помогна.

Появи се човек в униформа (забравих даже каква беше), който ме заразпитва момчетата близки ли са ми, знам ли имената и подобни неща, на които отговарях механично. Видях, че момчето на шамандурата бе спасено и изведено на брега от двама мъже. Междувременно забелязах, че в морето имаше хора, включително майки с деца!!!! Има удавници, спасителна мисия, а никой не смени тъпия зелен флаг!

Мъж (не знам дали един от двамата, спасили момчето на шамандурата или друг) заплува към брега от другата страна на вълнолома, като между временно още двама мъже го настигнаха и помогнаха за изваждането на тялото. Аз изтичах при тях на брега и разпознах Миро. Дойдоха още хора. Веднага започнаха реанимация. Междувременно дойде и спасителен екип- пожарна! Носеха огнеупорни дрехи и въжета! Аз се развиках "Каква е тази пожарна? Какво гори!"

Мъжът, който пръв стигна до Миро също повиши тон и изкрещя "Плажът гори!". Беше със сини очи и червен бански. Предполагам професионален спасител. Изказвам му големи благодарности за стореното. Стори ми се отчаян като мен, че не е могъл да стори повече. Междувременно реанимацията продължаваше изцяло ръководена от една жена по бански, рускиня, в последствие разбрах, че е лекар, дошла на почивка. Не знам кога се появиха и лекарите от спешна помощ.

Загубих представа за времето. Молех се. Пак изтичах на вълнолома и затърсих с очи. И повтарях "има още един човек в морето, има още един човек в морето". Чух мъже да казват, че вероятно морето го е завлякло навътре и утре като се надуе, тялото ще изплува. Отчаях се. Изпсувах на ум и се вкопчих в надеждата за чудо! Видях лодка. Пак затичах към плажа. От лодката изкараха моя Ицко и го метнаха на брега. Безжизнен. С притворени очи. А устата сякаш завинаги отворена за последен дъх, последен вик за помощ, последно "Обичам ви!"

Хванах го за ръката и се предадох на шока. Рускинята ми би инжекция диазепам. И после усетих празнотата. Останалото ми е като в мъгла – механични действия, механични отговори на задаваните въпроси, механично поемане на дълбоки глътки въздух, за да не забравя, че съм жива. Това е моят разказ за случилото се. Разни детайли, подробности... продължават да изплуват в съзнанието ми, но не са важни.

Любимият мъж и нашето братче се удавиха. Дали мразя морето ли? Не, не го мразя. Да беше човек да го намразя и да му извия врата, ама то... стихия. Все едно да мразя земята , по която ходя. Но съм искрено благодарна на хората, които помогнаха! Бяха много! Не запомних всички лица. Но много се отзоваха и всеки действаше според силите и възможностите си. Благодаря ви! Има хора с големи сърца, които ми дават надежда, че доброто съществува и само чака случай да се прояви. Неизразима е и благодарността ми към Ива и нейното семейство, които бяха неотлъчно с мен! Моля, ако някой е бил свидетел на станалото или е участвал в спасяването, да се свърже с мен. Благодаря!"
 


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
358
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
БОГ ДА ГО ПРОСТИ ЧОВЕКА!
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
cluborfei/bg/product/%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%B2%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B5-%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B2%D0%B0
62
1
 
361
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мой познат се удави така на един метър от скалите потъна и не се показа ! А беше добър плувец .....
61
1
 
356
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тия дето твърдят, че мъртвото вълнение не дърпало надолу, според тях хората при мъртво вълнение умират от дишане на въздух на повърхността ли? Очевидно да!
60
9
 
344
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До преди малко беше "спасител", сега се писа "художника". Професиите край нямат!
Разни смешковци прочели 2-3 пъти някакви неща за мъртво вълнение и после се изживяват като ментори да дават знания на хората. Мъртвото вълнение не дърпало надолу... Пффф, шшшш, алооо, ти ли ще забраниш на водата да върви надолу, ако си реши? Щото си писал коментар така в някой сайт и природата бие спирачки и се съгласява с нелепото ти мнение ли?
59
1
 
356
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много ми е чудно, след като се съгласявате с тия хора, които казват, че мъртвото вълнение не дърпало надолу, как ще обясните тогава, защо при мъртво вълнение хората викат за помощ, че се давят, после в 80% от случаите тялото просто изчезва от повърхността. И после се появява някъде другаде. Примерно на 50 метра встрани и на 100 навътре. Пак казвам, примерно. Защо водата не го носи по повърхността, а го носи под повърхността? Хайде де, елементарна логика! Акъл се иска!
58
324
 
32
 
! Отговори
художника преди 9 месеца
До Анонимен 40

Образовай се малко преди да пишеш ГЛУПОСТИ ! Ето ти статия от чичо Гугъл! Прочети и тогава се изказвай!!!Мъртво вълнение | ZaMoreto
57
1
 
355
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хората, които пишат, че мъртвото вълнение не дърпа надолу, а само навътре, са супер лаици. Даже трябва да забранят на такива да пишат, защото поставят хората в риск.Има много видове мъртво вълнение и те като аматьори (въпреки, че единия се писал спасител) вероятно са изпитвали само най-безобидното и затова така говорят. Никой не оспорва, че трябва да се плува настрани. Но да кажеш, че не дърпа надолу е просто смешно. Има такива моменти в които ако краката ти провиснат, ще се залепиш за дъното.
56
353
 
8
 
! Отговори
Аз преди 9 месеца
Чета постове и постове. Да паниката убива, мъртвото вълнение наистина дърпа навътре, но не и надолу. Плува се успоредно на брега, не и срещу него. Може и да се оставиш да те дръпне 30-50 м навътре и после настрани да излезеш. И плувци се давят, но техния процент е 10% от останалите 90%, които идват на море и не са плувци изобщо,или много слабо се справят в басейн без вълни. Идват, влизат, карат се на спасителите,че ги вадят,а после след 18 ч се и давят
55
1
 
356
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Преди години бях свидетел,когато мъртво вълнение задърпа един софиянец навътре в морето.Спасителите,макар и със закъснение, се добраха до него и го издърпаха на плиткото.До тогава човекът даваше признаци за живот,но изведнъж се отпусна и край.На брега беше вече мъртъв.
54
323
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз не бих могла да пиша постове в такъв момент, но хора всякакви...
53
1
 
384
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Голяма трагедия ! Преживял съм същото, баща ми се удави, като бях много малък, но при черно знаме. Покрай него загина и друг мъж влезнал да го спасява. До ден днешен винаги, като влизам в морето съм с едно наум. Тежко се живее с този товар, но се живее. Двете майки, трябва да дадат всичката си обич на децата и да говорят много с тях, защото за тях ще е най-трудно.
52
1
 
364
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Морето много дава, но и много взима. Да, красиво е, на всеки му се иска да влезе в него, да се забавлява, но ако не е умел плувец - никакви шеги! Човекът от 52 го е казал много точно. Аз бих добавил, че има случаи на вълнение, когато просто вълната те хваща и те забива в дъното, не можеш крачка да направиш. А бих казал съм добър плувец. Затова - никакви рискове. Пнаикьосаш ли се - край.
51
5
 
362
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Само по гръб да не изстине корема, гърдите ,краката.
И без паника.
50
353
 
32
 
! Отговори
как да се действа преди 9 месеца
паниката убива

мъртвото вълнение може да те дръпне навътре, но не и надолу!

Най добре е да плувате успоредно на плажа, в случай на умора и ако имате нужда да просмилите ситуацията просто легнете по гръб и махайте леко с крака, ще съберете сили и време за да осмислите следващото си действие.

Паникьосаното махане с ръце не помага, затова пък с минимално количество енергия се задържате по гръб над водата до идването на помощ или до събирането на сили и стратегия за последващото излизане.
49
359
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не искам да съм съдник, но винаги съм си мислел че ако попадна в такова течение, ще се отпусна и ще си пазя силите за после да мога да плувам 700-800 метра до брега като отмине. Даже ако те чуят спасителите отпуснат да викаш силно “помощ, мъртво течение” ще дойдат до 5-10 минути да те извадят.
Наистина не мога да си обясня, защо изпадат хората в такава паника, да не да дърпа и надолу към дъното?
Няколко пъти ме в дърпало морето навътре но винаги съм плувал настрани леко и съм се измъквал.
48
2
 
400
 
! Отговори
спасител преди 9 месеца
Съжалявам, че използваме статия свързана с нечия трагедия за подобни разяснения, но ако спасят друг живот си струва...

Причината е в думата ‘ПАНИКА’. Когато човек се паникьоса първото нещо което се нарушава е дишането. Паникьосаният започва да вдишва бързо и често, с което не поема достатъчно кислород. Сърцебиенето също се ускорява. Следва причерняване, схващане на мускулите, гълтане на вода и т.н. С една дума човек сам се блокира. И всичко се случва много бързо - буквално 20тина секунди
47
1
 
409
 
! Отговори
Барселона преди 9 месеца
Съболезнования,момиче,дано да са отишли на по добро място.Всички сме преходни,кой по рано,кой по късно,там ред няма.Уж сме живи и здрави и не знаем в следващите часове какво ще се случи.Ще се научите да живеете с болката..тя няма да отмине...грижете се за децата си и Бог да е с Вас...
46
137
 
137
 
! Отговори
дедо Грим преди 9 месеца
Уникална компетентност, браво!Хайде развенчайте и мита за тигровата акула.Някои казват,че била кротка като делфин и дори я чешели по гърба
45
30
 
30
 
! Отговори
65 преди 9 месеца
В този момент нс скръб и шок ,да събереш сила ,за да опишеш случилото се е героизъм.То направо като книга