Почернената съпруга на удавилия се Христо: Морето да беше човек да го намразя!

Двамата с брат му не действали рисково в морето
5 юни 2018 12:30, Елка Василева
75
Почернената съпруга на удавилия се Христо: Морето да беше човек да го намразя!
Снимка: Facebook

Ани Средева изгуби съпруга си Христо в събота в Поморие. Той се удави заедно с брат си Мирослав. Двамата оставиха две сирачета. Разказът на почернената Ани публикува Plovdiv24.bg:

"Много се е изписало за трагедията, разиграла се на 2.6.2018 на плажа в Поморие. Аз съм съпругата на по-малкия брат Христо. Ще разкажа какво се случи така, както аз видях и доколкото паметта ми позволява от преживения шок. Решихме на отидем до морето за кратка почивка на гости при наша много скъпа приятелка. Тя ни нагости с превкусен обяд и към 14 часа се опънахме на шезлонги на плажа. Релакс. Спокойствие. Кеф. Ицо както винаги се грижеше за музикалния фон.

В морето имаше вълни, но е море, нормално поведение като за него. Флагът беше зелен. Миро влезе да плува, върна се и продължихме с груповия мързел. Към 18 часа решихме, че е време да си ходим. Ицо и Миро решиха да влязат в морето за последно. Де да знаехме, че наистина ще е "за последно“! Но последвалите събития не могат да се предскажат! Аз също тръгнах с тях, но реших, че водата е студена и не ми се мокри. Те продължиха сами със смях и шеги. Морето на този плаж в началото е доста плитко и човек навлиза доста навътре, за да му е поне до кръста.

Никой от тях не е умел плувец, но и не са хора, които действат самоуверено и рисково в морето. Напротив! След минути аз и приятелката ми чухме вик "Помощ! Помощ! Давя се!" Аз разпознах гласа на съпруга ми и скочих да видя какво става, защото нямах видимост към морето от шезлонгите и чадърите пред нас. Видях как хора (поне 4-5 мъже) се втурнаха към водата. Аз веднага се затичах и влязох след тях. Не видях добре къде са, но някъде около шамандурата, не по навътре.

Още по темата

Мъжете във водата крещяха "Морето дърпа, морето дърпа". Аз заплувах срещу вълните и сама усетих завличане и придърпване навътре. Не съм добър плувец, затова се обърнах и заплувах към брега,а щом усетих дъно, стъпих и затичах към плажа. Другите мъже също заизлизаха, но видях, че някой се държи за шамандурата. В първия миг помислих, че е моят Ицо! През това време приятелката ми дотича с телефон и се обадих на 112.

Може и други хора да са звънели, не знам. Часът беше 18:06. Приеха сигнала и казаха, че изпращат екипи. После се втурнах към вълнолома, защото от там има по-добра видимост. Шамандурата, около която се случи всичко, беше именно първата от вълнолома. От там видях, че човекът на шамандурата не е Ицо! Затърсих с очи в морето, но не го виждах. На носа имаше хора, хукнах към тях и видях тяло. Беше обърнато с корема надолу и не виждах кой е. Крещях "Тяло, тук е!" Треперех цялата и трескаво мислих какво да направя, с какво да помогна.

Появи се човек в униформа (забравих даже каква беше), който ме заразпитва момчетата близки ли са ми, знам ли имената и подобни неща, на които отговарях механично. Видях, че момчето на шамандурата бе спасено и изведено на брега от двама мъже. Междувременно забелязах, че в морето имаше хора, включително майки с деца!!!! Има удавници, спасителна мисия, а никой не смени тъпия зелен флаг!

Мъж (не знам дали един от двамата, спасили момчето на шамандурата или друг) заплува към брега от другата страна на вълнолома, като между временно още двама мъже го настигнаха и помогнаха за изваждането на тялото. Аз изтичах при тях на брега и разпознах Миро. Дойдоха още хора. Веднага започнаха реанимация. Междувременно дойде и спасителен екип- пожарна! Носеха огнеупорни дрехи и въжета! Аз се развиках "Каква е тази пожарна? Какво гори!"

Мъжът, който пръв стигна до Миро също повиши тон и изкрещя "Плажът гори!". Беше със сини очи и червен бански. Предполагам професионален спасител. Изказвам му големи благодарности за стореното. Стори ми се отчаян като мен, че не е могъл да стори повече. Междувременно реанимацията продължаваше изцяло ръководена от една жена по бански, рускиня, в последствие разбрах, че е лекар, дошла на почивка. Не знам кога се появиха и лекарите от спешна помощ.

Загубих представа за времето. Молех се. Пак изтичах на вълнолома и затърсих с очи. И повтарях "има още един човек в морето, има още един човек в морето". Чух мъже да казват, че вероятно морето го е завлякло навътре и утре като се надуе, тялото ще изплува. Отчаях се. Изпсувах на ум и се вкопчих в надеждата за чудо! Видях лодка. Пак затичах към плажа. От лодката изкараха моя Ицко и го метнаха на брега. Безжизнен. С притворени очи. А устата сякаш завинаги отворена за последен дъх, последен вик за помощ, последно "Обичам ви!"

Хванах го за ръката и се предадох на шока. Рускинята ми би инжекция диазепам. И после усетих празнотата. Останалото ми е като в мъгла – механични действия, механични отговори на задаваните въпроси, механично поемане на дълбоки глътки въздух, за да не забравя, че съм жива. Това е моят разказ за случилото се. Разни детайли, подробности... продължават да изплуват в съзнанието ми, но не са важни.

Любимият мъж и нашето братче се удавиха. Дали мразя морето ли? Не, не го мразя. Да беше човек да го намразя и да му извия врата, ама то... стихия. Все едно да мразя земята , по която ходя. Но съм искрено благодарна на хората, които помогнаха! Бяха много! Не запомних всички лица. Но много се отзоваха и всеки действаше според силите и възможностите си. Благодаря ви! Има хора с големи сърца, които ми дават надежда, че доброто съществува и само чака случай да се прояви. Неизразима е и благодарността ми към Ива и нейното семейство, които бяха неотлъчно с мен! Моля, ако някой е бил свидетел на станалото или е участвал в спасяването, да се свърже с мен. Благодаря!"
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
468
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Млади хора, съпреживях разказаното! Трудно подвижен съм, но мога да плувам сравнително добре. Плувал съм по два часа. Но от известно време насам, изпитвам страх, че нещо ще ме хване за краката! И вече не влизам в море, езеро или река.
22
495
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И тази поредната весела вдовица. Аман от такива.
21
9
 
464
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 20 Какво означава да намразиш морето? Все едно да намразиш жилищния си блок, понеже си паднал от терасата и си се пребил.
20
4
 
462
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Общината и хотелите ще загубят пари ако затворят опасните плажове.
19
456
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалко за хората, Нептун да бди над душите им.Щях и аз да мина да се топна тези дни, но прецених, че водата все още не е достатъчно топла и не си заслужава. Единият брат се е надценил и най-вероятно хипотермията е причината да загази, другият естествено съвсем по братски е направил всичко за да помогне, но...Морето е нещо хубаво, не бива да се намразва, а уважава.
18
2
 
491
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много е лесно да кажете " не трябва да те обзема паника". Това и малките деца го знаят, но как ще се пребориш с паниката в действителност в такава ситуация? Аз съм го изпитвал..повярвайте ми ужасно е трудно да запазиш хладнокръвие в такъв момент в който усещаш че си на границата на смъртта! В него момент си казвах само..."Запази спокойствие, човече. Брегът е близо."
17
443
 
52
 
! Отговори
маке преди 5 години
прави ми впечатление разказа кат на професионален писател а не на човек преживял кошмар
16
9
 
459
 
! Отговори
99999 преди 5 години
Бог да ги прости Аз не съм добър плувец , и гледам да влизам максимум до врата , ама веднъж тръгвам да излизам на 2/3 метра от брега , дъното беше изронено , или подкопано / не знам как е точната дума / , и една вълна по-голяма ни заля - и за нула време останах без "почва под краката " - ама докато се паникьосам - излязох - все пак нали бях до брега Хубаво е човек да може да се владее , лошо нещо е паниката . какво остава , ако си навътре в морето
15
91
 
91
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не можеш ли да плуваш влизаш до коленете.Можеш ли, при мъртво вълнение се остави спокойно да те дръпне и после диагонално излизай без паника.Обикновенно дърпа не повече от 150-200 метра.
14
16
 
470
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Морето не е до колене. Хора се давят дори ако е до кръста водата. Варненец съм, сносно плувам но никога не допускам да влизам в морето без огромна доза внимание.
13
35
 
35
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
около шамандурата - никога не ходя там без пояс макар,че мога да плувам
12
8
 
484
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обземе ли те паника, започваш да правиш рязки движения, а от тях започваш и да нагълтваш и вода и си заминаваш.
11
26
 
465
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ходя на море. Няма и да стъпя даже. В планината има всичко необходимо, даже и прохладна сянка.
10
0
 
508
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалко за младите момчета!Ходил съм март, април и май да се гмуркам там. Морето е коварно и непредсказуемо, студената вода, паниката и неконтролираните движения на човек във водата са предпоставка за бедствие. Хора, пазете се!
9
2
 
477
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има опасни дънни ями и не са обозначени и хората се давят.
8
1
 
541
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И най-големите плувци са се давили. Морето е коварно. Никога не влизайте навътре. Не се правете на плувци! Няма смисъл! Аз бях на косъм от смъртта ..пак така влязох навътре при мъртво вълнение и след това паниката ме беше обзела като виждах че ме дърпа навътре. Един час излизах....А бях на 300 метра от брега. Бях млад и неразумен...оттогава вече 20 години не влизам навътре.
7
474
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този който се е покаял за греховете си и е приел Божията прошка ако и да умре пак ще живее в Царството Божие-Рая.но онзи който не се е покаял за греховете си и не се счита за грешен ако умре отива на вечни мъки в Ада
6
7
 
523
 
! Отговори
man преди 5 години
Ако морето 'дърпа' навътре - не му се противете! Запазете всички сили за оставане над водата докато пристигне помощ. Паниката ги е убила.
5
1
 
494
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Името му е "черно" море измислено от предците.
4
2
 
478
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В петък и в Лозенец се удави 21 годишно момче