За здравето ни: Доплащането в болницата – проблем №1

Уважаваме лекарите си, но не сме убедени в цената на лечението
13
За здравето ни: Доплащането в болницата – проблем №1
Снимка: БулФото, архив

Доплащането в болниците остава един от основните проблеми у нас.

Българите харесват медицинските грижи и уважават лекарите и труда им, но явно не са убедени в цялостната коректност на системата и най-вече в ценообразуването.

Това показва нов "Индекс на болниците", чиято реализация е съвместна разработка на "Галъп интернешънъл" и специализирания здравен сайт clinica.bg. Данните са от интервюта на 772 души, проведени между 9 и 16 март.

Повече от половината оценяват разходите от болничния си престой като по-скоро високи или много високи.

Заради очакването именно за подобни отговори е бил зададен и още един въпрос по темата - дали сумата е била справедлива. Мненията са на практика поделени, което показва противоречивостта на общите становища на българите за болничната помощ.

Чувствителен дял от лежалите в болница в последните години – двама от всеки петима - споделят, че са се наложили плащания, които смятат за извънредни, допълнителни и необосновани. Все пак, повече от половината не са се сблъскали с такава необходимост, но размерът на проблема очевидно не е малък.

Общо около две трети от пълнолетните българи, които са били в болница през последните пет години, са "много доволни" или "по-скоро доволни" от грижата, която са получили. Само в петнайсетина процента от случаите се е наложило по-късно да се влиза в болница за същото. Една трета обаче не са останали удовлетворени от грижите, които са получили в лечебните заведения за болнична помощ.

Социолозите уточняват, че данните не могат да бъдат съвършено представителни – имат характера на общ сондаж - но показват ясно, че общественото отношение към болничната помощ е по-скоро разделено и не може да се каже, че задоволството преобладава.

Грижата за здравето се оценява добре, но грижата за здравеопазването – явно не съвсем.

Данните са на базата на преки интервюта сред 772 души между 9 и 16 март 2018 г. Абсолютното максимално отклонение е ± 3.5% при 50% дялове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Барселона-----------------------Знаеш ли каква сума са осигуровките в Барселона.
10
1
 
2
 
! Отговори
... преди 5 години
До 10Горките ученици. Преподават им се логика, етика и право от човек, който не познава Конституцията и я замества с "идеи и принципни постановки". Вашите тълкования не са тъждествени с основния закон на държавата. Доплащанията са в графа "други източници" и са напълно законни. Ако нещо не Ви е било безплатно, вероятно не сте подходил по установения със закон ред (пример: бащата в ИСУЛ). Етичната страна на въпроса е дискутабилна, но законовата е ясна и там няма нарушение.
9
2
 
3
 
! Отговори
10 преди 5 години
До 7Неграмотникът си ти!Аз не цитирам дословно, а се основавам на принципната постановка за "безплатно здравеопазване".С посочване на съответните членове от Конституцията ти само потвърждаваш моята теза,която е и законовата.Противоречиш си ,драги!А това е белег за нелогично мислене-нещо,което знаят и моите деветосласници от часовете по класическа логика.Вниквай в идеята на прочетеното!
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Възмутен 5Каква е връзката между болница и магазин?! Продавачките в магазините ника се кълнат в Хипократ?!Умен си като........
7
6
 
2
 
! Отговори
... преди 5 години
До 10(1) Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон.(2) Здравеопазването на гражданите се финансира от държавния бюджет, от работодателите, от лични и колективни осигурителни вноски и от други източници при условия и по ред, определени със закон.Тежко на това училище, чийто директор не може да чете.
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Възмутенза уточнение - не ходя по кръчми с тази пенсия. но за твое сведение : на тези,които ходят не им удържат всеки месец осигуряване! а ти си плащаш повече от 30 лв. всеки месец, ама като отидеш на преглед - пак си плащаш.опитай се да убедиш цяла българия колко качествено ни е здравеопазването - тогава ще ти се извиня.
5
9
 
6
 
! Отговори
Възмутен преди 5 години
Като отидете в магазина не плащате ли,бе сел.яни прос.ти?Като искате качествено здравеопазване ще плащате,за кръчми и дис-котеки имате ,а за здраве нямата.Като нямата пари,ей ви Маг Елена по кабеларките,ще ви лекува и бае на боб
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България и здравеопазване. Далавери с дипломи, лекарства и човешки животи. Скапана държава!
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Търговси дружества
2
4
 
18
 
! Отговори
Барселона преди 5 години
Здравеопазването трябва да бъде безплатно нали за това се плащат медицински осигуровки.Работодателят трябва да е длъжен да плаща медицински и пенсионни осигуровки на подчинените си.Поне така е в Белите страни.Здравеопазването ни е пълен батак....Съдебната система също...къде са Реформите...заключени в шкафа...
1
7
 
22
 
! Отговори
10 преди 5 години
Прочетете Конституцията!Всеки български гражданин има право на базплатно здравеопазване!Какво ни баламосвате!Сума ти милиарди пропиляхте за глупости,корупция,незаслужени увеличения на заплати на служители,които не си изпълняват задълженията и какво ли не още...Като директор на гимназия съм подписал хиляди свидетелства и дипломи за завършено образование без да е взета и една стотинка,а сега с пенсията си не мога да се лекувам!Какво е това безобразие!?Нарушавате Конституцията!!!Никакво доплащане!