Обратно към Норвегия: Българка се надява да види пак децата си

Друга сънародничка разказва за практиката на Барневарн
6 юни 2018 16:15,
78
Обратно към Норвегия: Българка се надява да види пак децата си
Снимка: архив, Reuters

Българката, чиито деца норвежката служба за закрила на детето Барневарн е отнела, отново тръгва към Норвегия - с надежда, че ще види 11-годишната Селин и 10-годишният Андреас отново.

"Обнадеждена съм, благодаря за бързата реакция на институциите в България, срещнах подкрепа от приятели и непознати и съм много благодарна. Това ме крепи, защото иначе щях да се срина", призна Цветелина Уланд.

Тя вярва в добрия край, защото думите от непознати хора ѝ дават кураж.

Още по темата

"Всичко отнема време, а децата мога да кажа, че са на заточение, което е най-страшното за мен. Знам, че аз им липсвам, те ми липсват, баба им и дядо им им липсват, а не ни позволяват никакъв контакт", каза още майката.

Родителите на Цветелина още не могат да прежият шока – внуците били отнети пред очите им, по това време възрастните хора били на гости при тях.

"Аз от месец и нещо нито спя, нито ям, само плача. Не знам докога ще ми издържи организмът – всяка минута искам да ги прегърна. Това е все едно живо месо късат от сърцето ти", заяви пред bTV бабата Стефка Попова.

Дядото Георги Попов най-силно вярва, че скоро ще прегърне внуците  си. "Те като ни видят само и от километър ще тичат да ни прегърнат и да ни се радват. С нас се чувстват щастливи и радостни", убеден е той.

От външното ни министерство информираха, че предстои среща на министър Екатерина Захариева с посланика на Норвегия в Букурещ.

Стелияна Станкова също се е сблъскала с норвежката система Барневарн. Тя заминава за северната страна през 2012 г. и взима със себе си цялото семейство.

"След като дойдоха децата, мина около година, преди да започнат проблемите и проверките", каза тя.

"Първо се започна със сигнал в училище – имаше разговор с тях, без ние да знаем и без наше позволение. Било им е казано, че не трябва да споделят с родителите си", разказа Стелияна.

"При първия сигнал директно ни извикаха и ни казаха: "Вие не сте добри родители". Ние попитахме защо и какъв е проблемът. Те отговориха, че са получили сигнал от училището, че голямата ми дъщеря дава бял хляб на малкия син, като му маже филия с шоколад, когато иска. Там децата не си купуват храна, а си носят всеки ден", допълни майката.

"Аз попитах какъв е проблемът с белия хляб. "Вие какво искате, на 18 г. да са диабетици или да са с наднормено тегло?", каза психоложката при разговора", каза още Стелияна.

"Малкият ми син беше претърпял инцидент в училище. Аз не съм видяла, той не ми е казал. Имал е синина и те казват: "Вие сте го ударили". Трябваше да викаме него, да се оправдаваме и той да обяснява откъде му е синината – че негов съученик го е ударил", подчерта майката.

По думите ѝ децата са питани как живеят у дома, биват ли тормозени, има ли някакъв проблем, употребяваме ли цигари и алкохол в къщата. "Децата казват: "Да, тати пие бира". Започва се едно разследване в магазина – какво количество бира се купува. В работата питат дали някой е ходил пиян и дали е имал някакво неадекватно отношение", каза още Стелияна Станкова.

Тя е категорична, че никога не би се върнала в Норвегия: "Не бих си подложила децата на този стрес, който изживяха те и ние".

От около десетина години норвежкото общество реагира срещу този проблем, каза преводачът Анюта Качева.

По думите ѝ най-голямото обвинение средщу службата за закрила на детето в Норвегия е, че де факто работи пряко с полицията и върху нея не се упражнява никакъв контрол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
30
 
! Отговори
до козяците преди 5 години
В интернет е пълно със статии на английски език за Barnevernet, така че не се опитвайте да замазвате нещата!
52
11
 
1
 
! Отговори
nina преди 5 години
#50 шматкаТези цифри силно ме съмняват.Ще потърся повече инфо и ще ти пиша по-късно.
51
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-лошо, че са и взели и детските добавки. Сега и стандарта е нисък. Уйня от всякъде.
50
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки трябва да знае къде води децата.. Че тези държави са извратеняци и ***.. И ще ти вземат децата да ги пердашат гейове..
49
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такава е съдбата на предателите и изменниците..
48
2
 
32
 
! Отговори
Батко преди 5 години
Оказва се, че високият стандарт не носи щастие изобщо, а само задоволяване на първични нужди.Всичко по-етично зависи от душевния стандарт.
47
4
 
24
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До нинаОт 58 000 деца родени деца (забравих коя година) 21 000 са отнетиТова че е съдебно решение явно за теб не е отнемане.
46
2
 
3
 
! Отговори
психо преди 5 години
до: "стига бе ......."Слаба духовна култура имаш! Същото е и с поведение ти - анти-социално!Защо пишеш думи, които не разбираш глу'па'ко? Какво е Евангелие? Ти плюеш по неща и книги писани не от баща ти-про'фа'н като теб, а от хора, които са дали начало на цял един Нов Свят. Че'хл'ьо, знаеш ли защо летоброенето започва отначало? Има връзка с 4-мата евангелиста.
45
9
 
8
 
! Отговори
нина преди 5 години
#шматка,Относно конкретния случай на Цветелина-тук се е произнесъл съда и явно 2 двамата родители са преценени като негодни,вероятно психологическия тест не е за интелигентност.Жал ми е за жената,дано успее да си върне децата.
44
18
 
3
 
! Отговори
nina преди 5 години
#17 шматкаТова не е вярно за %те 2014 г от 93 000 семейства с проблеми са били отнети около 9500 деца.Всъщност какво говорят родителите и какво наистина се случва са 2различни неща.Споровете ги решава съда според доказателствата.
43
2
 
30
 
! Отговори
ННН преди 5 години
Сега България "да бутне" двама, трима норвежеца и после в панделата с присъда 5 год. и да видите , как ще се оправи положението!!!
42
27
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма дим без огън. Защо само на български семейства се случва, защо други не са се оплакали. Изобщо не искам да защитавам джендърското обучение, но нашите май послъгват. Имало сигнал, извикали ги на разговор и вместо да се изяснят нещата какво станало...
41
17
 
5
 
! Отговори
ннн преди 5 години
В РИМ пед'офи'лията и со'дом'ията е било нещо често срещано!!!Света днес плавно следва тази политика. Една империя, един жив бог на Земята и пълно отричане на Иисус.Нещата са непосилни за тази жена. Няма да може да се прибори. Няма да може дори да зърне повече детето си. Звучи страшно , но това ще се случи в целя ЕС, защото преди хората да заселят планетата Земя тук е имало други нехуманоидни същества. Библията казва: "Бог хвърли САТАНА и неговите поддръжници-паднали ангели на земята, за да из
40
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя България се топи с 8 души на час сигурно заради Русия, добрият Запад може би няма нищо общо...
39
7
 
3
 
! Отговори
СВЕЩЕН ГУЩЕР преди 5 години
До Анонимен 37Ми иранката е от лурите май дето са на нивото на нашите братчеди от аджисан махала или тъмновиолетовите...
38
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в последно време усилено се пускат статии за "лошия" запад :)а истината е че от началото на годината България се топи с 8 души на час . догодина ще намалят пенсиите защото няма да има работещи които да внасят осигуровки за стаж с които се плащат парите на пенсионерите.
37
10
 
3
 
! Отговори
ннн преди 5 години
Дете няма да го дадат - 100%!!!Разберете! Нещата са толкова огромни, че спокойно може да кажете думата "конспирация".Важното е да разберете, че тук става дума за РИМ. Каквото е било в РИМ, такова ще бъде пак. Въпрос на време е!!!Знаете ли, защо самоубийството е грях? Защото живота е собственост на СЪЗДАТЕЛЯ, а АНТИХРИСТ ще се обяви за СИН НА СЪЗДАТЕЛЯ и ще посочи Иисус за лъжец. После ЕВРЕИТЕ ще го поставят на трон в Йерусалим. Ще има нов-стар голям храм.Тогава от недрата на Земята под
36
5
 
32
 
! Отговори
Баи х.и преди 5 години
А знаете ли че приемните семейства имат право да правят секс с отнети деца...това при тях е като традиция..потърсете информация и ще се убедите в това...склонен съм да вярвам че служители на много високо ниво приемат такива закони за да се възползват от детската плът....г.н.у.с.л.и.в.и.т.е норвежци са това...
35
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Норвегия има едно момиче, иранка, която пее боса, чудно как не са подгонили родителите, че не се грижат за нея и я оставят да пее боса.
34
13
 
5
 
! Отговори
ннн преди 5 години
Кой от Вас глуп***ци може да създаде живот, човек, дете? Кой? Нито децата са Ваши, нито собствения Ви живот е Ваш. Той е 100% собственост на Бог.Антихрист мрази Иисус и е Негов Антипод.Антихрист ще се провъзгласи за бог и като такъв Вашите деца и Вашите животи му принадлежат!РИМ е била най-великата империя. Защо мислите Иисус се ражда точно тогава? Иисус побеждава РИМ със своята кръстна смърт. Знаете ли, какво направи С***ТАНА, за да изгради тази империя от кръв и насилие? Знаете ли какви услия