Обратно към Норвегия: Българка се надява да види пак децата си

Друга сънародничка разказва за практиката на Барневарн
6 юни 2018 16:15,
78
Обратно към Норвегия: Българка се надява да види пак децата си
Снимка: архив, Reuters

Българката, чиито деца норвежката служба за закрила на детето Барневарн е отнела, отново тръгва към Норвегия - с надежда, че ще види 11-годишната Селин и 10-годишният Андреас отново.

"Обнадеждена съм, благодаря за бързата реакция на институциите в България, срещнах подкрепа от приятели и непознати и съм много благодарна. Това ме крепи, защото иначе щях да се срина", призна Цветелина Уланд.

Тя вярва в добрия край, защото думите от непознати хора ѝ дават кураж.

Още по темата

"Всичко отнема време, а децата мога да кажа, че са на заточение, което е най-страшното за мен. Знам, че аз им липсвам, те ми липсват, баба им и дядо им им липсват, а не ни позволяват никакъв контакт", каза още майката.

Родителите на Цветелина още не могат да прежият шока – внуците били отнети пред очите им, по това време възрастните хора били на гости при тях.

"Аз от месец и нещо нито спя, нито ям, само плача. Не знам докога ще ми издържи организмът – всяка минута искам да ги прегърна. Това е все едно живо месо късат от сърцето ти", заяви пред bTV бабата Стефка Попова.

Дядото Георги Попов най-силно вярва, че скоро ще прегърне внуците  си. "Те като ни видят само и от километър ще тичат да ни прегърнат и да ни се радват. С нас се чувстват щастливи и радостни", убеден е той.

От външното ни министерство информираха, че предстои среща на министър Екатерина Захариева с посланика на Норвегия в Букурещ.

Стелияна Станкова също се е сблъскала с норвежката система Барневарн. Тя заминава за северната страна през 2012 г. и взима със себе си цялото семейство.

"След като дойдоха децата, мина около година, преди да започнат проблемите и проверките", каза тя.

"Първо се започна със сигнал в училище – имаше разговор с тях, без ние да знаем и без наше позволение. Било им е казано, че не трябва да споделят с родителите си", разказа Стелияна.

"При първия сигнал директно ни извикаха и ни казаха: "Вие не сте добри родители". Ние попитахме защо и какъв е проблемът. Те отговориха, че са получили сигнал от училището, че голямата ми дъщеря дава бял хляб на малкия син, като му маже филия с шоколад, когато иска. Там децата не си купуват храна, а си носят всеки ден", допълни майката.

"Аз попитах какъв е проблемът с белия хляб. "Вие какво искате, на 18 г. да са диабетици или да са с наднормено тегло?", каза психоложката при разговора", каза още Стелияна.

"Малкият ми син беше претърпял инцидент в училище. Аз не съм видяла, той не ми е казал. Имал е синина и те казват: "Вие сте го ударили". Трябваше да викаме него, да се оправдаваме и той да обяснява откъде му е синината – че негов съученик го е ударил", подчерта майката.

По думите ѝ децата са питани как живеят у дома, биват ли тормозени, има ли някакъв проблем, употребяваме ли цигари и алкохол в къщата. "Децата казват: "Да, тати пие бира". Започва се едно разследване в магазина – какво количество бира се купува. В работата питат дали някой е ходил пиян и дали е имал някакво неадекватно отношение", каза още Стелияна Станкова.

Тя е категорична, че никога не би се върнала в Норвегия: "Не бих си подложила децата на този стрес, който изживяха те и ние".

От около десетина години норвежкото общество реагира срещу този проблем, каза преводачът Анюта Качева.

По думите ѝ най-голямото обвинение средщу службата за закрила на детето в Норвегия е, че де факто работи пряко с полицията и върху нея не се упражнява никакъв контрол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
5
 
21
 
! Отговори
Енгелс преди 5 години
ей това наричам аз развит капитализъм
12
28
 
4
 
! Отговори
nina преди 5 години
Мисля последните 3-4 години имаше 2 случая на деца,момиченце и момченце,8-10г.които бяха пребити до смърт от приятеля на майките.Затова службата за закрила на детето са безкомпромисни,ако има съмнение за физическо насилие над дете в Норвегия.Не мисля,че просто така се отнемат децата.т
11
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То това не става с граждани на държави, чиито политици са родени с топки.Русначета хич не взимат, защото Путин и да го плюят, топките му са колкото главата на ББ.И германчета не взимат, или ако вземат до час цялото посолство на Германия барабар с чистачката отиват и си прибират децата. А ние дремем. Посолството разбра от новините.
10
35
 
11
 
! Отговори
Норвежец преди 5 години
Проблема е че ние викаме и хвърляме по един бой на децата и си мислим, че така ги възпитаваме. Хората не търпят такова неандерталско поведение, ми идете на един Бг плаж и след туй на един където и да е по света: само ние крещим...
9
2
 
36
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Къде са Хелзинксите комитети.Къде е ООН.Това е геноцид.Как ще ходят в магазина да питат колко бира си купувам.Как ще ми определят с какво да се храня.
8
2
 
34
 
! Отговори
158 преди 5 години
Добре е, че излизат такива факти, да не си мислят всички , че Терминал 2 им е спасението.. Този проблем е от години и много се е писало затова , предимно в руски сайтове, защото има много смесени бракове , а за руснаците децата са всичко.
7
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Норвежката детска система е ужасяваща. Дори не искам да коментирам тук нещата, които съм чувал. По принцип в Скандинавия се гледа доста либерално на педофилията и активно се работи са сваляне на възрастта за доброволен полов акт. Южна Европа пък, работи за разрешаване на кръвосмешението /инцеста/. В интернет упорито се носят слухове, че Андерш Брейвик е изпитал на гърба си цялата жестокост на норвежката детска система - бил е изнасилван в почти всички приемни семейства и какво ли не още.
6
3
 
39
 
! Отговори
Барселона преди 5 години
Хужаво,хубаво в Норвегия и изведнъж се оказа че не е чак толкова хубаво..че те са като зомбирани...съдията Дред...Роботи...Халал да са им и заплатите и пенсиите щом са репресирани така от Системата...
5
3
 
40
 
! Отговори
бай Митю преди 5 години
Гестапо трева да пасе! Надеждата е,че съдбата на Содом и Гомор ще застигне първо Норвегия.
4
0
 
33
 
! Отговори
Сандо преди 5 години
как става това с граждани на чужди държави ми е много чудно. Няма ли някои да го опъне пред международният съд
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези от т.нар. "Барневарн" действат точно като нашите полицаи. Но са по-образовани и по-бездушни.
2
32
 
5
 
! Отговори
знаещ преди 5 години
Абе стига сте писали глупости и евтини сензации създавате
1
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ше ги види *** друг път