Обратно към Норвегия: Българка се надява да види пак децата си

Друга сънародничка разказва за практиката на Барневарн
6 юни 2018 16:15,
78
Обратно към Норвегия: Българка се надява да види пак децата си
Снимка: архив, Reuters

Българката, чиито деца норвежката служба за закрила на детето Барневарн е отнела, отново тръгва към Норвегия - с надежда, че ще види 11-годишната Селин и 10-годишният Андреас отново.

"Обнадеждена съм, благодаря за бързата реакция на институциите в България, срещнах подкрепа от приятели и непознати и съм много благодарна. Това ме крепи, защото иначе щях да се срина", призна Цветелина Уланд.

Тя вярва в добрия край, защото думите от непознати хора ѝ дават кураж.

Още по темата

"Всичко отнема време, а децата мога да кажа, че са на заточение, което е най-страшното за мен. Знам, че аз им липсвам, те ми липсват, баба им и дядо им им липсват, а не ни позволяват никакъв контакт", каза още майката.

Родителите на Цветелина още не могат да прежият шока – внуците били отнети пред очите им, по това време възрастните хора били на гости при тях.

"Аз от месец и нещо нито спя, нито ям, само плача. Не знам докога ще ми издържи организмът – всяка минута искам да ги прегърна. Това е все едно живо месо късат от сърцето ти", заяви пред bTV бабата Стефка Попова.

Дядото Георги Попов най-силно вярва, че скоро ще прегърне внуците  си. "Те като ни видят само и от километър ще тичат да ни прегърнат и да ни се радват. С нас се чувстват щастливи и радостни", убеден е той.

От външното ни министерство информираха, че предстои среща на министър Екатерина Захариева с посланика на Норвегия в Букурещ.

Стелияна Станкова също се е сблъскала с норвежката система Барневарн. Тя заминава за северната страна през 2012 г. и взима със себе си цялото семейство.

"След като дойдоха децата, мина около година, преди да започнат проблемите и проверките", каза тя.

"Първо се започна със сигнал в училище – имаше разговор с тях, без ние да знаем и без наше позволение. Било им е казано, че не трябва да споделят с родителите си", разказа Стелияна.

"При първия сигнал директно ни извикаха и ни казаха: "Вие не сте добри родители". Ние попитахме защо и какъв е проблемът. Те отговориха, че са получили сигнал от училището, че голямата ми дъщеря дава бял хляб на малкия син, като му маже филия с шоколад, когато иска. Там децата не си купуват храна, а си носят всеки ден", допълни майката.

"Аз попитах какъв е проблемът с белия хляб. "Вие какво искате, на 18 г. да са диабетици или да са с наднормено тегло?", каза психоложката при разговора", каза още Стелияна.

"Малкият ми син беше претърпял инцидент в училище. Аз не съм видяла, той не ми е казал. Имал е синина и те казват: "Вие сте го ударили". Трябваше да викаме него, да се оправдаваме и той да обяснява откъде му е синината – че негов съученик го е ударил", подчерта майката.

По думите ѝ децата са питани как живеят у дома, биват ли тормозени, има ли някакъв проблем, употребяваме ли цигари и алкохол в къщата. "Децата казват: "Да, тати пие бира". Започва се едно разследване в магазина – какво количество бира се купува. В работата питат дали някой е ходил пиян и дали е имал някакво неадекватно отношение", каза още Стелияна Станкова.

Тя е категорична, че никога не би се върнала в Норвегия: "Не бих си подложила децата на този стрес, който изживяха те и ние".

От около десетина години норвежкото общество реагира срещу този проблем, каза преводачът Анюта Качева.

По думите ѝ най-голямото обвинение средщу службата за закрила на детето в Норвегия е, че де факто работи пряко с полицията и върху нея не се упражнява никакъв контрол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
1
 
! Отговори
пипи преди 4 години
абе хора ,ще оценяваме занапред нашата Бьлгария ама ....но ние не трябва да сляпо да им приемаме всичко което са направили,а да мислим,мислим много.преди да го приложим и у нас.
72
1
 
7
 
! Отговори
Bogdan Miltchev преди 5 години
Не ходете в Норвегия бе хора!!! Освен на секс туризум не бих отишъл в тази студена и мрачна страна. България става все по/добра за живеене! Тези *** погати от нефт имат най голям процент дуржавни слъжители в света 40%, повече от нас 25%. Животът там е скучен и скъп!!! Майната би и не пипайте нашата кръв, че мечка ще ви гази!!!
71
2
 
6
 
! Отговори
Извратеняци Евро.йск преди 5 години
В Норвегия боят на деца е забранен, но педофилията ...НЕ
70
1
 
7
 
! Отговори
До 60 Нина преди 5 години
15000 отнети деца на 2 милиона норвежко население е огромен процент.
69
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отива в Норвегия за да могат нейните деца да имат по добър живот, а в крайна сметка правителството и ги отнема... Иронията ми харесва.
68
8
 
1
 
! Отговори
nina преди 5 години
#67,Не сте прав за "пошляпването"-съпругът ми е на 43 години,израсъл е без никога да бъде пошляпван.Дъщеря ми е на 5,изключително буйно дете,също никога не е пошляпвана.Мен като дете майка ми ме спукваше от бой-това освен неспособност да се справи с проблема показва единствено жестокост.Вие прилагате шамара защото така са ви наказвали и вас като дете,а не защото това е правилен метод на възпитание.
67
6
 
0
 
! Отговори
nina преди 5 години
#66Аз съм майка на 5 годишно дете.Не знам дали сте мъж или жена,но едно дете на 19 месеца не може да бъде оставено само на кърма -бебетата се захранват от 5-6 месеца макс с твърда храна.Толкова за случая,който ми цитирате.Колкото до езиците-завършила съм английска гимназия,арабистика в CУ и освен руски последния език,който ползвам е датски ;)
66
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва строго да се спазват всички евро ценности. Аз предлагам за всеки стъпил при нас новрвжеч да се прилага същия закон като за кравата Пенка. Те и без това минават през Сърбия :)
65
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз имам две момчета, на 4 и 6 години. И ако някой си мисли, че могат да се възпитат без да ги накажат или да им се скарам значи не е виждал деца на живо никога.Единия се покатерил на шкафа другия го хванал за кракът и го свалил набързо. И хоп гипс на ръката. И какво ще ми ги вземат ли за това?Ами аз ако не се намесят с каране, наказване и понякога шамар по дупето ( не говоря за бой, а за шляпване ) те няма да оцелеят до 15 си годишнина.
64
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Nina нека сложим край на спора генерално. Напиши в youtube, norway took my children и изгледайте клипът английски е, надявам се че и английски вдяваш поне от обща култура.Забележи майката е Американка или няма Руска пропаганда.И ако толкова ти е харесват така наречените евро ценности. Когато родиш по добре не си взимай детето а го остави в някой контейнер да ти го приберат властите.
63
15
 
0
 
! Отговори
nina преди 5 години
#Dj,драги сънародници,Всеки избира на каква информация от медиите да вярва,едно обаче е сигурно-в скандинавските страни боят като възпитателно средство на деца е забранен и ако се докаже,че биете децата си,те ще бъдат взети от семейството със сигурност(другите случаи са съотв.ако родителите са наркомани,алкохолици,престъпници)Колкото до Barnevanget,статистиката им е публична информация,на норвежки език.
62
3
 
11
 
! Отговори
Dj преди 5 години
До нина, е не са 20 000 а 15 хил е и това малко ли е? Или всичкото напъване е да кажеш аз говоря датаки и ние не пасеме трева ако това си мислиш
61
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моля се дано и върнат децата и повече никаква идиотска норвегия
60
1
 
24
 
! Отговори
barnevernet =nazi преди 5 години
Понеже тук има разни евроталантици дето са на амбразурата да защитават тези извратеняци . Напишете в ютъуб само "barnevernet" и гледайте за какво става въпрос....Тези *** трябва да бъдат съдени за престъпления към човечеството
59
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ivan и пак стигаме до политици с топки без значение от страната. Ако има читаво посолство всичко е ОКЗнам, че като се отива в чужбина първото нещо което се прави е да се обадиш в посолство или консулство за да знаят къде си.Та отиваме я Кипър цяла бригада инженери и програмисти. Всеки си звъни в посолството и казва адрес на който да го търсят.И аз званя в нашето и им казва на територията на Кипър съм в град Пафос, а кравата отсреща ми вика цитирам: "и ние какво да направим?"
58
17
 
1
 
! Отговори
nina преди 5 години
#50,шматкаОтворих статистиката на Barnevanget .За 2016 са помагали на около 50000 деца,като от тях 15000 деца са изместени от домовете.Така че тези цифри,които цитирате,не са верни.Норвежкият е стародатски,така че мога да разбера статията/аз говоря датски/.За преходните години цифрата е под 15000.
57
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толкова се изписа на тази тема, но аз не разбрах едно - тези деца с какво гражданство са? Ако са Български граждани, това си е отвличане. Ако са Норвежки граждани, то всеки сам си отговаря за действията, подписвайки договорът, наречен приемане на гражданство.
56
4
 
18
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Добре де, след като има тонове информация за това какво става при тия лудите психопати защо изобщо се натискате да ходите там? Ходете в Испания, Германия, Франция на гурбет, работа има за всички!
55
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да очакваме ли в бъдеще да излязат скандални разкрития за "Барневарн".Кой знае какви експерименти (от всякакъв вид)се провеждат с тези деца и промиване на мозъците.Сега може да се потулват нещата,но истината е като шило в торба-винаги пробива.
54
1
 
43
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Норвегия си събира еничари хем да си подобрят демографския проблем, хем да си подобри генофонда. И всичко това е опаковано като перфектна грижа за детето. А всъщност си е отвличане на чужди малолетни граждани.