Ще превземе ли изкуственият интелект човечеството?

Коментар на футуролозите Джероум Глен и Мариана Тодорова
14
Ще превземе ли изкуственият интелект човечеството?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Футуролозите често са наричани архитектите на бъдещето. Те проследяват тенденциите, анализират фактите, не подценяват митовете и предвиждат социалните феномени. Именно това преви и Джероум Глен, който е футуролог, съосновател на глобалната мрежа за изследване на бъдещето "Милениум проджект". Той е на посещение в България за създаването на различни уъркшопи и провокиране на определени общности от хора да започнат да "мислят за бъдещето".

През последните няколко години икономистите все повече заговориха за това, че изкуственият интелект ще постави технологичния сектор пред сериозни предизвикателства. Според експертите съвсем скоро той сериозно ще повлияе и на пазара на работна ръка, като в бъдеще е възможно да се окаже най-големият конкурент при търсенето на работно място.

В студиото на "Денят ON AIR" Джероум Глен отбеляза, че до момента са идентифирицани 15 световни предизвикателства, които изкуственият интелект поставя пред човечеството.

"Те дават един преглед за разбирането на цялостните препятствия. Това са теми като вода, демокрация, климатични промени, равноправие между половете и др., всички от които са еднакво важни", подчерта той.

Пред Bulgaria ON AIR футурологът и научен изследовател към Института за изследване на обществото и знанието към БАН д-р Мариана Тодорова бе категорична, че на практика всичко се развива изключително динамично, а прогнозите са, че през следващите 20 години човечеството ще се промени толкова, колкото за последните 300 години.

"Нямаме време да се адаптираме, да комуникираме, дори нямаме време да бъдем заедно. "Милениум проджект" има 63 представителства по целия свят и това, което се опитваме да направим е да изготвим един индекс за бъдещето на глобално ниво", допълни още тя.

Какво ни очаква в бъдещето вижте във видеото на телевизия Bulgaria On Air
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
чичо Гошо преди 5 години
Това при нас няма как да стане.Вижте кой ни управлява.Ако има искуствен интелект,той ще избяга от Боко тиквата и от България.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има чатботове в мрежата, пуснати за свободна проверка от потребители. Компаниите така ги пробват до къде са с напредъка. Потърсете, опитайте да "поговорите" с тях. Тези, които съм "приказвал" са на равнище "де.бил". Вярно, че това е само един от клоновете на разработките на изкуствен интелект, но дава представа до къде са стигнали.
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ало частна охрана по селата де ви бре омон изпасохс козите дворовете по брестово вас де ви само пари искате умници неземни за какво ви плащаме да лежите в кафето ли
10
0
 
1
 
! Отговори
noema c kumapama преди 5 години
при такава безкрайна липса на естествен интелект няма как да има изкуствен такъв... :-)))
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименА ти какво си мислиш?Че ние пет пари не даваме за измисления ви изкуствен интелект,защото от него добро не може да се очаква и никога не може да бъде съвършен като човешките сетива и преценка.
8
4
 
3
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Света с изкуствен интелект или ще съществува още милиарди години.Де са кремльовските жентъри, да ни обяснят, що за жЮвотно е искуственият интелект и има ли при него пол??
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аз бях футурулог кога на 17 години бях прочел кнегите на станислав лем ВСИЧКИТЕ А ТЕЯ СА ТОЛКОВА НАЗАД че спирам да пиша до 30-40 години нищо от това което познаваме като история няма да е същото просто защото нямаме ъкъл памет да си припомним грешките а ИИ ще има тая опция за част от секундата дето се вика дано само ИИ не попадне първо в ръцете на зъл човек тогаз ще видите чингис хан на живо
6
0
 
2
 
! Отговори
муспи преди 5 години
От какъв изкуствен интелект се плашите, че той отдавна владее светя. Азербайджано-тюркско-арабско-блякевропейско племе, владее света до дъно - и поречието на река Амазонка, - лишено от способността да мисли, броенето на пари взема за мислене, е впрегнато от дявола, че око му се кланя и него ще направи богове. А света им го подарява просто така, предварително, от приятелство.
5
0
 
4
 
! Отговори
Митолог преди 5 години
Няма да стане _ доста по-рано естествената простотия и агресивност човешка ще ни затрият.......
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма лошо. ..
3
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Някой да посочи "футуролог", който е предсказал нещо и то се е сбъднало както е предсказано!
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В смисъл подготвят хората, че ще останат безработни ли? Няма лошо. То и едни други преди няколко дни разправяха, че Земята може да изхранва 1/3 от сегашната популация и останалите трябва да се разкарат. Логично, добре е да сме подготвени.
1
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който няма интелекта и образованието да създава изкуствен интелект, философства на тема "Ще превземе ли изкуственият интелект човечеството?"