Промяна в церемониала! Без падане на колене в памет на националните герои

Руски марш пък изчезва от военните чествания
9 юни 2018 10:18, Елка Василева
111
Промяна в церемониала! Без падане на колене в памет на националните герои
Снимка: архив, Булфото

Падането на колене, с което се отдава почит на националните герои, загинали за България, се премахва от церемониите на 3 март, 19 февруари, 2 юни и други дати, които включват военен церемониал и заря.

Вместо на колене паметта на героите ще се почита със свеждане на глава за минутата мълчание. Това предвижда промяна в устава за войсковата служба, която предлага министърът на отбраната Красимир Каракачанов, пише "24 часа".

В устава са описани подробно и церемониалите за отбелязване на националните празници, както и командите, които се подават към парадните роти и присъстващите граждани.

Преди да бъде предложена за обществено обсъждане, промяната в церемониала е съгласувана с началника на отбраната ген. Ангел Боцев.

Идеята за замяна на падането на колене била дадена от граждани с писма до президентството.

При падането на колене редица по-възрастни хора изпитват затруднения да отдадат почит на героите, освен това заемали неловки пози, пише в тези искания.

От военните церемониали отпада и маршът “Кол славний”, който се изпълнява от гвардейски оркестър при отдаването на почит на загиналите за България. Вместо него ще се изпълнява барабанен марш, предвижда друга промяна във военния устав.

“Кол славний” е руски имперски марш, бил е наричан истинският химн на имперска Русия, заради това се прави смяната, обясниха военни.

Постовите вече ще имат по-големи права да стрелят, предвижда друга промяна в устава. Досега те можеха да ползват личното си оръжие без предупреждение единствено ако самите те бъдат нападнати с оръжие.

Сега вече ще имат право да стрелят и при опит за въоръжено проникване в охранявания обект.

В устава изрично се записва, че той важи и за българските военни, които в момента служат зад граница като част от международен контингент или са изпратени към структури на НАТО извън страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро ще отменят съществуването на тая държава.
37
1
 
26
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До БЪЛГАРСКИ ЛЪВАз пък имах удоволствието да разговарям с американка, медицински кадър, в тяхната армия.Все още не семейна. Попитах я, как така, нали е заобиколена все от мъже там, защо така? Отговора и бе-защото всичките до един са с някакви отклонения в психиката.Да не говорим, за средния американец, за когото е супер постижение да смени сам филтъра и маслото на колата си....
36
16
 
4
 
! Отговори
ф преди 5 години
Почитта към националните герои е напълно безсмислена и гротеска в наше време. Почит към тях от страна на Бай *** е комична и жалкарска.Да се нареди *** до Ботев и да коленичи не му се ще даже ......
35
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
""Огледах се и видях хиляда българи и десетина турци. И помислих, че българската войска е тук, само че няма коне и копия.Викнах с все сила:- Братя, ние сме много, а турците малко. Да отървем войводата.А народът се отдръпна от мене, както калта се отдръпва от хвърления камък и както се бяга от чумав.И аз останах сам и с отпуснати ръце в средата на площада."(Антон Дончев, "Време разделно")"НА ТЕЗИ ЛИ ДА ИМ ПАДАМ НА КОЛЕНЕ?
34
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Немски пътешественик описва как са бесени български бунтовници в Търново.14 българи, осъдени на смърт, обикалят града, съпроводени само от едно заптие с камшик.Спират пред някой дюкян и българите обесват свой другар.Пред друг дюкян отново ...и т.н.Последният бунтовник е обесен от заптието."На такъв народ НИКОГА не падам на колене.На хора, които самите те са били на колене и то по СОБСТВЕНО ЖЕЛАНИЕ, не трябва да се пада на колене.
33
3
 
19
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Между другото, маршът, който искат да премахнат, в буквален превод означава "Колко е красив нашия Господ" .Явно и това е политически некоректно, не се споменава нищо за Аллах, или за мултикултурализъма...Да се отменят и всички маршове, напомнящи ни за Дойран, Одрин, Страцин, Драва.Велик е нашия войник-също.Сега сме съюзници с тези, с които сме се били и сме ги били тогава, когато са писани маршовете.Някак си, неудобно е да ги дразним, котато сме на колене, в поза Партер, със свалени ***.
32
23
 
7
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИ ЛЪВ преди 5 години
До АнонименИмах "удоволствието" да видя от близо какво представляват руснацитеи ме хвана срам, че такива са ни освободили, и че са ни карали насила да ги обичаме.Пълни нещастници и кретни.
31
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са хора неграмотни! Какво като е имперски руски марш!? Тая армия ни освободи! Това е влязло в традицията от Освобождението. О, неразумний....Колениченето е духовен поклон пред саможертвата на героите. Тия , които бодат гузната ви, крадлива и робска съвест.
30
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-накрая намериха разковничето са оправят закъсалата ни армия. Само че освен махането на руския марш да сложат един натовски. И тогава като се разхвърчат едни самолети, тръгнат едни танкове, запълнят се вакантните места....
29
6
 
23
 
! Отговори
ВЕЛИКИЯ МАСТУРБАТОР преди 5 години
Скоро ще задължат мааршируващите да носят пера от пауни,някак си по евроатлантическо е,по извратено ако може.....такива мисли се въртят в главата на Сидер Ага и Сатанишев
28
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аре стига и вие бе. Падали сте на колене само като търсите нещо в хладилника на долния рафт. Промените са такива, deal with it.
27
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото на Каракачанов му е трудно със шкембето
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 35Брех как пък реши, че аз не съм :) та питам пак с кого точно ще воюваш? Понеже всички ми се правите на големи разбирачи кой знай в коя дупка си давал караул и си мислиш, че е голямата служба и си наясно с военното дело а?
25
4
 
9
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Нищо не пречи военните в строя да падат на коляне (не на колене!!!), а гражданите да свеждат глава... командата е военна и е за военните. После се призовават гражданите и вместо да ги карат да клякат... да сведат глави
24
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПО КЪСНО ЩЕ ОТМЕНЯТ И ЦЕРЕМОНИЯТА ПО ОТДАВАНЕ НА ПОЧИТ КЪМ НАЦИОНАЛНИТЕ ГЕРОИ ЗАГИНАЛИ ЗА БЪЛГАРИЯ!!! Очаквайте.
23
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само гражданите ще свеждат глави, военнослужещите ще продължават да изпълняват ритуала с падане на колене. Нищо не се променя в ритуала.
22
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 17Да се чете така: лека по лека заличават всичко руско. Мъка голяма за рубладжийте ***. Полезни *** както ги наричат братята им руснаци.
21
1
 
12
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
Какъв военен устав? Ние имаме ли армия?
20
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичкото руско влияние трябва да бъде изкоренено. Това е един добър старт.
19
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До НЯма децаМда.. точно ГЕРБ са виновни, че не правите деца нали :)) смешници.