Сирене с палмово масло? Вземат лиценза на мандрата!

Тежката санкция грози нарушителите от втората половина на юли
55
Сирене с палмово масло? Вземат лиценза на мандрата!
Снимка: БТА, архив

Ще се отнема лиценза за производство на млечни продукти на мандри, които бъдат хванати да влагат растителни мазнини в сиренето.

Тежката санкция грози нарушителите от втората половина на юли, след влизането в сила на новата наредба за млечните продукти, съобщи в Горна Оряховица министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

"Тези дни ще публикуваме в Държавен вестник Наредбата за млечните продукти, с която забраняваме ползването на растителни мазнини в производството на сирена, така че когато мандрите произвеждат кашкавал, бяло саламурено сирене, кисело мляко, трябва да го правят само и единствено от мляко. Този, който не желае да произвежда с млечни продукти, той минава изцяло в различна група - имитиращи продукти и няма да се води млечен производител. Даваме един месец дерогация, за да могат да си адаптират производствата. Исканията бяха за 4 месеца, но смятам, че не е необходимо", каза министърът, цитиран от "24 часа".

За контрол по спазването на новите правила в министерството се създава специално звено, така че да има дублиращи проверки с Агенцията по храните.

"Когато трябва да се вземат проби или да се издаде акт, веднага ще бъде извикан компетентен орган от БАБХ, защото те по закон могат да издадат тези актове. Тук вече санкцията е доста по-сериозна - ще се отнема лиценз за производство на млечни продукти", обясни Порожанов.

По повод опасността популярни български продукти да останат без защита с готвените промени в закона за марките и географските означения, той съобщи, ч в момента чакащи са десетина български традиционни храни, сред които бялото саламурено сирене, киселото мляко, кашкавала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имитиращи дърдорковци/политици/ със корупция за мазане
43
0
 
1
 
! Отговори
Дино преди 5 години
Ами,да!Така трябваше да стане преди дооста време,а не с тези имитации,и с тези палмови масла които завзеха пазара на мястото на българско и немското масло заедно с олиото!А дали ще стане,и то не само със сиренето,а и с кашкавала,киселото мляко и другите млечни продукти предстои да разберем.Както би могло и това палмово масло да се намали ако въобще е възможно до 10% при всички останали продукти(вафли,бисквити,петифури,шоколади,кексове,сухи пасти,солени изделия...!!)
42
1
 
3
 
! Отговори
Тома Неверни преди 5 години
Ех, Румба ех, Порожанов,абе ти като ги говориш тези пожелания,верваш ли си ? Щото аз вяра ви не хващам .
41
0
 
3
 
! Отговори
хаха преди 5 години
Тежката санкция хаха веряваме - мн тежки ще станат пачките под масата...
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво значи имитиращи продукти храна?Това си е фалшива храна.Направо да се прави от рециклирана пласмаса,да си виси по щандовете и производителите да я консумират пред купувачите като реклама.
39
0
 
8
 
! Отговори
И.Б. преди 5 години
Всички политици са преди всичко много добри артисти. Разликата е само в заплащането.
38
1
 
2
 
! Отговори
Flui преди 5 години
To nema daje za zakuska krave maslo 10 grama da si namajesh na hliaba ve...nito daje plodov malmelad 10 grama....samo zaharno boiadisano jele i margarin...
37
0
 
20
 
! Отговори
комитата преди 5 години
Това е тинтири ,минтири ,преди създадоха Стара планина - и всички казаха браво на тоз министър-остана само едни планини от фалшиви храни -ами много политици имат мандри как ще оцелеят като вкарат стандрт-народа няма пара и купува евтини ***
36
0
 
15
 
! Отговори
Един преди 5 години
Браво,министър!Най после разумна мярка,не може и толкова.Следващия етап да са бисквитите с палма,шоколадивите бонбони,шоколадите,поетапно изтребление от пазара.
35
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
затова ли маса "сирена" и "кашкавали" напоследък са "на прИмоция", чистят запасите?! Не вярвам обаче да се появят истински сирена, кашкавали и млека на българския пазар! Наглеците винаги ще извъртат нещата!
34
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А за киселото мляко произведено във Варненско дали се отнася? А в кравето масло, може ли в Кичево да слагат и палмово масълце. Да не стане като стандарта Стара планина, дето като ги хванаха пак да бухат соя, фирмите се оправдаха с готварската сол, била замърсена със соя. И номерът им мина...
33
1
 
11
 
! Отговори
Учуден преди 5 години
А за палмово масло със сирене...........какво вземат!?
32
0
 
22
 
! Отговори
кайзер созе преди 5 години
В Китай преди години обесиха на площада един такъв производител за примеси в сухото мляко за бебета. Едва ли наследниците му ще продължат по същия начин ,ако изобщо им позволят да работят това.Предлагам такива производители да бъдат осъдени да хранят децата и внуците сивсеки ден с палмово масло до живот като частична компенсация за тровенето на милиони българи.
31
0
 
26
 
! Отговори
кайзер созе преди 5 години
Интересно защо са искали 4 месеца отсрочка. Нали откакто въведоха стандарта за млечни продукти всички "спряха" да влагат палмово масло. Излиза ,че въпреки това в продуктите сирене и др. са продължавали да слагат *** при това с лъжливи етикети,че всичко е само от мляко. КОНФИСКАЦИЯ НА ПРОИЗВОДСТВОТО И ПРИ НЕТОЧНО ЕТИКЕТИРАНЕ.
30
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
живял съм по баи тошово време за такива далавери и мръсотии директно се отиваше в затвора просто имаше строг закон и никои не си и помисляше да прави такива простотии а сега какво даваш пачката на проверяващи я иВСИЧКО Е ТОЧНО СНОЩИ ПРАВИХ КЕКС
29
1
 
32
 
! Отговори
ШМАТКА преди 5 години
Поредната цинична подигравка с търпението на българите.
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На това сирене ще пише "Made in Africa " и консуматорът ще е информиран.
27
2
 
3
 
! Отговори
Anonim преди 5 години
Da..ama e samo novina a dali niakoga shte stane realnost i koga ...edin bog znae. Koga se premahne korupziata v Bg. mojem da se nadiavame a dotogava vinagi shte ima mejdinen variant - t.e zashtitavaiki uj rodnia proizvoditel a ne-POTREBITEL.
26
1
 
11
 
! Отговори
Сексолог преди 5 години
Този не е ли от геееей парада?
25
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами хората , които тровихте , какво ще стане с тях , някой ще им върне ли здравето ? Какво се правите на селски хитреци- уж от Европа идвал двойният стандарт , в алчността си погубвате цял един народ