Бум на руски туристи нямало да има. Страдали от безпаричие

Летуване в чужбина можели да си позволят твърде малко руснаци
Обновена: 12 юни 2018 11:14 | 10 юни 2018 21:05, Веселина Йорданова
183
Бум на руски туристи нямало да има. Страдали от безпаричие
Снимка: БТА

Броят на руските туристи в Турция е нараснал до близо 70 процента, а в Чехия делът на руските туристи достигна нивото отпреди кризата. При това летуване в чужбина могат да си позволят твърде малко хора. Желанието за почивка на Крим е по-скоро мечта, отколкото реална възможност, пише Иван Преображенский, "Дойче веле".

През 2017 година руснаците се завърнаха в първата десятка на най-щедрите туристи. По експертни оценки те се похарчили в чужбина над 31 млрд. долара, изпреварвайки по този показател южнокорейците и италианците. В чужбина се надяват, че през 2018 година руският туризъм ще се засили още повече. Това прогнозира например уважаваната консултантска организация ПрайсуотърхаусКупърс. Какви са преимуществата на руския турист пред неговия китайски или европейски събрат? И защо в чужбина толкова много обичат руските туристи?

Руските туристи са щедри и спокойни

Руснаците са спокойни по нрав и не бързат за никъде. В Прага, например, средностатистическият чужд турист се задържа по 2,5 денонощия, а руснакът остава там цели 4,5 дни. По броя на нощувките руснаците бият всички конкуренти и във Финландия. Чуждестранните хотелиери обичат руснаците, заради тяхната готовност да харчат пари и заради дългите им престои в хотел.

Политиката си е политика, но като туристи руснаците са добре дошли в Европа. Официалните статистики обаче показват, че не бива да се разчита на сериозен ръст на руските туристи в чужбина - не защото повечето руснаци нямат задгранични паспорти, а защото страдат от безпаричие. Около 20% от руснаците заявяват, че липсата на средства е главната причина да не пътуват в чужбина.

Близо 80% от жителите на Руската Федерация заявяват, че през лятото ще си останат у дома или ще летуват на вилата си. Едва 4% от анкетираните признават, че искат да заминат в отпуск извън пределите на бившия Съветски съюз. В бившите съюзни републики този процент е още по-нисък (3 на сто).

9% от анкетираните руснаци заявяват, че ще почиват в Крим. Това навярно трябва да се приема по-скоро като абстрактно желание. Две трети от тези 9% едва ли ще заминат за Крим. Полуостровът изобщо не е в състояние да поеме 13 млн. туристи, нито дори 10 милиона. През 2017 година там са почивали малко повече от 5 милиона руснаци. Възможно е обаче в тази цифра да са включени и командированите руснаци. Ситуацията не се промени и с откриването на Керченския мост.

Наистина ще пътуват за Крим?

Така че за мнозина отпуската в Крим е въпрос на престиж, ако не и на идеология. Как стоят обаче нещата с онези, които искат да пътуват зад граница? Колко и какви са тези руснаци? Предполага се, че става дума за малко повече от 7% - една част от тях навярно са заявили, че ще се запътят към Крим, за да отговорят „правилно“ на зададения от социолозите въпрос, но всъщност ще предпочатат да почиват в Турция например.

А тези, които ще тръгнат за Европа, не са от известните милиардери, чиито брой в Русия нарасна от 2014 година насам. Това са предимно местни величия и държавни служители от средния ешелон, понатрупали корупционни пари.

Има и трета група – към нея спадат онези жители на големите градове, които са свикнали да пътуват зад граница, за да поемат "глътка свобода". Тези хора се радват, че все още могат да си позволят да побродят из Париж, Рим или Прага. Техният брой обаче също намаля покрай всеобщото снижаване на доходите през последните години.

С други думи, отпуската в чужбина престана да бъде общодостъпна, както изглеждаше в началото на 2010-те години. Сега, както и по времето на късния Съветски съюз, пътуването в чужбина все повече става въпрос на социален статус – дори и пътуването до Турция.

Само дето всичко се решава не от някой съветски чиновник, а от достъпа до корупционни пари. В днешна Русия вече го има същото разделение, което характеризираше и СССР - в чужбина пътува номенклатурата,  обслужващата я интелигенция, както и някои "бизнесмени".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
0
 
4
 
! Отговори
USA преди 5 години
Да гласуват пак за Путин и скоро няма да има какво да ядът.
153
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
У нас си имат организация хотелиерите,защо не задължат посолствата,консулствата да поставят обяви,реклами,а и да наемат работник в Русия и да се занимава с туризма?
152
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПародияТака е,вместо ние да ги привлечем у нас и в Европа,у нас ги гоним по различни начини и турците ги приеха и печелят от тях.В България много неща не са както трябва в туризма - платените плажове,скъпите таксита в курортите,такси за поддръжка на имотите и много други неща.
151
1
 
2
 
! Отговори
Пародия преди 5 години
Поредната изсмукана от пръстите хибридна статийка,натрапена ни от Ангелкова да оправдае безхаберието и некърноста на целия бранш ръководен от ГЕРБ через нея.Руските туристи всяка година растът и харчат все повече.Но кой прибира парите?Докато един плаж у нас струва 10Е на ден,няма как да идват.Обслужване?Копърки?Сами ги гоним,а не фесовете да ни ги крадът.Цифрите са показателни.Крим няма нищо общо.Държавните служители и учениците са длъжни да почиват в Русия.За останалите се борим,но издишаме яко
150
1
 
1
 
! Отговори
... преди 5 години
Пълни глупости. Бум няма да има тази година от руски туристи, не защото страдат от безпаричие а защото са домакини на световното по футбол и ще ходят по стадионите да гледат мачове. Всяка година може да отидеш на море, но не всяка година се събира световния футбол на едно място, нали? Точно затова руснаците тази година ги няма, колко трябва да си наивен че да вярваш, още повече да напишеш че руснаците страдат от безпаричие и затова няма да идват на почивка. Голям смях.
149
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ХА ХА ха ха Българите емигрират на запад , руснаци и разни мигранти ще заселя тази територия АМИН
148
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бум на руснаци има но вав велика ТУРЦИЯ хахаха, яд ви е нали
147
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вън руснаците от България.
146
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес България е бедността, престъпността, безработицата човешката тъпота и др.....
145
2
 
10
 
! Отговори
хахахахахаааа... преди 5 години
До Анонимен 153"Богатите" българи чакат бедни руснаци...............
144
10
 
10
 
! Отговори
Дано да е истина преди 5 години
За хотелиерите руснаците може да са добре дошли, но не и за останалите туристиДа си в един хотел с тез диваци не е точно почивка
143
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това с парите е логично: в последните 70 години ние винаги сме били по-бедни от руснаците понеже не бяха те наша колония, а ние бяхме тяхна.
142
3
 
9
 
! Отговори
джо преди 5 години
И все пак пилците се броят на есен.Безпаричния Руски турист е в пъти по- добре от нас. Много от нас ,ще си носят храна и ще я приготвят само за да спестят . Нашата приказка е за лисицата и гроздето, понеже не го достигнала и обявила ,че е кисело.Такива като Веска бол, вместо да напишат една статия как страната ни е взела мерки и е намалила тази и тази такса за да облекчи .... и т. н. те така се прави туризъм. Комшиите правят всичко за да им вземат паричките , а нашите "гледат надменно" така е.
141
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още няколко години Путин на власт и безпаричието там ще стане масова епидемия
140
6
 
13
 
! Отговори
:) преди 5 години
В Турция имало увеличение от 70%, но руснаците нямали пари. И в Гърция има доста руснаци и сигурно са пак от тези 4%. Жалка пропаганда. Много жалка. Не ми пука за рашаните, не са ми и много приятни, но такива "новини" са достойни за Работническо дело от 1974 година. Това е истината.
139
10
 
4
 
! Отговори
И какво? преди 5 години
Хубаво де. Да си ходят до Турция руснаците. Мен ми е все едно.
138
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една объркана статия, изпълнена с ФАЛШИВИ елементи.Но, фактът, чеу е от Дойче Велле обяснява всичко.
137
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АНГЛИЙСКИТЕ ТУРИСТИ, КОИТО ИДВАТ У НАС СА ОТ НАЙ ДОЛНИТЕ СЛОЕВЕ НА ОБЩЕСТВОТО ТАМ. СИНОВЕ И ДЪШЕРИ НА РАЗНИ ОВЧАРИ И СВИНАРИ, РАСЛИ ПО ФЕРМИТЕ. ПОВЕЧЕТО ОТ ТЯХ ГОВОРЯТ НА ДИАЛРЕКТИ И ПИШАТ НЕГРАМОТНО.НЕ РАЗПОЛАГАТ С МНОГО СРЕДСТВА, А И КРАДАТ ОТ ХОТЕЛИТЕ - КЪРПИ, ЧАШИ, ЧАРШАФИ - КАКВОТО ДОКОПАТ.
136
2
 
7
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Еххх експертииИма 3 категории Руснаци които идват в България1. Имат имоти в България - техните роднини седят с месеци от 15 юни когато свърши учебната година до 25 август няколко дни преди новата учебна година2. Имат имоти за да имат постоянна виза за ЕС - така и така са платили за имота между срещите отдъхват по няколко уикендаДо тук с постоянния контингент3. Просто туристи и включващи алкохолни туристи както Англичаните ... ето тези не се знае колко ще пристигнат
135
4
 
8
 
! Отговори
Губим милиарди $ преди 5 години
БЪлгарското посолство в Москва цака яко БЪлгария с милиарди загуби годишно..Въведените визи не дават възможност на нашите руски братя да посещават БЪлгария вкл с цел лечение и покупка на имоти.ПОвечето служители работят за Турция там. При споменаване на виза за БЪлгария автоматично започват реклама на Турски курорти.