Отбелязваме Деня на всички български светии

Църквата почита 1000 години Охридска архиепископия
10 юни 2018 10:00,
23
Отбелязваме Деня на всички български светии
Снимка: Bulfoto, архив

В неделя църквата отбелязва един от най-новите празници в православния календар – Деня на всички български светии. На този ден отдаваме почит към историческите личности, живели по нашите земи, които са канонизирани за светци, водили благочестив живот и с делата си заздравявали връзката между църквата, народа и държавата.

Канонизираните за светци българи са повече от 100. Сред тях са четирима князе и царе, както и патриарси, епископи и войни.

В патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" днес от 9.30 часа се отслужва тържествена архиерейска Света литургия, а поводът е изпълването на 1000-годишнината от учредяването на Българската Охридска архиепископия. Това съобщи Отделът "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ-БП.

От БПЦ припомнят, че Светият синод на БПЦ-БП на 14 май тази година взе решение на 10 юни, на Неделята на всички Български светии, в патриаршеската катедрала да бъде отслужена Света литургия за 1000-годишнината от учредяването на Българската Охридска архиепископия.

От Светия синод приканват православните християни да вземат молитвено участие в Светата Богослужба по повод на бележитата годишнина от историята на Българската православна църква.

Ще бъде изготвено и извънредно Патриаршеско и Синодално послание, съобщиха при вземането на решението през май от Светия синод на БПЦ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поради изпростяването на българския народ църквата си връща влиянието. Положението е страшно! Откакто тази религийца ни е натрапена с насилие България нищо хубаво не е видяла! Бъдете добри хора, уважавайте и себе си и другите и всичко ще е наред. Даже самите православни църкви са във вечен конфликт и се боричкат за власт.
15
2
 
4
 
! Отговори
сс преди 5 години
Има такъв ден в българския православен календар! На първата неделя след Петдесетница е На Вси Светии.На втората неделя е На Вси български Светии. При католиците е на 1.ноември,а американците се правят на тикви точно тогава и няма нищо общо с нас.
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма такъв ден в БЪЛГАРСКИЯ ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР.Това е американски католически празик - Денят на Вси Светии.
13
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 15 Лъжец ! Измамник !И така да е, той е направил мноооого повече, от някакви си попчета !!!!
12
7
 
3
 
! Отговори
Анонименн преди 5 години
левски е убиец и крадец , какъв светия е , заклал дете при обир на чорбаджийска къща ,за убийството е осъден на смърт
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не пропускайте и Св. Левски. Да, те може да не го смята за светия, но истинските българи знаем !!
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ох, ние сме християни, но попитаме основно Стария завет :(. Няма Коледа, няма светии, скука малки, ама поне е точно и ясно всичко :)
9
3
 
8
 
! Отговори
тнт преди 5 години
Св.Княз Борис Покръстител, Св.Евтимий Патриарх Търновски, Св.Цар Петър Български, Св.Григорий Епископ Български, Св.Софроний Врачански, Св.равноапостоли Кирил и Методий, Св.Новоселски мъченици от манастира "Св.Троица", Св.Баташки новомъченици...и още ,и още...
8
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чакам пример за български светия.
7
3
 
4
 
! Отговори
тнт преди 5 години
Всеки от българските светии е направил нещо важно за България и е наш национален герой. Много правилно е да честваме точно тях. Разни църковни дейци,най-вече папи са благославяли кръстоносните орди, ужким тръгнали да освобождават Божи гроб,а всъщност дошли да грабят,плячкосват и избиват мирни хора на Балканите. И по-късно тези папи католическата църква ги канонизира за светци. Тях ли да славим в деня на вси светии накуп с всички ?!?!
6
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой ще носи кръста бе ерджулане?
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонименн преди 5 години
Черната Мафия
4
3
 
2
 
! Отговори
Малограмотен преди 5 години
"както и патриарси, епископи и войни" - "Днес"-а, воини и войни дали е едно и също? Колко малоумно трябва да е, да канонизираш "война" ?
3
6
 
2
 
! Отговори
Хан Тупан преди 5 години
Танграбългарски светия
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бравоти също си смешно
1
12
 
5
 
! Отговори
Браво преди 5 години
Смешни сте с тези измислени българи светии.