Светият Синод: Ще помогнем на братята ни в Македония!

Посланието е подписано от патриарх Неофит и всички митрополити
Обновена: 10 юни 2018 15:34 | 10 юни 2018 13:45, Анисия Иванова
27
Светият Синод: Ще помогнем на братята ни в Македония!
Снимка: Светият Синод

Готови сме и днес да сторим всичко, което е по силите ни, за да подпомогнем нашите православни братя в днешна Македония. Това се казва в Патриаршеско и синодално послание по повод 1000-годишнината от учредяването на Охридската архиепископия, което беше прочетено днес след тържествената св. Литургия в храм-паметника "Св. Александър Невски" в София.

"Историческите съдбини на земите, в които по Божия воля всички ние живеем, и на християните, обитавали и обитаващи и днес този регион са сложни и превратни. Днес на Балканите съществуват съвсем различни в сравнение с далечното минало държавни и църковни реалности. Вследствие от различни обществено-политически процеси в този регион през годините са утвърдени нови държави и нови поместни Православни църкви – приемници на една или друга, съществувала в миналото църковна юрисдикция. Онова обаче, което продължава и днес да обединява всички нас – без изключение – е нашата от Христа Иисуса поверена ни спасителна православна християнска вяра. Онова, което и днес продължава да ни сплотява в едно, е единството ни в богочовешкото Тяло на светата и мъченическа Православна църква.

Това беше и причината и главната наша подбуда Светият Синод на Православната ни църква да приеме предложената му от македонска страна роля на посредник, който да предприеме необходимите и възможни стъпки и действия пред останалите братски Православни църкви за уреждането на каноническия църковен статут на Православната църква в Република Македония, която повече от половин столетие страда от наложената ѝ църковна изолация. С този мотив и с това намерение възприехме в края на ноември 2017 г. и пристигналото от Република Македония желание и предложението да поемем върху си бремето на посредничеството за уреждане статута на Православната църква в тази страна", се казва още в посланието и се посочва, че това по никакъв начин не може да предполага каквото и да било нарушаване на вековните правила в Църквата.

"През последната повече от половин година църковното и обществено внимание у нас е насочено с особена сила върху съседна Република Македония и по-конкретно върху темата за статута на Православната църква в тази страна, която за жалост в продължение на десетилетия пребивава вън от общение със семейството на поместните Православни църкви.

Тази тема и този проблем придобиха острота във връзка с официално заявеното от ръководството на тази Църква желание Българската Православна Църква – Българска Патриаршия да приеме ролята на нейна майка-Църква, и така най-сетне да бъде уреден каноничният статут на Църквата в днешна Македония. Желание, което беше възприето с внимание и чувство за отговорност от българска църковна страна, но същевременно и недвусмислено отрицателно от някои братски Поместни църкви, които открито заявиха своето несъгласие с подобно развитие на македонския църковен въпрос.

Част от големия проблем за статута на Православната църква в днешна Република Македония е въпросът за историческата съдба на съществувалата в миналото Българска Охридска архиепископия, от чието учредяване през настоящата 2018 година се изпълват хиляда години. Проведени бяха и предстоят чествания на тази важна годишнина, които са поредно свидетелство за дълбочината на разделението сред братските Православни църкви по този въпрос.

Същевременно, във връзка с отказа на Българската Православна Църква да участва в тържествата, проведени на 27 и 28 май в историческия храм на Божията Премъдрост в град Охрид, към Свещеноначалието на светата Българска Патриаршия бяха отправени незаслужени упреци, достигащи до обвинения в предателство – тежки упреци, които, независимо дали са били плод на неразбиране или на недоброжелателство, донесоха ненужна горчивина на цялата ни Църква", се казва още е посланието.

То е подписано от патриарх Неофит и всички митрополити.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Макетата не са братя на България. За последните 20 години толкова помия изляха върху нас, а ние все още имаме някакви отношения с тях! Трябва да закрием всякакви дипломатически отношения, да затворим границата и да спрем всякаква комуникация с ***.
21
2
 
3
 
! Отговори
Лопе де Вега преди 5 години
А ще се празнува ли закриването на Охридската архиепископия (и на цала България), кога и от кого? Тези хора се смятат за наследници на есна закрита Архиепископия, а ние им вървим по зурната... Те искат да им станем майка, след като сме дъщеря (според устава на БПЦ)... То и двете май не са верни... А същевременно си контактуват сами с "Вселенския"... без да ги боли много фенера за нас... Ние пък и сърбите, всеки поотделно, си празнуваме това събитие, без да имаме никаква връзка с него...
20
1
 
1
 
! Отговори
1 преди 5 години
Това което ме тревожи е,че при това временно положение(понижение) на българската патриаршия в архиепископия,църквата е била подчинена на само на българите,но и на Цариградската църква.И с това се усложняват нещата.А ако е само към българската патриаршия,проблем няма да има и освен това Охридската църква ще е в по-високо положение,равностойно на българската и цариградската.
19
1
 
1
 
! Отговори
1 преди 5 години
Всъщност Архиепископия на Юстиниана прима и цяла България(Охридската архиепископия) е българска архиепископия,временно понижена от патриаршия в архиепископия и подчинена на цариградската.И включва много области от средновековна България.Това което ме тревожи е,че при това временно положение(понижение) на българската патриаршия в архиепископия,църквата е била подчинена на само на българите,но и на цариградската църква.И стова се усложняват нещата.А ако само към българската патриаршия,проблем ням
18
0
 
5
 
! Отговори
РР преди 5 години
На кого точно ще помагаме?На МПЦ-ОА, която твърди, че ОА е Македонска църква и ноте веднъж не споменаха цялото и име - Архиепископия на Юстиниана прима и цяла България.Охридска архиепископия, като самостоятелна небългарска инститиуция няма.Същите попци от МПЦ сваляха ктиторските таблички от стените на църквите.Църкви на Македонци, строени от Българи. Защо да помагаме?? За да ни "бришат".
17
2
 
2
 
! Отговори
аман бе преди 5 години
Пак политиканстване!
16
2
 
4
 
! Отговори
МакЕдоналдс МакЕнтош преди 5 години
До makedonecНе сте Македонци, а Мулета или Катъри, както ти е угодно - българо-сръбски хибриди. На българските *** трябва гъзовете да им целувате, защото ви създадоха през 40-те години на миналия век.Ама те албанците ще ви дадат за душата като ви направят част от Велика Македония.Хак да ви е, *** МулоКатъри!
15
1
 
1
 
! Отговори
Atoms преди 5 години
Partizani, partizani...iataci...partizani...
14
0
 
5
 
! Отговори
До makedonec преди 5 години
ами като си македонец пиши си в македонски сайтове, бе..ама вие пък нямате такива,защото сте бедни:)))))
13
0
 
8
 
! Отговори
да преди 5 години
на Вселенското патриархче юристдикцията му започва с гърците и с тях приключва-нищо повече..никоя църква не стои над Българската патриаршия !!!!!!
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До makedonecБг църквата е признала македонската за дъщерна, но сръбската и гръцката са обявили война.
11
2
 
9
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Тази работа мирише. Лошо! В БЮРМ не са ни братя, защото са православни! По тази логика братя биха ни били и гърците, и етиопците - тези от вас, които не знаят - в Етиопия са 68% православни. В Македония са ни братя по гени, защото са етнически българи.
10
1
 
13
 
! Отговори
КАНОН преди 5 години
От 1000 години Охридската архиепископия е част от БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ и няма нужда от политически посредници.
9
6
 
5
 
! Отговори
Koko the truth преди 5 години
Пак послание в ченгеджийски стил. Червената ни църква е бъкана с агенти на ДС и следва стриктно заповедите на "братските" черкви -руска, сръбска и руска, които естествено са против българските национални интереси и против сближаването на македонската църка и нашата. За какво посредничество ни мият очите? Пак лъжи. Не да им станем църква майка, както е редно, а да посредничим "да им уредят" църквата като македонска или васална на сръбската!!Това е против нашите интереси.Църквата ни е предател!
8
2
 
4
 
! Отговори
да преди 5 години
най-важното е да кажем на Гръцката църква ДА ГО Д'УХА!!пък ако искат да се наричат не Вселенска, а дори Галактическа 😂😂😂
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Помощ, но без лъжиЩо за глупости и невежа....БългРите са тези ,които са дали православното християнство р Русия...Не се изказвайте неподготвени моля....срам
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Патриарха говори като дипломат,Тук е момента да се кажа и напомни ,че няма македонска патриаршия,а е и винаги е била българска патриаршия...Стига с тази лоялност...Истината е една и трябва да се каже високо и ясно ,за да се знае...Особено на тези озловени хора от този регион...
5
6
 
7
 
! Отговори
Няма ДЕЦА ЗА ЦЯР преди 5 години
Големия проблем на братята ни в Македония и Дунавска БЪлгария е срив на раждаемоста на етническите БЪлгарки/ македонки.Нагли престъпници на власт увреждат тежко човешките майки Българки. Македонки по време на нагло престъпен престой в тн училища.Оставят ги без доходи за оцеляване.Не могат и да помислят за раждане на деца БЪлгарчета/македончета.Терористи на власт в София начело с БОрисов не плащат нито лев за раждане и отглеждане на деца БЪлгарчета./Нема далавера за ГЕРБ/ДПС БСП /
4
13
 
3
 
! Отговори
Хан Тупан преди 5 години
црквата е фабрика бес кумин и печатница за пари
3
1
 
16
 
! Отговори
Никк преди 5 години
Неразбирам от тези дела, но искрено се надявам църквата ни да знае какво прави и да е най-доброто за народа ни, съобразявайки както миналото така и бъдещето.