БАХБ коли животни на общо основание. По-лесно е!

Кравата Пенка е поредният гаф на агенцията за тази година
26
БАХБ коли животни на общо основание. По-лесно е!
Снимка: БНТ

Казусът с кравата Пенка е четвърти гаф на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), свързан с хуманното отношение към животни и птици от началото на тази година.

Още по темата

Другите три скандала, в които се забърка агенцията, са с лъвчетата Терез и Масуд, умъртвените птици от столичния зоопарк и бедстващите кончетата в Осоговската планина, отсече Явор Гечев от фондация "Четири лапи".

Кравата Пенка прекоси границата ни със Сърбия и прекара 15 дни на територията на западната ни съседка, след което се върна у дома.

Заради бягството й от БАБХ искаха да я умъртвят с мотива, че това е изискване на европейското законодателство.

Стопанинът на кравата обаче направи медийно достояние казуса, а кравата стана световноизвестна и започна кампания за нейното спасяване.

По думите на Явор Гечев БАБХ коли животните на общо основание, защото така е по-лесно и също, защото за тях животните са просто една бройка.

"Историята е изключително нелепа и показателна за действията на нашите власти", смята екологът пред bTV.

Според него има пропуски и в законодателството на Европейския съюз. Гечев се надява те да бъдат поправени след казуса "Пенка".

Днес директорът на БАБХ лично ще реши съдбата на Пенка – дали тя ще живее, или ще бъде евтаназирана. 

В петък от агенцията обявиха, че първоначалните резултати от изследванията на животното са добри – показват, че кравата е здрава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До потресенЩом за теб бежанците са полу-човеци, си мисля, че и ти си полу-интелигентен.
22
3
 
1
 
! Отговори
гербер преди 5 години
Ало, *** стига с тази Пенка. Пооляхте се. Вижте там нещо друго манипулирайте. Станахте банални.
21
2
 
2
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Значи по тази логика русофилите излизащи от БГ за Русия и като престоят известен период там(обработени от дашни рускини) и като се върнат какво да ги правим? Да ги евтаназираме ли или направо в лагер Белене? Нали носят мутирал СПИН и сифилис който не се маха?
20
0
 
9
 
! Отговори
- преди 5 години
БАБХ са казали на човечеца да даде някой лев иначе чао чао Пенка. За всеки в средите им е ясно как работи тази пародична структура. Или работиш с тях или не работиш изобщо.
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лани ходих на почивка в Италия - Римини. Нямаше на кого да оставим кучето и го взехме с нас. Излязохме от България през Сърбия, върнахме са обратно пак от там. Явно митничарите не са си свършили добре работата и Вампир още е жив. Дали не е редно, да го заведа в БАБХ, да го евтанизират?
18
0
 
6
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
С кравата да става каквото ще, по важния въпрос които никои не чувам да задава е КАК ПО ДЯВОЛИТЕ КРАВА ПРЕКОСИ 2 ПЪТИ ДЪРЖАВНА ГРАНИЦА И КОИ НЕКАДЪРНИК Е ТРЯБВАЛО ДА БЪДЕ ТАМ? Как може една крава да мине 2 пъти държавна граница САМА и тия тлъстаци после да ми обесняват, че пазим както трябва външната граница на ЕС? Вие дори може ли да осъзнаете колко смешен е казуса? От това излиза, че държавните ни граници са разграден двор! Цялата митница в района трябва да се уволни дисциплинарно!!!
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ако директорът на БАБХ заколи пенка - никога не до пускайте да ходи на събор на плескавици и ущипци в сърбия, на почивка в турция. изобщо - никъде извън ЕС, без имунизация на излизане, имунизация на влизане в трети страни ! пък и в брюксел не го пускайте, защото нас там не ни смятат за европейци.
16
0
 
5
 
! Отговори
И.Б. преди 5 години
Кравата Пенка все пак е красавица и е със самочувствие. Не признава ЕС-граници. Щом е здрава и хубава, заслужава си Пиара. От такива инциденти се поражда нещо ново и дано по-добро. Може пък и заради нея да приемат Сърбия по-скоро в ЕС, за да не колят животни, прекрачили границите на съюза.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еми какво искате, ниското и лошо образование води до некадърни и нискообразовани кадри в институциите, назначени просто защото няма кой друг.А това води до безхаберие, мърлявщина, идиотизъм и неглижиране на проблемите и работата! Така е вече в почти всички държавни институции, министерства и агенции!
14
5
 
4
 
! Отговори
До 15 преди 5 години
Просто е под карантина кравата, но това не пречи на ревливите зелени гейчета, да наливат пари в тази ПР акция, да не вземе да ги забравим че съществуват, а *** *** да спрат да им наливат в гушите дарения.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИзвънземнотоМожем да направим нещо свястно, определено да, например теб лично бих те изпратил на село да отглеждаш крави, да те видим после какви ще пишеш.
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЧе те се скъсаха да я изследват цял месец тая крава бе...ако и имаше нещо до сега щяха да ореват орталъка, а за H5N1 нали знаеш, че ядеш не ядеш щъркели...грници няма щот не го разнасят кравите
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А агенция за хората няма ли, че народа мре от глад, а Вие за една крава такъв шум вдигнахте.
10
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кравата е стопански инвентар и ако има дори минимален риск от зарази, тя трябва да се унищожи. И тези слабоумници е редно най-сетне вместо да плащат луди пари на медиите да им отразяват поредната простатия, да се запишат на един курс по БЕЛ и да се научат да използват думи като хуманност, която няма никакъв вариант да се използва по отношение на животни!
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преходът започна с ликвидационнитите съвети, които унищожиха селското ни стопанство. Довършете го "достойно"! Огромна армия от страхливи и безмозъчни чиновници изхранваме ,че сме много богати.
8
22
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Отъ затвора...Да, ама щъркелите не ги ядеш.Я си представи, че в сърбия има шап или антракс.За съвсем кратко време може да пламне целия регион.Ама то тогава, сигерно пак БАБХ ще е виновна, че некъв заблуден кравар си е изпуснал животното. Да го колят добичето и да се свършва с тая вселенска драма най-накрая.
7
0
 
13
 
! Отговори
Дъртий преди 5 години
Алоу тревопасните ***, къде стер ве, ваща верица, да протестирате в защитата на Пенка, или не са ви платили за нея?!
6
0
 
22
 
! Отговори
Отъ затвора... преди 5 години
Брюксел е благосклонен към тоя частен случай, ама наш *** се напъва да докаже колко е примерен в "спазването" на закони...т.е. в свалянето на ***! Аз викам да избием и всички щъркели, щото са минали нелегано през еврогейската граница, пък на *** да им дадем по 1000е за принос към облагородяване и на зачезващата ни нация!
5
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе държава няма вие за институции ми говорите :)) България отдавна я няма има едно парче земя с такова име и някакво диво племе я населява. Нищо повече.
4
1
 
20
 
! Отговори
Извънземното преди 5 години
Еееее тва като чуя за крави-бежанци и тричани кучета се за българия се сещам. Абе един път направете едно смислено и нормално нещо бе! Един път!!