Прайдовци, искате промяна? Не парадирайте, а разкажете за… Пешо и Иван

Приемане и толерантност – това само с паради няма да се постигне
Обновена: 11 юни 2018 12:04 | 11 юни 2018 07:10, Мартин Иванов
175
Прайдовци, искате промяна? Не парадирайте, а разкажете за… Пешо и Иван
Снимка: Булфото

Прайдът отново разбуни духовете, както всяка година, и ще продължава да го прави. Колкото повече различни групи, без значение дали са с политически или други цели, агресират срещу него, толкова повече го бетонират да се случи и другата година.

Хомосексуални е имало и по време на Римската империя, ще има и по време на Марсианската империя. Аргументи "За" и "Против" ще има винаги и всякакви хора ще се изказват по какъвто начин намерят за добре и това няма да се промени.

Медиите винаги ще се опитват да отразят всяка гледна точка, защото просто се чете. И това няма да се промени. Тук всеки може да си чеше езика безкрайно и ще смята себе си за прав, опитвайки се неуспешно да убеди другия да приеме неговата гледна точка.

Като оставим това настрана, нека се опитаме да разберем какво всъщност иска Прайда - и хората, участващи в него, и хората, които го организират, и организациите, които го подкрепят по един или друг начин. Уж звучи просто - приемане, толерантност, права за ЛГБТ общността. На практика обаче нещата не изглеждат точно така.

Още по темата

Приемане и толерантност - това с паради няма да се постигне (не и с подобни паради). Приемането ще дойде по съвсем друг и напълно естествен начин - когато хетеросексуалните разберат сами какви точно са ЛГБТ хората чрез своята лична комуникация. Когато разберат, че сред приятелите им, роднините им, децата им, колегите им, шефовете им има хомосексуални, тогава ще се случи това. Насила, образно казано, това няма да стане. Още повече с паради, в които можеш да срещнеш полуголи, пияни, надрусани и такива, които просто са отишли за музиката. Впрочем, такива хора можеш да срещнеш и по мачове, и по концерти, и по други изяви, ама те не ПАРАДират.

Приемането е естествен процес, който изисква време. България определено е много по-толерантна от много други страни по света по отношение на ЛГБТ общността. Да, има и много други страни, в които двама мъже могат да се целуват по улиците, а у нас сигурно ще получат някое паве в главата, но така е устроен света. А защо две жени, които правят същото, най-вероятно ще получат апетитни погледи е съвсем друг въпрос, белег на един манталитет.

И дори с този естествен процес винаги ще има едни хора, които никога няма да приемат хомосексуалните или транссексуалните, а биха си затворили очите за две (и повече) жени във филмите за възрастни. Ама и голяма част от тях боготворят Хитлер, така че едва ли трябва да бъдат давани за пример при каузата "Против". Това е реалността.

Правата - тук е най-интересният елемент. Юридически нещата не звучат кой знае колко странно. Искат да се позволят гей браковете, за да могат да се възползват от редица социални и икономически права - по-добро данъчно облагане, системи за здравеопазване, право на наследяване и други имуществени права, право на медицинска и конфиденциална информация, та дори и общо разглеждане на доходите на еднополовата двойка при кандидатстване за кредит за жилище. Много важно е да се спомене и вкарването на сексуалната ориентация в престъпленията от омраза, защото Михаил беше убит, "защото приличал на гей".

Много теми са, нали? Драги ми организатори, къде са ви усилията в тази посока, тъй като те са най-важните и те са тези, които могат да бъдат постигнати чрез законови проблеми? Не трябва ли да ги обяснявате и повтаряте през цялата година, а не само седмица преди и след Прайда? И тук имам предвид адекватен дебат, а не повтаряне на мантрата: "Ние сме дискриминирани", която очевидно не помага.

Разкажете историята на Пешо и Иван, които са заедно от 20 години, на Мария и Гергана, които си имат дете, което може би вече е пораснало, на самоубилите се деца, защото са в общество, което не ги приема, на депресираните деца, които ги пребиват в училище, защото са имали нещастието да се родят с женски черти, на децата, които изпитват страх да кажат на родителите си, защото може да ги разочароват, за нещо, за което нямат вина, на хомофобските престъпления, които изобщо не се докладват, защото няма доверие, а страх. Повтаряйте ги на колкото места можете. Със сигурност има достатъчно истории, които служат като за доказателство за реалните проблеми.

Това е "лицето", което би трябвало да покажете на обществото, ако наистина искате промяна, а не мъже на 20 сантиметра токчета със саксия на главата.


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
3
 
12
 
! Отговори
Дидко преди 7 месеца
Защо аз като гей, наричан от много хора ПСИХИЧНО БОЛЕН, успях да се образовам и да бъда независим, трябва според вас да отида първо в газовите камери и после в АДА.
А един ЗДРАВ хетеро, безделник, вечно мрънкащ за нещо, станал на 30г. и още родителите му го издържат, направил дете и го изоставил, защото не може да се грижи за него и въпреки това може да се радва на живота.
144
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Самите парадисти усещат, че нещо не им е наред и затова искат чуждото одобрение, но човек не може да избяга от себе си и колкото и да се пропагандира и да се самозалъгват, усещането си остава.
143
18
 
19
 
! Отговори
постимериалист преди 7 месеца
"Хомосексуални е имало и по време на Римската империя" - ами точно затова вече не съществува. Ако искате да унищожите и ЕС-империя, продължавайте с парадите.
142
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Примерът с дете на две жени е напълно неподходящ. Те СИ нямат общо дете. Женска яйцеклетка не опложда женска яйцеклетка. Те заедно отглеждат детето на една от тях от НЯКОЙ МЪЖ. От МЪЖ! Жена не ражда от жена. Нито мъж от мъж. Похвално е, чудесно и благородно, че са скрепили връзката си с дете, независимо, чие е. Но природно не е тяхно общо. А права детето трябва да има като всяко свое или осиновено детенце. Да го признае тази, която не го е родила.
141
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Jj

Ще ти се. Никога няма да сте център на внимание, дори като безсрамно се заголвате и плезите по прайдовете си. А изчезнем ли "ние", за което пророкуваш нагло и тъnо "времето ще забрави за вас", преди това морковчо, то ще е забравило за вас. Защото не можете да се възпроизвеждате. Дори с донорски материал. Със заместители ще създадете уродчета. Хибридите пък не дават поколение. А содомията ражда чудовища - показват ги в интернет и свенливо ги наричат генна мутация... Искаш ли такова чадо?
140
11
 
16
 
! Отговори
Сандо преди 7 месеца
аз не съм толераст и никога няма да бъде!
139
11
 
30
 
! Отговори
vlady преди 7 месеца
Крайно време е ЗО Кремиковци бившето ТПО Рудина, заплашено от закриване да възвърне славата си. Хомосексуалните трябва да се настанят в бараките, да чукат камъни на близката кариера, евентуално да се възстанови уранодобива и да работят в него.
138
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хомосексуалистите не пречат на никой, докато не направят гей-парад. А правят гей-парад, защото през останалото време никой не им обръща внимание.
137
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Авторе, понеже много копетентно си изброил правата, за които се "борят" хомосексуалните, АМИ ТЕ СА СЪЩИТЕ ЗА КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ БОРИ ВСЕКИ САМ ЧОВЕК, ЕРГЕН, ВДОВЕЦ И Т.Н. Ами да мземат и те да правят LONELY PARADE, за охраната на който, предвид неговата многобройност, госпожа Фандаковска, кмет на София, а и по другите общини, ще трябва да дават доста повече от 160 000 лева за охрана. Или може би щеги дава БЪЛГАРСКИЯТ ХЕЛЗИНКСКИ КОМИТГЕТ? Трябва справедливост, нали!
136
7
 
53
 
! Отговори
:) преди 7 месеца
Те не искат "приемане", защото реално са приети и никой не им пречи. Те искат внимание и да ги харесваме, което НИКОГА няма да се случи. Отделно, фондацийките правят такива фрийк шоута, за да стане сбиване, да ги псуват и те да се отчетат на щедрите си спонсори: "Мразят ни, не ни приемат, трябва да се работи още. Очакваме финансирането за следващата година да е по-сериозно, не за друго, ама нали виждате... ние за правата на хората се борим."
В същото време си раздават едни добри пари.
135
8
 
27
 
! Отговори
в близко бъдеще преди 7 месеца
гейобществата и гейпарадите отварят широко вратите на новите колонизатори на Европа,който идват под формата на мигранти.Това ще е новата религия и новото общество на европайският континет!
134
37
 
12
 
! Отговори
Jj преди 7 месеца
За първи път от дълго време намирам добра статия на този уебсайт. Като гей мъж съм съгласен с повечето, което автора казва. Наистина това трябва да са права, за които се работи. Не съм съгласен обаче, че за тези права хората, които стоят зад София Прайд не работят. А нужда от прайд има точно заради тази статия и шума, който се вдига всяка година - увеличава видимостта на различните и кара хората да дебатират. А на тези, които мразят различните - пожелавам приятен ден :) Времето ще забрави за вас
133
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тия двамата младежи на снимките - ето доказателството, че хомосексуалността повече е мода отколкото да е вродена. На тия гените и хормоните са им наред, ама главата, главата е изтрещяла.
132
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Смятам, че само НК трябва да се промени, за да защити хомосексуалните от дискриминация и престъпления от омраза на база сексуална ориентация. Но съм против гей-браковете и осиновяването на деца от хомосексуални.
131
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Проблемът на гей парадите е, че не представя хомосексуалните в най-добрата им светлина. На повечето българи не им е до излишни шарении. Има толкова други нерешени проблеми.
130
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Най-после да прочета някоя смислена статия на тема гей парад
129
6
 
15
 
! Отговори
Професор Гигълс преди 7 месеца
Много коментари изчетох и стигнах до следното аналитично обобщение: еволюцията на напредналите общества е достигнала до фаза в която вероятно освен стандартния формат на семейство - мъу и жена, вече са допустими и други формати като например еднополови семейства, които да отглеждат деца. И повярвайте ми това няма да се отрази на демографията защото Първо: 90 процента от прираста на населението идва от държави в които дори не са чували за права т.н. и второ: двойките които искат това са 5%.
128
4
 
34
 
! Отговори
църр преди 7 месеца
До Анонимен 106

Тези жени получават по 50 лв за 1 час участие!Само най-загубените участват в гей-паради!Видял ли си Азис на гей-парад!?Няма и да го видиш!А Евгени Минчев!?Същата история!И на никой не му дреме за геьовете!Гей-парада е оръжие на чуждите срещу българската държавност и народност!Чиста враждебна политика!
127
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Шпионските центрове в посолствата - не ве ли стегна че унищожехте 3 милиона от българския народ и му променихте структурата в полза на малцинствата, че продължавате да проповядвате гей каузата ако въобще може да има такава абсурдна кауза? Живейте си с чувство за изпълнен дълг - турците като ни завладявали са изклали само два милиона.
126
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ГЕЙ ПАРАДИТЕ СА НАЧИН ДА СИ ИЗБИЯТ КОМПЛЕКСИТЕ ЗА МАЛОЦЕННОСТ.