При война в соцвреме: СССР иска България да овладее Егейска Тракия

Парадокс: Превратите на 9 юни и 9 септември с едни и същи автори
Обновена: 11 юни 2018 16:31 | 11 юни 2018 14:15, Петя Славова
250

18467 гледания   |  Още видео

"В българската история армията е посягала към властта, защото офицерството се е считало, а и на практика е било най-елитната част от българското общество в новата ни история. Офицерите са имали чувство за мисия и за отговорност не само за военните дела, но и за държавата като цяло", заяви проф.Веселин Янчев в предаването Операция История по Bulgaria ON AIR.

"Въпреки качествата си, обаче офицерите също са се провалили когато са се опитвали да управляват. Личните дрязги, интересите и егоцентризъм са надделявали и при тях, когато вземат властта", заключи историкът.

Фигурите на Кимон Георгиев и Дамян Велчев стоят и зад трите успешни преврати у нас – 9 юни 1923, 19 май 1934 и 9 септември 1944 година.

"В случай на световна война по време на социализма армията ни е трябвало да овладее Егейска и Източна Тракия, да достигне черноморските проливи и да осигури преминаване на съветския военен флот в Средиземно море. В плановете е влизало дори да се стигне до Суецкия канал, но това са били съветски стратегически замисли и в тях са били включени и войските на най-мощния тогава Одески военен окръг", разказа генерал-майорът от резерва Съби Събев.

"Разбира се, е имало и далеч по реалистични оперативни планове, в които нашата армия просто е трябвало да задържи евентуалното настъпление на тогавашните турски и гръцки войски за около седмица, преди до България да стигнат съветските войски", продължи бившият военен.

''Армията по време на соца беше достатъчно силна, но на много висока, почти непосилна за страна като нашата цена. В началото на 50-те години СССР е подарявал въоръжение, после сме си го купували стриктно. Бюджета за военни цели е достигал до 12% от БВП, при сегашните 1.4%. Често оценките за армията ни по време на социализма са доста преувеличени или силно идеологизирани. Това че сме част от НАТО, не значи че трябва да имаме слаба армия. Ако искаш мир, готви се за война", завърши генерал Събев.


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
5
 
2
 
! Отговори
ma4enik преди 7 месеца
До От оня свят;Злобата,завистта,недоимъка,гладът,безпаричието и омразата те изгаря-ще те изпепели.Мюслюмани в Европа е имало много преди твоето нищожно ,гладно,лениво,лъжливо,грабливо,крадливо,мързеливо,генетично недоразвито племе/племе пред изчезване/ да е прескочило Дунава.
Много преди това в Европа има Ислямска държава която процъфтява научно и технически,унищожена е от католическата църква.За да видиш и разбереш за какво иде реч прескочи до Испания.Или нямаш пари? За да имаш трябва да работ
224
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До От оня свят; А ония около Едирне/Одрин/ щяха да берат круши по това време, когато вие унищожавате. Той и Саддам се мислеше за велик с ракетите СС но когато дойдоха по-великите армията му се разпадна. Не го забравяй де. Когато ти стреляш, стреля и отсрещният, по принцип стреля най-малко с това което ти стреляш....Защо се мислите за толкова велики след като през трите последни войни винаги сте си сваляли гащите и сте пътували с вагони за животни до Ньой? НЕ Е КЪСНО ДА ОПИТАТЕ ПАК ДЕ. ОЩЕ УТРЕ
223
2
 
2
 
! Отговори
От оня свят преди 7 месеца
При война се чакаше пълна ликвидация на региона от Одрин до Истамбул вкл,
Целта бе изпълнение на ЗАПОВЕД НА БОГ ОМ от 12 век за недопускане в Европа на Мюсулмани и жени с опасен генотип.
Няколко пъти големи жълти бомби бяха подготвени за взрив в Одринска Тракия.
222
1
 
1
 
! Отговори
ДО ГЛУПАКА СЬБЕВ преди 7 месеца
ГЕНЕРАЛЕ, ВИЕ ТИРАЖИРАТЕ НЕЛЕПАТА ИЗМИСЛИЦА ЗА ЗАЩИТА НА СТАРА ПЛАНИНА .ТЯ ПЛОД НА ВИДЕНИЯТА НА Т. ЖИВКОВ ЗА БАЛАНС НА СИЛИТЕ И ,ЧЕ ЕДИН ДЕН ЩЕ БЬДЕМ НЕ САМО ВЬВ ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР ,НО И В НАТО .НЕЗНАМ ДАЛИ СА ВИ РАЗРЕШАВАЛИ ДА ИМАТЕ ДОСТЬП ДО МИЛИТАРИ ДЕФАНС НА ПЕНТАГОНА, КЬДЕТО ВСЯКА ГОДИНА ПОДРОБНО СЕ ОПИСВА БЬЛГАРСКАТА АРМИЯ И ВЬОРЬЖЕНИЕ. СЬВЕТВАМ ВИ НЕ ГОВОРЕТЕ ПОВЕЧЕ НА ПУБЛИЧНИ МЕСТА -ИЗЛАГАТЕ СЕ.
221
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
она ден си оскубах веждите гърдите ми са гладки ще оправям краката скоро редовно ходя на зала дреме ми на *** какво мислят дебелите оранени чичаци a между другото не съм малак докат наборите ми мязат не на чичаци а на дедовци вече
220
3
 
3
 
! Отговори
СЪБЕВ преди 7 месеца
И тогава и сега и утре все празни военни глави мътят и ще мътя живота на обикновените хора.
И жалкото е че ще продължава до безкрай.....разума не може да вземе връх и все ще страдаме, даже и от генерали и тем подобни военни простаци
219
3
 
6
 
! Отговори
OLD преди 7 месеца
ЗА ДА РАЗБЕРЕМ ДАЛИ ЕТРЯБВАЛО ДА НАПАДАМЕ ИЛИ ДА СЕ ЗАЩИТАВАМЕ НАЙ- ДОБРЕ ВИЖТЕ КАК СА БИЛИ РАЗПОЛОЖЕНИ ВОЕННИТЕ НИ ПОДЕЛЕНИЯ - В ЛЮБИМЕЦ СА САПЬОРИ И ИНЖЕНЕРНИ ВОЙСКИ , В ХАРМАНЛИ ПЕХОТА КОЯТО СЕ ДВИЖИ СЛЕД САПЬОРИТЕ ,В СИМЕОНОВГРАД РАКЕТИ ,В УЗУНДЖОВО И БЕЗМЕР САМОЛЕТИ .ТОВА Е НАСТЬПАТЕЛНО ПОДРЕЖДАНЕ .ТАКАВА Е ИСТИНАТА А ЗАЩИТАТА НА СТАРА ПЛАНИНА Е ГЛУПАВА ИЗМИСЛИЦАЛ
218
2
 
4
 
! Отговори
Баба Гицка преди 7 месеца
Съби, върни си пагоните. Ръсиш глупости.
217
3
 
5
 
! Отговори
Тим преди 7 месеца
На днешните младежи не им е работа да знаят който иска да знае започва работа като войник и се научава
216
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До някой

Е аз знам, макар че не бях в казармата.Просто съм в среда, в която има много оръжие, което е хубаво. Ако някой, някога ми каже нещо накриво, ще го надупча хубавичко :)
215
8
 
15
 
! Отговори
Запасняк преди 7 месеца
12 месеца на заставата в Голям Дервент ще ти избие всичките простотии от главата. От едната страна чакали и вълци от другата ***. Ежеседмични маневри. Ей така се става мъж.
214
5
 
22
 
! Отговори
някой преди 7 месеца
Сега младежите били мма смешки си бръснат краката , обезкосмяват тялото и така . големи газари . един автомат си нямат представа как се хваща
213
4
 
8
 
! Отговори
ЕС преди 7 месеца
До Тинтири Минтири
Всички места за спане в Северна Гърция са резервирани с месеци напред, а по границите стават опашки.
А това, че ти или друг подобен мързелив нека.дърник нямате с какво да идете, си е ваш личен проблем.
212
49
 
7
 
! Отговори
Мда преди 7 месеца
Най обичам чичковци да ми дуднат какви мъже били в казармата. Те търкали с четка кенефите две години, но пред дебелите си жени са супер герои. От младите нищо не ставало, ама един ММА тийн ще ошамари 30-на от някогашните казармени за 30 секунди. Абе .... нека бе, то какво им остава на чичовците. Живота скапан, жената тлъста с целулит на буци, нека си се вкарват във филм, че са били командоси :)
211
18
 
20
 
! Отговори
Трак преди 7 месеца
Родната армия беше унищожена 1944г.Това е истината , лоша и неудобна за мнозина , но призната от всички.
210
4
 
3
 
! Отговори
ЦК на БКП преди 7 месеца
Ей сега. Тръгнах да гледам статистиките на ЕС и ООН за нашето образование. Те измамници и лицемери бе. ООН най- вече. Ти луд ли си? хахаха оправи ми деня :D
209
5
 
4
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 7 месеца
До т.нар. "ЦК на БКП" (205)

Остави общите приказки. Погледни статистиките на ЕС и ООН за нашето образование. Погледни и младите колко четат и как пишат.
208
5
 
3
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 7 месеца
До ЕС

Стига да има с какво да идеш на море до Гърция.
207
7
 
24
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 7 месеца
Сега имаме 10 пъти по-малка и 40 пъти по-слаба армия, и пак ни е непосилна цената. За 30 години само разпродаваме, бракуваме и унищожаваме. Каквото е останало - това ни е въоръжението.
206
10
 
5
 
! Отговори
хаха преди 7 месеца
До Йово 203
Кога за последно си виждал модно списание бе дядка?
Жената днес преди 30 години.
Кви глупости разправяш?