При война в соцвреме: СССР иска България да овладее Егейска Тракия

Парадокс: Превратите на 9 юни и 9 септември с едни и същи автори
Обновена: 11 юни 2018 16:31 | 11 юни 2018 14:15, Петя Славова
250

"В българската история армията е посягала към властта, защото офицерството се е считало, а и на практика е било най-елитната част от българското общество в новата ни история. Офицерите са имали чувство за мисия и за отговорност не само за военните дела, но и за държавата като цяло", заяви проф.Веселин Янчев в предаването Операция История по Bulgaria ON AIR.

"Въпреки качествата си, обаче офицерите също са се провалили когато са се опитвали да управляват. Личните дрязги, интересите и егоцентризъм са надделявали и при тях, когато вземат властта", заключи историкът.

Фигурите на Кимон Георгиев и Дамян Велчев стоят и зад трите успешни преврати у нас – 9 юни 1923, 19 май 1934 и 9 септември 1944 година.

"В случай на световна война по време на социализма армията ни е трябвало да овладее Егейска и Източна Тракия, да достигне черноморските проливи и да осигури преминаване на съветския военен флот в Средиземно море. В плановете е влизало дори да се стигне до Суецкия канал, но това са били съветски стратегически замисли и в тях са били включени и войските на най-мощния тогава Одески военен окръг", разказа генерал-майорът от резерва Съби Събев.

"Разбира се, е имало и далеч по реалистични оперативни планове, в които нашата армия просто е трябвало да задържи евентуалното настъпление на тогавашните турски и гръцки войски за около седмица, преди до България да стигнат съветските войски", продължи бившият военен.

''Армията по време на соца беше достатъчно силна, но на много висока, почти непосилна за страна като нашата цена. В началото на 50-те години СССР е подарявал въоръжение, после сме си го купували стриктно. Бюджета за военни цели е достигал до 12% от БВП, при сегашните 1.4%. Често оценките за армията ни по време на социализма са доста преувеличени или силно идеологизирани. Това че сме част от НАТО, не значи че трябва да имаме слаба армия. Ако искаш мир, готви се за война", завърши генерал Събев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
14
 
21
 
! Отговори
армия не е нужна преди 5 години
Както виждате армия не е нужна. СССР се спомина с най-мощната в света армия без нито един изстрел...
199
4
 
18
 
! Отговори
ЦК на БКП преди 5 години
До 203 и 204. Всяко едно поколение си въобразява, че е по- интелигентно от предишното и по- мъдро от това което идва след него.
198
9
 
39
 
! Отговори
До Йово преди 5 години
За сметка на това сега всичко могат да ти обяснят ,тъй като са прочели в интернет що е то казарма. Ех само един месец служба в Грудово,където служих и половината ще изпокапят и изпозастрелят.Прав е Вежди за ч.п за зеле не стават.Нито учат,нито работят ,нито служат.Кухо интернет поколение.
197
13
 
23
 
! Отговори
Йово преди 5 години
Навремето чакахме повиквателни в пощата за казармата. Сега младежта чака последния брой на списание свързано с модата. После защо има гей паради.
196
3
 
15
 
! Отговори
ЦК на БКП преди 5 години
Не е само военна мощ. Патриотизъм, воля за победа, интелект, разузнаване. Твоята е логика правилна, но само на теория. В действителност никой няма да тръгне да раздава ракети на сомалийците. Нито пък имат акъла и ресурса да си ги изобретят. И тук става въпрос затова, че запада изкарва руснаците австралопитеци едва ли не пред света.Аз казвам защо не нападнете така както правите с останалите (арабите например) За Монголия не знам много, но е била империя все пак.Чувал ли си за неразвита империя?
195
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЦК на БКПДори и на Сомалия да дадеш само ракетите,с които разполага Русия,никой няма да смее да я нападне дотогава,докато не измислят как да им ги унищожат,преди сомалийците да ги изтрелят.Тогава би ли твърдял,че Сомалия е напреднала държава,щом капиталистите не смеят да я нападнат?Нямам нищо против руснаците,но логиката ти я няма никаква.Естествено,че Русия не е някаква супер изостанала държава,но не разбирам защо като аргумент изтъкваш военна мощ.Монголите преди векове развити ли са били?
194
19
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха-ха.ха! Генерал да каже ,че по съветско време Одеският военен окръг е най-мощният в Съв . съюз е СМЕХОТВОРНО. Другият мит е ,че при социализма сме имали мощна армия. Армията ни беше наборна и войниците служеха с нежелание и даже отвращение. Професионалната подготовка беше на ниско ниво. Виж-броят на генералите беше над световно ниво. През 1976г. в БНА и МВР имаше 600 генерали и адмирали. Повече от генералите във всички страни от НАТОоооооооо.....
193
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
борисов унищожи армията ... нямаме вече такава
192
11
 
3
 
! Отговори
Запитайка удивителна преди 5 години
Хитлер води война и света признава Израел за държава и той е израелец хитро а тръгва срещу свои за да ги защити света тоест защитават Израел от двайсет милиона убити само шест милйона са израелци останалите са света и сега света им го плаща а лошата Германия еми остава силна къде видя комунисти че не разбрах
191
5
 
17
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Няма по големТашак да им чете човек фантазиите на тея пишман генерали. Като си помисли човек какъв боен опит имат просто да им завиди. Освен стрелба с Ижовки по опитомен дивеч друго нищо вярно нема
190
3
 
15
 
! Отговори
От Русия с любов преди 5 години
- Овладейте целия свят - до 3 часа ние идваме!
189
10
 
7
 
! Отговори
bolbov преди 5 години
Хитлер води серия от войни с различни държави,но основна идеологическа цел е изкореняване на комунизма и физическото изтребление на всички комунисти.Затова господа, победители в тази война са комунистите знайни и незнайни хървати,чехи поляци немци,руснаци и много други. дълбок поклон скъпи другари вие спасителни света
188
4
 
15
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 5 години
НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАМЕ ' ТУРСКАТА АРМИЯ СЕ ВЪОРЪЖАВА И ПРЕВЪОРЪЖАВА ДИРЕКТНО ОТ АМЕРИКАНСКИЯ СЕНАТ В ТРИЛИОНИ ДОЛАРИ!!!!
187
2
 
9
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 5 години
Сега обаче РФ е съюзник с РТурция и нито Путин е руснак, нито Ердоган турчин и единия е *** и другия грузински *** и РБългария въобще я няма на карти при предполагаеми военни сътресения!!! Да не забравяме, след ПСВ България нямаше да съществува благодарение на днешните ни "приятели" вкл. новосъздадените Съвети и само един неизвестен американски президентин се противопостави да ни разкъсат добрите ни съседи!!
186
9
 
7
 
! Отговори
Маржал Жуков преди 5 години
Идва новия стар ред.Западните *** в Гулак,глад и бои до смърт за покварата на човечеството.
185
13
 
12
 
! Отговори
ЦК на БКП преди 5 години
В ютуб има сериен документален филм казва се: "Soviet Storm world war II" . Ако сте добре с английския няма да съжалявате. Хвърлете едно око и на коментарите. Дори западняците се възмущават тяхната мас мултимедия колко ги лъже за руснаците. Благодарни са на руснаците и признава, че без Русия щяха да бъдат свършени ВСВ. С Руснаците шега не бива това е извода. Ако бяха толкова изостанали сега тогава какво чакат алчните капиталисти? Защо не започнат пълномащабна война срещу Русия? Бая ресурс има...
184
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До браво на германцитеСАЩ продават оръжие първо на Германия и после и на СССР, за да си вържат бюджета и да се избият помежду си. Сега правят същото със Саудитска Арабия и Израел, кюрдите и ислямска държава, Гърция и Турция и т.н.
183
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До оружиетоЧовешките жертви надделяха за победата на СССР!
182
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като руснаците им видяха сметката на Наполеоновите войски, които бяха окупирали половин Европа, на Франция и трябваха 100 години да дойде на себе си. Същото се случва сега с Германия, която освен всичко друго е и една окупирана от САЩ държава.
181
2
 
10
 
! Отговори
Анонимъс Максимус преди 5 години
Всъщност е имало два основни плана, според ситуацията - ако ние сме иницирали действия - всички турски територии до Босфора и права черта над Атина. В случай на нахлуване от НАТО (защото турците тогава не са и смели да си помислят да го правят без американци и англичани), да се задържат позиции около Елхово и да се хвърли всичко възможно за 4 дни, докато съюзниците от Вършавския договор се мобилизират.