При война в соцвреме: СССР иска България да овладее Егейска Тракия

Парадокс: Превратите на 9 юни и 9 септември с едни и същи автори
Обновена: 11 юни 2018 16:31 | 11 юни 2018 14:15, Петя Славова
250

"В българската история армията е посягала към властта, защото офицерството се е считало, а и на практика е било най-елитната част от българското общество в новата ни история. Офицерите са имали чувство за мисия и за отговорност не само за военните дела, но и за държавата като цяло", заяви проф.Веселин Янчев в предаването Операция История по Bulgaria ON AIR.

"Въпреки качествата си, обаче офицерите също са се провалили когато са се опитвали да управляват. Личните дрязги, интересите и егоцентризъм са надделявали и при тях, когато вземат властта", заключи историкът.

Фигурите на Кимон Георгиев и Дамян Велчев стоят и зад трите успешни преврати у нас – 9 юни 1923, 19 май 1934 и 9 септември 1944 година.

"В случай на световна война по време на социализма армията ни е трябвало да овладее Егейска и Източна Тракия, да достигне черноморските проливи и да осигури преминаване на съветския военен флот в Средиземно море. В плановете е влизало дори да се стигне до Суецкия канал, но това са били съветски стратегически замисли и в тях са били включени и войските на най-мощния тогава Одески военен окръг", разказа генерал-майорът от резерва Съби Събев.

"Разбира се, е имало и далеч по реалистични оперативни планове, в които нашата армия просто е трябвало да задържи евентуалното настъпление на тогавашните турски и гръцки войски за около седмица, преди до България да стигнат съветските войски", продължи бившият военен.

''Армията по време на соца беше достатъчно силна, но на много висока, почти непосилна за страна като нашата цена. В началото на 50-те години СССР е подарявал въоръжение, после сме си го купували стриктно. Бюджета за военни цели е достигал до 12% от БВП, при сегашните 1.4%. Често оценките за армията ни по време на социализма са доста преувеличени или силно идеологизирани. Това че сме част от НАТО, не значи че трябва да имаме слаба армия. Ако искаш мир, готви се за война", завърши генерал Събев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
0
 
11
 
! Отговори
Я па я...! преди 5 години
До доказан факт 159 Чакай бе , онзи ден писаха че Турция се отказва от С 400, под натиск на Америка.И сега кво ? Ще купуват или не?
179
8
 
8
 
! Отговори
Сандо преди 5 години
ако трябва и Атина ще вземем!
178
21
 
22
 
! Отговори
браво на германците преди 5 години
Германците има територия едва 300 хиляди кв. километра , но успяха да превземат цялата европейска част на великата Русия ,която тогава имаше силна за времето си армия и впечатляващо голяма територия от 22 милиона кв. километра ,тоест 75 пъти го-голяма от територията на Германия ! Ако не бяха "лошите" американци сега в Русия щеше да се говори немски и нито един жител нямаше да мизерува както се мизерува сега по руските земи !
177
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАма те самите хазари не се знае какви са били по произход и дори дали не са били българско племе,защото в един от писмените източници пише,че са близки с българските племена.А Баян е останал в Стара България(Украйна),не се е преселил.В началото на Средновековието българското население е било многобройно,много по-многобройно от останалите и се е заселило от Волга до Панония.
176
6
 
16
 
! Отговори
българин преди 5 години
лада и москвич повече не ща да пробвам.карай си ги русначе.
175
1
 
11
 
! Отговори
ЦК на БКП преди 5 години
До 176 воюваше да. Когато Германия е почти разрушена и пред капитулация. Германия > Франция и Англия. И преди 70 години и сега и след 100 години ще е така. Без голямия брат САЩ, Франция и Англия и 24 часа не могат издържа срещу милитализирана Германия.
174
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хитлер подценява не само неизчерпаемия човешки ресурс на Русия. Хитлер подценява по-важното - руската психика. Същата грешка направи и Наполеон навремето и това му коства сгромолясването на империята му.
173
0
 
4
 
! Отговори
hm преди 5 години
ФРГ - 230 хкм2ГДР - 108 хкм2
172
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сталин е искал и нашият корпус да не напуска Беломорието, но съюзниците настояват!
171
8
 
10
 
! Отговори
За 174 преди 5 години
Когато Снглия воюваше с Германия , Хитлер и Сталин си разменяха мъжки ласки
170
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога пък САЩ е взел 2/2 ОТ Европа. Погледни в нета как е разпределена Европа на Ялтенската конференция.
169
5
 
8
 
! Отговори
ЦК на БКП преди 5 години
До 166. Каква Англия бе ахахаха. Англия има символично присъствие във ВСВ. САЩ и СССР избутват войната.
168
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами, който сербез смята, че Русия е пропаднала всякак - да отиде да се пробва!
167
4
 
4
 
! Отговори
Горан преди 5 години
А, не е само Америка... Англия също е активен играч в голямата игра. Така, или иначе на конференцията в Ялта Чичо Джо, Франклин Рузвелт, и Чърчил си поделят света на зони на влияние... Кой, каквото докопал това... В крайна сметка се видя, че нито едните, нито другите са прави...
166
12
 
9
 
! Отговори
трак преди 5 години
Това, че съвременните българите имат нещо общо с Аспарух е руска измислица.
165
7
 
7
 
! Отговори
хм преди 5 години
До ГоранАко финалният етап беше спечелен от СССР, защо тогава Сталин взима 1/3 от следвоенна Европа, а САЩ 2/3?
164
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименИ не само това,разрови се да видиш,че френската и английската аристокрация,при приемането на престола,са се кълняли в български книги(на Глаголица и Кирилица).Това не е шега,а самата истина.
163
3
 
11
 
! Отговори
Горан преди 5 години
АК 47 и без това се появява след войната. Вярно, че на Хитлер му се налага да воюва срещу всички, но финалния етап се печели от СССР... А, и това, което Хитлер подценява у руснаците, е неизчерпаемия човешки ресурс, със който Германия никога не е разполагала. Танкът Т34, който така подигравателно се споменава в някои от коментарите, е може би най-добрият танк, появил се на бойното поле тогава. Големите танкове на Хитлер идват късно, малко бройки са, и се повреждат лесно.
162
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напротив, скъпа 161! С дълбоко прискърбие си признай, че българена е най чергарското катунарско племе! Откъде ли не сте гонени?! Сега и от тук ще ви изгонят! Сам Аспарух е подгонен от хазарите като бит пeдуин! А русите не бягат! Напротив!
161
3
 
9
 
! Отговори
оружието преди 5 години
До ГоранГоране, и ти забравяш, че ВСВ не е спечелена само от СССР, а и от САЩ, Англия, в чиито армии АК никога не е бил на въоръжение.