След моркова и тоягата... Дончева заплашена с разчленяване

Вицепремиерът: Не виждам нищо нередно в думите й и я подкрепям
Обновена: 11 юни 2018 16:13 | 11 юни 2018 12:15, Златко Желев
318
След моркова и тоягата... Дончева заплашена с разчленяване
Снимка: Facebook

Жената на вицепремиера Томислав Дончев Светлана е получила заплахи, включително за разчленяване, след поста си във Facebook за "моркова и тоягата", обяви съпругът й.

"Пиша отговор на Българския Хелзински комитет, които поискаха оставката ми. Много ме притеснява обаче допускането за колективна отговорност, а в една правова държава тя е лична. Колективната е характерна за комунизма и фашизма. Днес ми казват: "Разграничете се от Светлана", утре може да го кажат за майка ми или за детето", посочи Дончев.

Още по темата

"Едва ли някой би намерил аргументи "за" нарушаването на тези правила от някоя група граждани. Не виждам нищо нередно в думите на Светлана и я подкрепям да има интеграция, но и санкции Това, че някой има даден етнически произход, не е основание нито да бъде третиран по-строго, нито по-милостиво. Има свобода на словото, а и тя не се занимава с политика", настоя той пред bTV.

Само преди дни няколко ромски организации излязоха с открито писмо до вицепремиера Томислав Дончев заради изявленията на съпругата му Светлана.

Сдруженията ДРОМ във Видин, "Ларго" в Кюстендил и Български хелзински комитет определиха думите на Светлана като дискриминационни и антиромски и поискаха съпругът й да се разграничи от тях.

"В случай, че откажете да осъдите изявленията на г-жа Дончева и не се разграничите от тях, Ви призоваваме да подадете оставката си", обръщат се организациите към вицепремиера.

Съпругата на вицепремиера разбуни духовете с поста си: "Морковите за циганите са на свършване, време е за тоягата!"

Думите й бяха свалени от администраторите на Facebook след като бяха докладвани като расистки, а Дончева публикува ново изявление. В него тя обясни, че няма дискриминация в изказването й, защото с него всъщност иска равенство както в стимулите, така и в задълженията и наказанията както за ромската, така и за българската общност.

"Посочените изявления намираме за отявлено дискриминационни, антиромски. Те разпространяват и представят като правилни и легитимни силно вирулентни и вредни стереотипи и клевети, които унизяват ромската общност и подсилват утвърдената в обществото враждебна, принизяваща, обидна и нерядко застрашителна за ромите среда", се казва в писмото на ромските формации и БХК до вицепремиера Дончев.

Според тях подобни изказвания вредят на образа на България като правова и демократична държава.


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 177

Сложньо,

Отдавна се употребява и у нас наравно с нашенските пословици и поговорки.

Но ти вземи и прочети в някоя енциклопедия какво представляват повечето латински сентенции. Не са ли и те фолклор?

Ама много си сложен, шЪ знаЙш!
183
1
 
17
 
! Отговори
до ДОНЧЕВА преди 7 месеца
Само в едно грешите

НЕ Е НУЖНА ТОЯГА ЗА "ТРАЙНО-БЕЗРАБОТНИТЕ" ИНДИЙЦИ

НУЖНО Е САМО ДА ИМ СЕ СПРАТ МОРКОВИТЕ

ПО-ГОЛЯМА ТОЯГА ОТ ТАЯ ... ЗДРАВЕ МУ КАЖИ
182
1
 
22
 
! Отговори
И ОЩЕ НЕЩО преди 7 месеца
ТОК САМО ЗА ТЕЗИ КОИТО ПЛАЩАТ

ВОДА САМО ЗА ТЕЗИ КОИТО ПЛАЩАТ

ДЕТСКИ И ПОМОЩИ САМО ЗА ТЕЗИ КОИТО ПЛАЩАТ СОЦИАЛНИ ОСИГУРОВКИ

БЕЗПЛАТНИ МЕД. ГРИЖИ САМО ЗА ТЕЗИ КОИТО ПЛАЩАТ ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ

ПРАВО НА ГЛАСУВАНЕ САМО ЗА ТЕЗИ КОИТО ИМАТ ЗАВЪРШЕНО СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ
181
4
 
6
 
! Отговори
Фгбйкшйжжж преди 7 месеца
Дончева е получила заплахи защото *** се чувстват безнаказани, но вината за това е изцяло на властта, която е представена от мъжа и. Което автоматично ни води на мисълта , пръчката да бъде употребена първо върху него
180
30
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нормално е човек поне да се извини,след расистки изказвания и насъскване на населението едни срещу други!Обидите на етническа основа предизвикват омраза и физическа саморазправа.
И такива хора са начело на държавата,които не могат да мислят с две стъпки напред и толерират омраза между населението.
179
4
 
12
 
! Отговори
123 преди 7 месеца
Разчленяване а?! А сега да видим Дончев мъж ли е или около Бойко са само меки китки.
178
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Г-жа Дончева е напълно права, стига само с правата на ромите , крайно време е да имат и задължения, да си плащат както всеки нормален гражданин.
Време е да се противопоставим на това безхаберие.
177
1
 
56
 
! Отговори
Поздравления преди 7 месеца
за смелостта и силата на Г-жа Дончева да изрече на висок глас истината такава,каквато е!Достойна жена,която нарече нещата с истинските им имена!Истината не винаги удобна и изгодна,но по-добре горчивата истина,отколкото сладката лъжа и заблуда,в която живеем вече близо 29 години!Още един път Голямо Браво за Г-жа Дончева!А тия,които призовават Г-н Дончев да се разграничи от съпругата си,са точно от тези,които са се отрекли от род и родина,или продали за паница леща на чужди интереси!?!?!?
176
13
 
23
 
! Отговори
Зигфрид преди 7 месеца
Браво на Г- жа Дончева !Познавам десетки *** ,правил съм специално проучване и досега не съм открил някой от тях да е гласувал за ГЕРБ.Освен за ДПС ,твърд електорат са на БСП и лично на Нинова .Троловете на БСП и Русия , внушават обратното ,за да разклатят БСП и такива сайтове като *** им помагат усърдно ,защото знайно е чия собственост са .
175
19
 
8
 
! Отговори
pkboev преди 7 месеца
Както обикновено се изхвърляме в някакви крайности. Аз лично не одобрявам думите на г-жа Дончева - има далеч по-ясни, директни и подходящи начини да обърнем внимание на проблема с ***.
Всички знаем, че тези хора живеят извън закона и така не може да продължава - кому е нужно да даваме възможност на БХК за пореден път да ни пишат расисти и да ни разнасят по цяла Европа? Аз ако живеех с Томислав Дончев сигурно щях да седна на по ракия с него на първо време да питам кво що...
174
8
 
24
 
! Отговори
Съседа преди 7 месеца
В България най-големия проблем е кравата Пенка, срещата на Тръмп и Ким Чер-Ун и глупавите изказвания на Дончева. Права е за спазване на правата и задълженията, но защо властимащите и приближените винаги правят изключение. Нали и те са част от народа, защо им е охрана, служебни коли, предимства при лечение и други,други неща. Занимават ни излишно с моркови и тояги, а не смятат че народа е с по-дълги тояги и искарат ли ги, ще им стане тясно в страната.
173
4
 
68
 
! Отговори
Мария преди 7 месеца
Май и тук има цензура! Днес сутринта написах ”Не ме интересува чия жена е. Подкрепям я! Законите трябва да се спазват от всички. Когато не помагат закона и морковите, е време за тоягата. А БХК е туморно образувание.”
Е, сега видях, че съм цензурирана. Браво! Да живее свободата на словото и изразено лично мнение!
172
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тя употреби български пословичен израз.
—————-

Простьо, това с моркова и тоягата е латинска сентенция.
171
47
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Дончев е *** и не си бие жената.
Ако имах такава проста жена, да ме излага публично, щех да и строша кокалите от кютек.

За щастие жена ми не е комплексарка и знае какво и как да говори.
170
0
 
27
 
! Отговори
Относно опасенията преди 7 месеца
на Бисер Латинов

Много такива оръжия има и в Буковлък, това е известно. Но преди време се бяха наложили неофициални разговори с плевенски младежи, защо се разбра за намерението им някоя нощ да се справят с това село. Тези момчета знаеха за автоматите и пищовите в онова село, но му бяха намерили колая и направили добър план. Но не е изгодно за властите Европа да види как бихме озаптили онези, ако държавата си прави оглушки.
Но все някой някога ще си изтърве нервите.
Светла му памет на Чочоолу!
169
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
През 60 -те години на 20-век Тодор Живков на публично събрание заяви, че интелигенцията много си е разпасала пояса и ако знае много ще заиграе ТОЯГАТА. Явно морковите са били на свършване,макар че за интелигенцията комунистите щедро ги раздаваха. Та и Госпожата и тя-какви тояги ще раздаваш ма....
168
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Bhk niama li da go zabranim naj-nakraia?
167
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Бисер Латинов

Знаем коя група са ромите от този район. въпрос на управленска воля е само за една нощ да им бъдат отнети и огнестрелните оръжия, че и хладните. Но преди това трябва да бъдат окошарени онези, които взимат рекет от тъмнозелените търговци на "бело".
166
0
 
29
 
! Отговори
До онези, които преди 7 месеца
считат, че Дончева не се е изразила добре

Тя употреби български пословичен израз. В словесния фолклор е акумулирана мъдростта на народа ни. От народа по-мъдър няма и всичко, казано чрез неговите пословици и поговорки е неоспорима истина.
Често пъти във фолклора мъдростта е изразена иносказателно - говори се за животни, но се имат предвид хора:
Например, когато магарето получава само моркови, но прави само магарии, вместо да върши полезна работа, тогава му спират морковите и заиграва тоягата.
165
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Очаквахме да чуем до края на този ден, че е заловен онзи, който е заплашил
г-жа Дончева с разчленяване и че вече му е повдигнато обвинение за намерение
за убийство по особено мъчителен за набелязаната жертва начин.

Спонсорирани публикации