След моркова и тоягата... Дончева заплашена с разчленяване

Вицепремиерът: Не виждам нищо нередно в думите й и я подкрепям
Обновена: 11 юни 2018 16:13 | 11 юни 2018 12:15,
318
След моркова и тоягата... Дончева заплашена с разчленяване
Снимка: Facebook

Жената на вицепремиера Томислав Дончев Светлана е получила заплахи, включително за разчленяване, след поста си във Facebook за "моркова и тоягата", обяви съпругът й.

"Пиша отговор на Българския Хелзински комитет, които поискаха оставката ми. Много ме притеснява обаче допускането за колективна отговорност, а в една правова държава тя е лична. Колективната е характерна за комунизма и фашизма. Днес ми казват: "Разграничете се от Светлана", утре може да го кажат за майка ми или за детето", посочи Дончев.

Още по темата

"Едва ли някой би намерил аргументи "за" нарушаването на тези правила от някоя група граждани. Не виждам нищо нередно в думите на Светлана и я подкрепям да има интеграция, но и санкции Това, че някой има даден етнически произход, не е основание нито да бъде третиран по-строго, нито по-милостиво. Има свобода на словото, а и тя не се занимава с политика", настоя той пред bTV.

Само преди дни няколко ромски организации излязоха с открито писмо до вицепремиера Томислав Дончев заради изявленията на съпругата му Светлана.

Сдруженията ДРОМ във Видин, "Ларго" в Кюстендил и Български хелзински комитет определиха думите на Светлана като дискриминационни и антиромски и поискаха съпругът й да се разграничи от тях.

"В случай, че откажете да осъдите изявленията на г-жа Дончева и не се разграничите от тях, Ви призоваваме да подадете оставката си", обръщат се организациите към вицепремиера.

Съпругата на вицепремиера разбуни духовете с поста си: "Морковите за циганите са на свършване, време е за тоягата!"

Думите й бяха свалени от администраторите на Facebook след като бяха докладвани като расистки, а Дончева публикува ново изявление. В него тя обясни, че няма дискриминация в изказването й, защото с него всъщност иска равенство както в стимулите, така и в задълженията и наказанията както за ромската, така и за българската общност.

"Посочените изявления намираме за отявлено дискриминационни, антиромски. Те разпространяват и представят като правилни и легитимни силно вирулентни и вредни стереотипи и клевети, които унизяват ромската общност и подсилват утвърдената в обществото враждебна, принизяваща, обидна и нерядко застрашителна за ромите среда", се казва в писмото на ромските формации и БХК до вицепремиера Дончев.

Според тях подобни изказвания вредят на образа на България като правова и демократична държава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До не й отива на имиджаЕзикът кости няма , но кости троши !Нищо чудно ромите да й теглят един бой ! Но аз лично се съмнявам ,че биха го направили защото не знаят как и не са толкова умни и образовани за да знаят как да я проследят , как да разберат дали около нея в радиус от 100 метра има цивилни мъже които вероятно са й охранители ! Не знаят как да елиминират охранителите й ,ако има такива ! Такъв вид наказание е сложно за изпълнение ,особено от необразовани хора като ромите !
129
3
 
54
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Госпожо Дончева, не извинявайте за своето изказване. 90% от хората мислят като Вас. Време е да се гледат не само правата, но и задълженията на ВСИЧКИ жители в тази ***. Поздрави че, най-после някой се престраши да спомене за тоягата. Въпросът е че, само с приказки не става. Ударете чеълът в масата и накарайте по-тихата си полвинка да направи нещо официално. Политик който реши този въпрос заслужава пожизнено преизбиране за министър председател.
128
3
 
40
 
! Отговори
До Александра 66 преди 5 години
Права си за всичко, госпожо, но грешиш в едно отношение. След като ти работиш и плащаш данъци, а предполагам, че и добре възпитаваш и образоваш децата си,няма логика те - твоите деца да са равнопоставени с децата на онези, които от рождението си са само тежест на хазната, даром хрантутени, безнаказано нарушаващи законите и произвеждащи тълпи от деца, ненаучени да говорят български, да ценят образованието, да спазват законите и да уважават Родината си.Твоите деца трябва да бъдат толерирани!
127
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
139 AKUD, как можа да изпишеш толкова глупости в един пост бе ? ДПС е създадена от българските продажни ком'унета / БКП / в това число и сегашните управляващи от ГЕРБ, защото те всите са ком'унета и наследници на дърти шумкари я мижави ятаци на шумкари, разгледай им биографиите и ще се убедиш, а България ще умре последният ком'уняга на планетата, десетилетия след като предпоследният е умрял в Русия ! Целият български народ още не е осъзнал, че ГЕРБ са като ДПС все създадени от БКП !
126
3
 
32
 
! Отговори
akud до 143 преди 5 години
АЗ бих добавил, че хора който не плащат никакви данъци, нямат образование и се издържат само от помощи НЕ могат да имат повече от едно дете, сори БХК но аз нямам данъци за чужди деца
125
1
 
24
 
! Отговори
Patrik преди 5 години
Българина е изключително толерантно същество към другите народности.Спомням си Бургасв началото на 2 хил.година.Убит шофиорна такси.Убийците българи убития арменец.Десетки хиляди българи в спонтанно демонстрраха срещу убийците пред кметството и областното.Това че убития е от друг етнос няма значение.Българина е срещу насилието и не спазването на правилата.*** в цял свят имат незавидната слава на непоправими лентяи и крадци.Без заначение в коя държава живеят.Не се намери техния Бен Гурион.
124
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът не са ромите, а липсата на държава, която да гарантира спазването на ЗАКОНА и равенството пред него, както в правата, така и в задълженията, а Дончев е част от този проблем!Социални майчински до 2 деца, при трето и повече само отстъпка от данък общ доход. Ако децата не ходят на училище, се отнемат и отиват в приемно семейство.
123
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам да попитам г-н Дончев, защо една негова съгражданка, завършила ПМГ една година след него, не може да практикува специалността си -ангиология в България, при условие, че дипломата ѝ е преведена и легализирана и че от тази специалност има 10 -ина специалисти в Бг, трима от които чужденци? И вече повече от половин година не работи по трудов договор. От опита си в Германия мога да кажа, че ако там се явиш на интервю за работа заедно с немец, шансът да те назначат на работа е нищожен.
122
1
 
24
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Ха такаБХК иска оставкаТова не е ли намеса във вътрешните работи на организация финансирана от чужбшнаДа вземат да си ходят ще е най добре
121
16
 
11
 
! Отговори
akud преди 5 години
АЗ пък ще ви кажа кой стой зад създаването на ДПС и всички организации тип БХК и защо ромския етнос е създаден да измести Българския, ромския еднос и неговите ПРАВА , без задължения са разработени и подкрепяни от КРЕМЪЛ с една цел. ромския еднос трябва да замести всички БЪЛГАРИ който подкрепят ЕС и не се кланят на селяните от кремъл. Това си е мое мнение, също и мое мнения , че всички Българи трябва да направим невъзможното за да се интегрират и образоват ромите, докато започнат да мислят самос
120
4
 
55
 
! Отговори
Александра 66 преди 5 години
Браво на г-жа Дончева! Права, но и задължения! До кога някои ще имат само права? До кога многодетни майки от малцинството ще взимат помощи, за каквито етническите българки и техните деца не могат и да мечтаят? След като работя и плащам данъци, искам децата ми да са равнопоставени пред държавата с ромските деца.
119
2
 
51
 
! Отговори
дядо ставри преди 5 години
бхк трябва да бъде закрит, а членовете му подложени на гонения
118
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе хората в цяла България са послушвани,заплашвани,че и по-лошо,но за тях никой не пише и не вдига аларма.
117
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
129 - И в България се наказва с толкова ;)
116
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На мен ми се струва,че преиграват с театъра,стават банални!Преди време едно момче беше напсувало ББ и дигнаха всички служби да тормозят момчето,при положение,че всеки в България псува за всичко.
115
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реват на умрело гадовете! Назначете я тая за шеф на МВР! Такива кадри ни трябват!
114
11
 
6
 
! Отговори
Клати се микрофонЪ преди 5 години
кво сте се накачили на тази Светла. Невиждате ли че я са я изковали да подкопае Томиславчо. тя е неприлежаща за това което е направила. има грях, чрез който са я обработили. Томислафчо го чака светло безработно бъдеще и яко кресло в новия кабинет.Ромът, Сливовицата и Корвоазиетата да жувеът!
113
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Светлана!
112
3
 
28
 
! Отговори
ДС преди 5 години
В САЩ заплахата за убийство в някои щати значи 3 години затвор.
111
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За пръв път в 47 годишния ми живот срещам думата "вирулентен",какво е това?