След моркова и тоягата... Дончева заплашена с разчленяване

Вицепремиерът: Не виждам нищо нередно в думите й и я подкрепям
Обновена: 11 юни 2018 16:13 | 11 юни 2018 12:15,
318
След моркова и тоягата... Дончева заплашена с разчленяване
Снимка: Facebook

Жената на вицепремиера Томислав Дончев Светлана е получила заплахи, включително за разчленяване, след поста си във Facebook за "моркова и тоягата", обяви съпругът й.

"Пиша отговор на Българския Хелзински комитет, които поискаха оставката ми. Много ме притеснява обаче допускането за колективна отговорност, а в една правова държава тя е лична. Колективната е характерна за комунизма и фашизма. Днес ми казват: "Разграничете се от Светлана", утре може да го кажат за майка ми или за детето", посочи Дончев.

Още по темата

"Едва ли някой би намерил аргументи "за" нарушаването на тези правила от някоя група граждани. Не виждам нищо нередно в думите на Светлана и я подкрепям да има интеграция, но и санкции Това, че някой има даден етнически произход, не е основание нито да бъде третиран по-строго, нито по-милостиво. Има свобода на словото, а и тя не се занимава с политика", настоя той пред bTV.

Само преди дни няколко ромски организации излязоха с открито писмо до вицепремиера Томислав Дончев заради изявленията на съпругата му Светлана.

Сдруженията ДРОМ във Видин, "Ларго" в Кюстендил и Български хелзински комитет определиха думите на Светлана като дискриминационни и антиромски и поискаха съпругът й да се разграничи от тях.

"В случай, че откажете да осъдите изявленията на г-жа Дончева и не се разграничите от тях, Ви призоваваме да подадете оставката си", обръщат се организациите към вицепремиера.

Съпругата на вицепремиера разбуни духовете с поста си: "Морковите за циганите са на свършване, време е за тоягата!"

Думите й бяха свалени от администраторите на Facebook след като бяха докладвани като расистки, а Дончева публикува ново изявление. В него тя обясни, че няма дискриминация в изказването й, защото с него всъщност иска равенство както в стимулите, така и в задълженията и наказанията както за ромската, така и за българската общност.

"Посочените изявления намираме за отявлено дискриминационни, антиромски. Те разпространяват и представят като правилни и легитимни силно вирулентни и вредни стереотипи и клевети, които унизяват ромската общност и подсилват утвърдената в обществото враждебна, принизяваща, обидна и нерядко застрашителна за ромите среда", се казва в писмото на ромските формации и БХК до вицепремиера Дончев.

Според тях подобни изказвания вредят на образа на България като правова и демократична държава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
4
 
63
 
! Отговори
Една Българка преди 5 години
Заставам зад Светлана Дончева !Всички в тази държава трябва да сме с равни права , но и с равни задължения !Не може едни да плащат данъци , сметки .... а , други само да имат права , но не и задължения !!!Вижте само колко са осигурените здравно ?Ние ги издържаме за наша сметка !!!БХК да им плати всички осигуровки , сметки и задължения .... и тогава да говорят за дискриминация !!!Аз се чувствам дискриминирана в собствената си страна !!БХК , искам да имам само права , но не и задължения
109
7
 
23
 
! Отговори
Дабее преди 5 години
Ромовете гласуват за тоя който плаща...парите са в герб.Много просто ,направете проучване на следващите избори и ще се убедите!
108
5
 
19
 
! Отговори
Издислав преди 5 години
Ние от маалата сме най-послушните. Като ни кажат да гласуваме отиваме и гласуваме. Ако и вие българите бяхте толкова послушни, и за вас щеше да има кебапчета.
107
2
 
37
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Тези организации, които всеки път подскачат като о'щипани моми, когато някой поиска наказание за самозабравилите се р'омски безделници от години получават пари за т.н. "ромска интеграция", която все не се случва. Отдавна е време да се въведе минимален образователен ценз за участие в избори. Не може човек, който е неграмотен, да има право да гласува, а в избирателната секция това лесно може да се провери. Нека патриотите внесат такава промяна в избирателният закон, има шанс да бъде приета.
106
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"С две ръце съм за хора с такова мислене в политиката..."Обикновено такива хора в политиката не изкарват много време. Бързо им намират майстора.
105
2
 
39
 
! Отговори
Стария рокер преди 5 години
Не разбрах ,къде е дискриминацията! А може би много им идва- да мислят за права, а че.и за задължения! Да му мислим ние! А управляващите да не си мислят, че ще се онърват лесно. Интересното предстои!
104
6
 
36
 
! Отговори
<Браво !!! преди 5 години
С две ръце съм за хора с такова мислене в политиката...
103
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Детектор на лъжата за Иванчева пред международни експерти, разсекретяване на делото и срс ТАТА - АКО НЯМА ДОКАЗАТЕЛСТВА И Е НЕВИННА, НАБЕДИЛИТЕ Я ДА И ЗАЕМАТ МЯСТОТО И ДА ПЪПЧАСВАТ В АРЕСТА. аРЕСТА ИМ ДА СЕ ИЗЛЪЧИ ПРЯКО ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА КАКТО НА НЕЯ. Що се отнася до жена на вицепремиер - герой не става от такава жена, става за олигархопропаганда колко е велика и толкова.
102
4
 
43
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Сорос го изгониха от Унгария. Време е да напусне и България.
101
2
 
7
 
! Отговори
ахахаха преди 5 години
ззз.... тъпчете на едно място, ще ни стопят, спете спокойно
100
3
 
44
 
! Отговори
камен преди 5 години
БХК - вън ОТ БЪЛГАРИЯ !!! ПОДКРЕПА за Дончева , сега сороса със жените ни ли започва война !!!
99
4
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напълно заставам зад позицията на сем. Дончеви!Не може да плащам данъци, а някои индивиди (не само етноси) само да консумират. В противен случай спирам да плащам данъци и да видим какво ще консумират.
98
4
 
43
 
! Отговори
La France преди 5 години
Евала на жената
97
6
 
57
 
! Отговори
Фаши преди 5 години
Светлана е по-смела от всички ръководни мъже в държавата! Изцяло съм за сем. Дончеви
96
2
 
41
 
! Отговори
Независимите преди 5 години
Че и коментари махат, ей ама сте ми независими и демократични медии бе! Тоягата е и за вас!
95
9
 
29
 
! Отговори
:) преди 5 години
Това е добре планирана PR акция. Малкият пудел на Тиквун или е решил да бяга от ГЕРБ, или показва, че ГЕРБ не са партия на ромовете. Истината е, че на последните избори предпочетената от CDROM-овете партия е партията-мафия ГЕРБ. Дори ДПС не успя да им грабне първото място, а *** са далеч назад с много проценти разлика. Схемата е: СУДЖУК-ИЗБОРИ-ВЛАСТ-СУДЖУК-ИЗБОРИ-ВЛАСТ....
94
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДОНЧЕВА СИ ЛАЕ, А ГЕРБ С КАКВО ПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ - РАЗЦЕПВАТ СЕ ОТ МОРКОВИ. Целия етнос гласува за тях над 90 процента.
93
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До PolskaПлоска, не Дончева показа топки а Иванчева, ама вие си правите пропагандата тип РАБОТНИЧЕСКО ДЕЛО ПО ГЕРБО-МИЛИЦИОКОМУНЯРСКИ
92
7
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По жената можеш да съдиш за мъжа. Дончев е интелигентен, образован, с широка култура и прагматичен подход. Би бил успешен премиер на България!
91
6
 
53
 
! Отговори
Polska преди 5 години
Подкрепям Светлана Дончева, която показа топки и публично се застъпи за българите, които са системно тормозени, бити, ограбвани и убивани от ромите. В същото време политиците си мълчат за този проблем, видите ли, да не накривят шапката на западняците - онези от БХК, старчетата от Брюксел и Страсбург, феминистките и т.н.