След моркова и тоягата... Дончева заплашена с разчленяване

Вицепремиерът: Не виждам нищо нередно в думите й и я подкрепям
Обновена: 11 юни 2018 16:13 | 11 юни 2018 12:15,
318
След моркова и тоягата... Дончева заплашена с разчленяване
Снимка: Facebook

Жената на вицепремиера Томислав Дончев Светлана е получила заплахи, включително за разчленяване, след поста си във Facebook за "моркова и тоягата", обяви съпругът й.

"Пиша отговор на Българския Хелзински комитет, които поискаха оставката ми. Много ме притеснява обаче допускането за колективна отговорност, а в една правова държава тя е лична. Колективната е характерна за комунизма и фашизма. Днес ми казват: "Разграничете се от Светлана", утре може да го кажат за майка ми или за детето", посочи Дончев.

Още по темата

"Едва ли някой би намерил аргументи "за" нарушаването на тези правила от някоя група граждани. Не виждам нищо нередно в думите на Светлана и я подкрепям да има интеграция, но и санкции Това, че някой има даден етнически произход, не е основание нито да бъде третиран по-строго, нито по-милостиво. Има свобода на словото, а и тя не се занимава с политика", настоя той пред bTV.

Само преди дни няколко ромски организации излязоха с открито писмо до вицепремиера Томислав Дончев заради изявленията на съпругата му Светлана.

Сдруженията ДРОМ във Видин, "Ларго" в Кюстендил и Български хелзински комитет определиха думите на Светлана като дискриминационни и антиромски и поискаха съпругът й да се разграничи от тях.

"В случай, че откажете да осъдите изявленията на г-жа Дончева и не се разграничите от тях, Ви призоваваме да подадете оставката си", обръщат се организациите към вицепремиера.

Съпругата на вицепремиера разбуни духовете с поста си: "Морковите за циганите са на свършване, време е за тоягата!"

Думите й бяха свалени от администраторите на Facebook след като бяха докладвани като расистки, а Дончева публикува ново изявление. В него тя обясни, че няма дискриминация в изказването й, защото с него всъщност иска равенство както в стимулите, така и в задълженията и наказанията както за ромската, така и за българската общност.

"Посочените изявления намираме за отявлено дискриминационни, антиромски. Те разпространяват и представят като правилни и легитимни силно вирулентни и вредни стереотипи и клевети, които унизяват ромската общност и подсилват утвърдената в обществото враждебна, принизяваща, обидна и нерядко застрашителна за ромите среда", се казва в писмото на ромските формации и БХК до вицепремиера Дончев.

Според тях подобни изказвания вредят на образа на България като правова и демократична държава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 177Сложньо,Отдавна се употребява и у нас наравно с нашенските пословици и поговорки.Но ти вземи и прочети в някоя енциклопедия какво представляват повечето латински сентенции. Не са ли и те фолклор?Ама много си сложен, шЪ знаЙш!
169
5
 
8
 
! Отговори
Фгбйкшйжжж преди 5 години
Дончева е получила заплахи защото *** се чувстват безнаказани, но вината за това е изцяло на властта, която е представена от мъжа и. Което автоматично ни води на мисълта , пръчката да бъде употребена първо върху него
168
32
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално е човек поне да се извини,след расистки изказвания и насъскване на населението едни срещу други!Обидите на етническа основа предизвикват омраза и физическа саморазправа.И такива хора са начело на държавата,които не могат да мислят с две стъпки напред и толерират омраза между населението.
167
5
 
15
 
! Отговори
123 преди 5 години
Разчленяване а?! А сега да видим Дончев мъж ли е или около Бойко са само меки китки.
166
2
 
59
 
! Отговори
Поздравления преди 5 години
за смелостта и силата на Г-жа Дончева да изрече на висок глас истината такава,каквато е!Достойна жена,която нарече нещата с истинските им имена!Истината не винаги удобна и изгодна,но по-добре горчивата истина,отколкото сладката лъжа и заблуда,в която живеем вече близо 29 години!Още един път Голямо Браво за Г-жа Дончева!А тия,които призовават Г-н Дончев да се разграничи от съпругата си,са точно от тези,които са се отрекли от род и родина,или продали за паница леща на чужди интереси!?!?!?
165
14
 
25
 
! Отговори
Зигфрид преди 5 години
Браво на Г- жа Дончева !Познавам десетки *** ,правил съм специално проучване и досега не съм открил някой от тях да е гласувал за ГЕРБ.Освен за ДПС ,твърд електорат са на БСП и лично на Нинова .Троловете на БСП и Русия , внушават обратното ,за да разклатят БСП и такива сайтове като Dnes.bg им помагат усърдно ,защото знайно е чия собственост са .
164
20
 
10
 
! Отговори
pkboev преди 5 години
Както обикновено се изхвърляме в някакви крайности. Аз лично не одобрявам думите на г-жа Дончева - има далеч по-ясни, директни и подходящи начини да обърнем внимание на проблема с ***.Всички знаем, че тези хора живеят извън закона и така не може да продължава - кому е нужно да даваме възможност на БХК за пореден път да ни пишат расисти и да ни разнасят по цяла Европа? Аз ако живеех с Томислав Дончев сигурно щях да седна на по ракия с него на първо време да питам кво що...
163
9
 
26
 
! Отговори
Съседа преди 5 години
В България най-големия проблем е кравата Пенка, срещата на Тръмп и Ким Чер-Ун и глупавите изказвания на Дончева. Права е за спазване на правата и задълженията, но защо властимащите и приближените винаги правят изключение. Нали и те са част от народа, защо им е охрана, служебни коли, предимства при лечение и други,други неща. Занимават ни излишно с моркови и тояги, а не смятат че народа е с по-дълги тояги и искарат ли ги, ще им стане тясно в страната.
162
5
 
70
 
! Отговори
Мария преди 5 години
Май и тук има цензура! Днес сутринта написах Не ме интересува чия жена е. Подкрепям я! Законите трябва да се спазват от всички. Когато не помагат закона и морковите, е време за тоягата. А БХК е туморно образувание.Е, сега видях, че съм цензурирана. Браво! Да живее свободата на словото и изразено лично мнение!
161
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя употреби български пословичен израз. -Простьо, това с моркова и тоягата е латинска сентенция.
160
48
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дончев е *** и не си бие жената.Ако имах такава проста жена, да ме излага публично, щех да и строша кокалите от кютек. За щастие жена ми не е комплексарка и знае какво и как да говори.
159
1
 
29
 
! Отговори
Относно опасенията преди 5 години
на Бисер ЛатиновМного такива оръжия има и в Буковлък, това е известно. Но преди време се бяха наложили неофициални разговори с плевенски младежи, защо се разбра за намерението им някоя нощ да се справят с това село. Тези момчета знаеха за автоматите и пищовите в онова село, но му бяха намерили колая и направили добър план. Но не е изгодно за властите Европа да види как бихме озаптили онези, ако държавата си прави оглушки.Но все някой някога ще си изтърве нервите.Светла му памет на Чочоолу!
158
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 60 -те години на 20-век Тодор Живков на публично събрание заяви, че интелигенцията много си е разпасала пояса и ако знае много ще заиграе ТОЯГАТА. Явно морковите са били на свършване,макар че за интелигенцията комунистите щедро ги раздаваха. Та и Госпожата и тя-какви тояги ще раздаваш ***....
157
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Bhk niama li da go zabranim naj-nakraia?
156
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бисер ЛатиновЗнаем коя група са ромите от този район. въпрос на управленска воля е само за една нощ да им бъдат отнети и огнестрелните оръжия, че и хладните. Но преди това трябва да бъдат окошарени онези, които взимат рекет от *** търговци на "бело".
155
1
 
31
 
! Отговори
До онези, които преди 5 години
считат, че Дончева не се е изразила добреТя употреби български пословичен израз. В словесния фолклор е акумулирана мъдростта на народа ни. От народа по-мъдър няма и всичко, казано чрез неговите пословици и поговорки е неоспорима истина.Често пъти във фолклора мъдростта е изразена иносказателно - говори се за животни, но се имат предвид хора:Например, когато магарето получава само моркови, но прави само магарии, вместо да върши полезна работа, тогава му спират морковите и заиграва тоягата.
154
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Очаквахме да чуем до края на този ден, че е заловен онзи, който е заплашилг-жа Дончева с разчленяване и че вече му е повдигнато обвинение за намерениеза убийство по особено мъчителен за набелязаната жертва начин.
153
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 164Е нормално е, да е нахукана и горделива, когато е права и има възможности !!!
152
3
 
33
 
! Отговори
балканжи йово преди 5 години
права и за българите, стига помощи само за ромите,тези дето масово са необразо-вани, колко процента от ромите имат висше и средно образование, да не се дават детски за трето и т.н. деца, хелзинският комитет е враг на българщината, да несе купуват от образованите българи книгите му, а той да се закрие,да се закриеи комисията за дискриминация, това е вреден съдебен орган.
151
5
 
3
 
! Отговори
www преди 5 години
До marquiseБрей маркизе, то самият факт че си тук и прещиш е показателен колко болезнена е темата за всички. Горко му на народа с адвокати като тебе.