Светлана Дончева – жената, извън политическата матрица

Жената до вицепремиера Дончев под прожекторите
Обновена: 11 юни 2018 12:35 | 11 юни 2018 12:30, Александър Попов
57
Светлана Дончева – жената, извън политическата матрица
Снимка: Facebook

"Морковите за циганите са на свършване, време е за тоягата!". Този статус във Facebook изкара на преден план Светлана Дончева, жената до вицепремиера Томислав Дончев. Мнението й предизвика полемика, очаквано срещу нея скочиха ромски организации и Българския хелзински комитет, които поискаха политикът да се разграничи от думите на жена си.

Той бе категоричен - това би могло да се случи само ако двамата се разделят.

Видях едно видео, на което ромска музика огласяше цял ден квартал "Младост" в Габрово. Нашето семейство е много свързано с Габрово, както е известно, и това много ме разстрои. Защото не можеш нищо да направиш в такава ситуация, безсилен си. Можеш да им направиш само забележка, но това невинаги е безопасно. Не можеш да се оплачеш на някого, който да им спре музиката. На сутринта пък видях видеото, на което група роми пребиват момчето, което беше засечено от кон с каруца. Това беше поводът да напиша този статус. Изненадаха ме ромските организации, които скочиха срещу моята позиция, в която нямаше нищо расистко. Това беше организирана от тях атака срещу мен. По този начин те оправдават съществуването си. Цялата тази ситуация не създаде проблем на Томислав. Това, че се опитват да го накарат да се разграничи от мен, напомня на сталинските времена. Мъжът не може да е отговорен за думите на жена си. Ние сме две отделни личности. Аз не се изживявам като жената на вицепремиер. Ходя с метро на работа и имам собствена позиция", заяви Светлана пред "24 часа".

Тя е категорична, че фактът, че е обвързана семейсно с вицепремиер не означава, че няма право свободно да се изразява.

Още по темата

"Аз съм независима личност и нямам никакво намерение да спазвам някакъв измислен остарял и ненужен етикет", категорична е Дончева.

Въпреки скоростната си популярност статусът ѝ имаше кратък живот във Facebook. Администраторите го изтриха, сезирани за реч на омразата.

"Не ме е страх от вас. Няма да ме накарате да мисля различно. Нахъсвайте се помежду си колкото искате. Изпращайте ми анонимните си гнусни извратени пожелания. Не ме трогвате. Само ме карате да си мисля, че вярата в интеграцията е илюзия, с която съм живяла дълги години. Грешка беше, че ви сложих под общ знаменател. Не всички цигани са престъпници, както и не всички българи са честни и почтени граждани", написа тя, след като постът й набра популярност. 

"Къде видяхте расизъм в изказаното мое мнение? Напротив! Аз искам равноправие, но не само в правата, но и в задълженията. Вие, ромите, сте тези, които държите да се отличавате и към вас да се отнасяме специално, внимателно и деликатно", смята Дончева.

Томислав и Светлана приковават вниманието със своите изяви на карнавала на хумора в Габрово. Миналата година Дончева се появи като Мелания Тръмп, а неотдавна семейството се появи с костюми на героите от "Матрицата". Светлана беше с прибрана черна коса, тъмни очила, прилепнал панталон и кожено яке, досущ като Тринити от култовия филм. Томислав Дончев бе дегизиран в дълъг черен шлифер като Морфей.

При първия си мандат Бойко Борисов заръча на Томислав Дончев да отива към гражданското, но той не го послуша и живее на семейни начала със Светлана. Имат един син.

Светлана Дончева казва, че не държи на сватба - ужасява я суетата, организацията и не се асоциира с жените, които ще тръпнат да облекат булчинска рокля. Това не означава, че не мечтае за годежен пръстен.

Жената на вицепремиера е завършила политология в Софийския университет, участвала е в кампаниите на различни партии, но никога не е била член или активист. Политическият пиар не ѝ допада особено, предпочита да се занимава с фирмен.

Срещнала Томислав Дончев за първи път на семинар на неправителствени организации за европроектите, който се провеждал в местността Узана край Габрово. Тогава Дончев бил на работа в бизнес инкубатора в града, а тя - в политологическия център на Емил Кошлуков, водела и обучения, спомнят си техни габровски познати. Томислав бил главен секретар на клуб "Отворено общество" в Габрово.

Дончев успял да спечели бъдещата си спътница в живота с тънкото си чувство за хумор.

"Това, което го отличава, е чувството му за хумор - толкова тънко, че понякога хората не го разбират", казва Светлана.

Преди 8 г. тя разказа какъв е бил първият ѝ тест във връзката - поход до връх Ботев. Светлана трябвало да се докаже при доста екстремни условия. "Представих се много добре като за първи път", споделя тя. Потвърждава го и любимият ѝ мъж.

И двамата не обичат светския живот и странят от него. Когато се мести в Габрово, Светлана няколко месеца е уредник в Историческия музей. Тогавашният му директор Петър Тоцев си я спомня като интелигентна, лесно общуваща, с чувство за хумор. В началото ѝ било трудно - в малкия град нещата се случвали мудно, нямало темпо. Светлана обаче бързо се ентусиазирала - дори правела анкети с хора в автобуси и по улиците, за да разбере какво мислят за музея.

След това се мести на работа в кабинета на кмета на Габрово Богомил Белчев, който е издигнат от БСП.

След това се местят в София и живеят в наследствената къща на Светлана в "Драгалевци". За кмет на Габрово Томислав Дончев се кандидатира от София. При завръщането им в града половинката му е работила по проекти, които не са свързани с общината.

От принципни съображения - за да няма конфликт на интереси, когато мъжът ѝ поема министерския пост през 2010 г., Светлана спира да консултира фирми по европейски проекти. Прекратява всичките си договори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
5
 
17
 
! Отговори
ПРЕПОДАВАТЕЛ преди 5 години
"....Светлана няколко месеца е уредник в Историческия музей". Завършила политология, а става уредник в музей. Колко ли историци, завършили в СУ не могат да си намерят работа-но виж, щом си учил политология-може.Дажи си мисля, че по номеклатура се иска историческо образование. От изнесената справка личи, че без да влезеш в някакви политически структури, не можеш да растеш нагоре. За кой ли път този факт се доказва.
6
4
 
13
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
До Д-р Хаус 2 Докторе , хич не си прав. Европейското "блато" започа от 89-та година и ГЕРБ не са основатели на блатото. А за пустинята та БСП какво ще кажеш. Ама БСП са добричките , а ? При тях живота беше мед и масло. ***.
5
5
 
27
 
! Отговори
Кръвожаден веган преди 5 години
Светлана е пич.
4
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само вижте какви психично болни индивиди управляват държавата.Тези са още на етап Батман .......
3
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Sigurno ba taja prosta4ka i trabva morkov toja bes kosato moje bi i e malak ridninata na pertiikaa tatjana don4eva gabrivzite komunjagi segs gerb ujas nagada4i slagat boiko
2
19
 
10
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 5 години
Отворено общество, да личи си твоя Томиславчо какъв е - ***! А ти - при оня предател и престъпник Кошлуков! Е не върви на спътничката на соросоида да говори тъй срещу унтер-меншен ман-га-ли-те! Знаеш ли Светланке, че на персийски думата ман-гал означава разбойник, измамник, крадец! А на създалата се ситуация, се сърди на мъжа си, защото той и такива като него, превърнаха България в това вонящо еврогеьовско-соросоидно блато, каквото е сега. И само чичко Адолф е в състояние да оправи нещата.
1
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво Светлана, намерила си готина *** с остроумие