Безделници ли? 22% от младежите нито работят, нито учат

Делът на сивата икономика намалява бавно, а това се отразява много зле
Обновена: 12 юни 2018 21:37 | 12 юни 2018 21:35,
76

167 000 млади българи нито учат, нито работят. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев. В сравнение с останалите европейски държави, в България неработещите младежи били 22%, а в Европа те са средно 12%.

"Тази статистика не ни казва нищо ново, в сравнение с предишната от 2013 година. Тогава процентите са били 19%. Има един пакет от държави – Италия, България, Гърция, Румъния и Ирландия, които са с двуцифрени числа в незаетостта на младите", поясни директорът на "Индустриални политики" в Асоциацията на индустриалния капитал Теодор Дечев. 

"Има една тънка прослойка хора, които имат достатъчно пари по един или друг начин, за да се занимават с това, което искат. Това са щастливите хора. Има още една тънка прослойка – болните хора. По-сериозната прослойка е тази в сивата икономика, която у нас е 30%. Делът на сивата икономика намалява много бавно, а това ни се отразява много зле", посочи той в "Денят ON AIR". 

Все пак, според него категорията на безделниците не е за подценяване. 

"Кога държавата ще вземе мерки за това, че 14-годишни момичета забременяват и до осемнадесетата си годишнина имат 2-3 деца? Тази прослойка изгражда около 3% от всички незаети младежи", подчерта гостът пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
1
 
! Отговори
Мими преди 5 години
Как да намалее сивата икономика като Министерството на труда и социалната политика открито дава карт бланш на микро предприятия , които се занимават със спекула посредством програмите им за уж-насърчаване на заетостта? После дават някаква стъкмистика, че уж безработицата била намаляла от 5 на 4,8%. Нека всички медии си отворят очите за престъпленията, които върши МТСП с безработните хора!
69
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То решението е просто. Да дадат на работещите по 3000 лева заплата, и може някой от неработещите да вземе да се подлъже. А даже е вероятно процента да падне точно на 3 колкото са братята от махалата.Ама с 500 лева не младеж, ами и възрастен със семейство меможеш излъга вече.
68
2
 
1
 
! Отговори
Fmet преди 5 години
Praznuvat si Ramazana horata...ne sa kato vas vseki den da polivat s alkohol i droga imenni dni...
67
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До прослойките на Д.В малките градове уреждат определени хора на общинска работа и ако не си на общинска работа ще трябва да се мъчиш много за да вземеш заплата.Също друг проблем е че в България не ти осигоряват от университета поне едногодишен стаж след завършване на университета. Така завършвам и понеже нямаш стаж по специалността работодателите не те вземат на сериозно.
66
1
 
9
 
! Отговори
прослойките на Д. преди 5 години
До Тоя Дончев. Като прочетох за прослойката на безделниците си помислих,че става дума за депутатите в парламента.Що не отиде Дончев да провери дали изобщо идват на работа тия депутати и им се плащат заплати? И искам да кажа,че точно,, тънката прослойка дето имат много пари за всичко, не се занимават с нищо само пият и се друсат,защото никой не им търси сметка. А на Дончев работливия му пожелавам да получава едно огромно възнаграждение от 520 лева, да работи 30 дни в месеца.
65
0
 
7
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Просто е потресаващо но... Нали пожарния ,,инженер,, е добродушен и според него България не трябва да произвежда нищо. Просто не е нужно. С това ще се заемат германци,румънци и турци. Българина му трябва да ходи по дискотеки и да лайква у фейсбуко.Няма смисъл бУлгарина да произвежда нещо,защото е срамно да купиш от него.Престижно е от румънци или дойчовци
64
1
 
9
 
! Отговори
младите емигрират преди 5 години
То каква работа има за млади хора, които не живеят в София. В провинцията обикновено има едно предприятие,където наемат временно хора, мине месец 2 и решат нови служители да си намират. Подобна практика да наемат и съкращават хора в рамките на няколко месеца я има и в София. Нямаш ли връзки даже не те и взимат. А за следването трябват пари,ако не си роден в голям град и нямаш жилище, нямаш ли родители,които да ти помогнат как ще следваш? Задочно има само при някои специалности.Хората емигрират.
63
0
 
8
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Да станат служители на НПО-та и да ходят на паради,това е доходоносен бизнес ;) !!!!
62
0
 
10
 
! Отговори
Поредна статистика преди 5 години
Какво му влиза в работата на тоя Дончев, кой работел, и кой не? Май паричките от данъци пак не стигат, а? Той що не работи на смени за 250- 300 евро месечно? Нали е европеец- да му ги дават в евро! Пък и са наясно как се теглят кредити от името на държавата.
61
1
 
18
 
! Отговори
LosHo преди 5 години
Минималната заплата за страната трябва да стане поне 1000лв. Масово работодатели експлоатират хората, а държавата нищо не прави да защити работника, точно обратното. Приемат се закони срещу работника и в полза на работодателя. Млад човек от някое си село, иска да работи в големия град. Няма висше, няма натурпани пари за черни дни. Предлагат му 400-500лв заплата. Тогава момчето/момичето се замисля: Хмм поне 200лв ми трябват за квартира, 100лв за транспорт и ми остават 100-200лв за месеца, Е НЕ
60
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работодателите искат най опитните най супер можещите за да могат да ги спукат от работа за 500 лв хахахахахах. Оправете си заплатите на 2000лв. Ама като се увеличи заплата разходите се увеличават. 2000лв на 8000лв разход плащай да те видим 500лв/2000лв плащай да те видим. Работодателите са виновни за напускането на българите. Защото ти в очите на работодател си нищо. Имаше шеф който тайно теглеше парите на слугите си после вика ще ги забавим малко и мина 2 месеца крадене.
59
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как да работят младите. В производството нормите са непосилни за по-опитните камо ли за младите. Ако не изпълниш нормата или те гонят или ти дават жълти стотинки, колкото да се каже, че са ти платили. Бизнеса търси работници вече, но с такова заплащане и спукване от работа няма да намери и така им се пада на работодателите.
58
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 52И как си оправяш живота като родиш едно дете и не работиш, не разбирам. Получаваш 2 години майчинство и после.
57
2
 
1
 
! Отговори
Дъхъй преди 5 години
22% не работят другите 78% ко правят ? Па викали че младите са марзеливи. Щом 78% от младите са слуги на системата и работят като роби еми добре. Ама 22% да се шляйкат без да работят са едни от най богатите младежи сигурно щом не бачкат как я мислиш богаташи от класа брааааааааааат!
56
2
 
6
 
! Отговори
Пенчо Питанката преди 5 години
Някакъв анализ на тази група направен ли е? - образование,професия, е*ническа принадлежност.....Да не излезе, че това са многодетните майки и татковци и тук-там някое и друго мамино детенце.В най-най-широкия кръг на моите познати младежите на тази възраст работят, учат, или правят и двете едновременно.
55
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бг.реалностКаквито работодателите, такива и работниците.
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До правдаВ малките градове се работи масово за малко над 1 евро на час. В обявите за работа често се посочва по-висока заплата, но на интервюто обещават по-ниска или минимална.
53
3
 
7
 
! Отговори
LoshO преди 5 години
Ами нормално когато 22% от пенсионерите работят и хванали кокала не го пускат.
52
0
 
8
 
! Отговори
Бг.реалност преди 5 години
Новото поколение от търтеи,мързели и лентяи е тясно свързано и с новото поколение родители.Тати носи и дава,мама също дава и бди над недооцененият и гений или ,,прохождащата" ***/вра,баба и дядо също снасят.Забележки,възпитание и тн.....сега не е модерно да се говори за такива неща.Трябва да сме в крак с американо-немската възпитателна система.И накрая 20год.леш/пер е с повече джобни пари от средностатистически работещ германец.А бг.момиченца....там чичо паричо захранва.
51
0
 
0
 
! Отговори
komentator преди 5 години
koy shte si pori mozuka za 80 leva?