Безделници ли? 22% от младежите нито работят, нито учат

Делът на сивата икономика намалява бавно, а това се отразява много зле
Обновена: 12 юни 2018 21:37 | 12 юни 2018 21:35,
76

167 000 млади българи нито учат, нито работят. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев. В сравнение с останалите европейски държави, в България неработещите младежи били 22%, а в Европа те са средно 12%.

"Тази статистика не ни казва нищо ново, в сравнение с предишната от 2013 година. Тогава процентите са били 19%. Има един пакет от държави – Италия, България, Гърция, Румъния и Ирландия, които са с двуцифрени числа в незаетостта на младите", поясни директорът на "Индустриални политики" в Асоциацията на индустриалния капитал Теодор Дечев. 

"Има една тънка прослойка хора, които имат достатъчно пари по един или друг начин, за да се занимават с това, което искат. Това са щастливите хора. Има още една тънка прослойка – болните хора. По-сериозната прослойка е тази в сивата икономика, която у нас е 30%. Делът на сивата икономика намалява много бавно, а това ни се отразява много зле", посочи той в "Денят ON AIR". 

Все пак, според него категорията на безделниците не е за подценяване. 

"Кога държавата ще вземе мерки за това, че 14-годишни момичета забременяват и до осемнадесетата си годишнина имат 2-3 деца? Тази прослойка изгражда около 3% от всички незаети младежи", подчерта гостът пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
16
 
! Отговори
правда преди 5 години
Дай , за да искаш. Никой млад човек нежелае труда му да се оценява за жълти монети.А държавата вместо да води само статистика, да предвиди стратегия по въпроса.По Живково време всички вкл. и ромите работеха ,.кафенетата не бяха пълни с бездействащи , но имаше СПАЗВАНЕ на законите.
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези които не работят си имам други доходи - от богато семейство са, я родител в чужбина, я наем за нещо или хазарт. Другата прослойка са ромите, при тях мъжете масово работят "на черно" в земеделието, а жените гледат децата в къщи.Друг е въпроса до колко си струва да се си "скъсваш ***" за жълтите стотинки , каквито са заплатите в провинцията.
48
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото е по-яко по цял ден да висиш "у МОЛА" на шопинг. След като в България заплатите са ниски, в чужбина не са. Ама е по-лесно да висиш на гърба на родителите си. Мнозина мои мързеливи познати родиха по 1 дете, за да си оправят живота и така да не работят. Какво очаквате от такива хора?
47
3
 
25
 
! Отговори
Стефчо преди 5 години
Давайте им заплата колкото за сандвич и билет за рейса и почакайте да дойдат на работа.. ..смях хаха
46
1
 
11
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Това е то кофтият мат'рал.
45
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тренират за депутати.
44
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 45 - Поработи малко над маниерите си, че тала, просташката не се живее.
43
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
25години целяхте това-сега го имате.Неук народ,който се контролира лесно,но тепърва предстои страшното.
42
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 37Голяма част от неработещите имат родители в чужбина и също и те мислят да заминат в чужбина.
41
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма работа и затова и неработим.
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някои твърдят, че това момче било наше етническо турче, но аз си мисля, че е от един друг етнос, част от който се турчее само защото са мюсюлмани......Мне, от същият етнос е като момчето което уби друго момче в Борисовата градина.
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
безработицата в България и в ЕС, защото ако в ЕС е 3-4%,.Средната за ЕС е 7-11%
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Останалите до 22 са неточни. 18% неточни. Това съвсем грубо.......Неточни да се чете-нероми.
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До37Не си съвсем прав. 90% от ромките раждат поне по едно дете до 18. Процентът на тези родили до 18 е 3%. Ако приемем, че толкова ромчета има и момчета стават 6%. Останалите до 22 са неточни. 18% неточни. Това съвсем грубо.
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този 17-годишен младеж и 15-годишната му жертва имали отношения в продължение на ТРИ ГОДИНИ. .Е и? Искаш да кажеш, че 17годишен не може да има позната приятелка откакто е бил на 14 ли? Приятелските отношения също са отношения. Синът ми с приятелката му имат отношения още от деца, просто израснаха заедно.
35
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 34Има значение. Младите не-роми, които не работят, в почти всички случаи са завършили някаква образователна степен и не работят временно - или търсят подходяща работа, или има кой да ги храни, но това е временно.Неработещите млади роми нямат никакво намерение някога да започнат работа.
34
1
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 28 преди 5 години
Направи ли ти впечатление една подробност, която е съобщена в други сайтове?Този 17-годишен младеж и 15-годишната му жертва имали отношения в продължение на ТРИ ГОДИНИ. Това е достатъчно, за да си направиш изводи и за момчето, и за момичето.Освен това, младежът вече бил задържан за кражби, продажба на дрога и нанасяне на тежко физическо увреждане.Някои твърдят, че това момче било наше етническо турче, но аз си мисля, че е от един друг етнос, част от който се турчее само защото са мюсюлмани.
33
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
около 8 -9 проценат от българското население са роми.
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От тези 22% нито учещи, нито работещи младежи, каква част са не-роми?.Вероятно по-голямата. Всъщност това няма никакво значение защото ромите също се водят за българи.
31
6
 
15
 
! Отговори
Въпрос преди 5 години
Реалността каква е - работиш, вземаш диплома, не намираш работа по специалността, работиш какво да е, получаваш минималната работна заплата. Това какво е?! Описвам конкретен случай.