Безделници ли? 22% от младежите нито работят, нито учат

Делът на сивата икономика намалява бавно, а това се отразява много зле
Обновена: 12 юни 2018 21:37 | 12 юни 2018 21:35,
76

167 000 млади българи нито учат, нито работят. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев. В сравнение с останалите европейски държави, в България неработещите младежи били 22%, а в Европа те са средно 12%.

"Тази статистика не ни казва нищо ново, в сравнение с предишната от 2013 година. Тогава процентите са били 19%. Има един пакет от държави – Италия, България, Гърция, Румъния и Ирландия, които са с двуцифрени числа в незаетостта на младите", поясни директорът на "Индустриални политики" в Асоциацията на индустриалния капитал Теодор Дечев. 

"Има една тънка прослойка хора, които имат достатъчно пари по един или друг начин, за да се занимават с това, което искат. Това са щастливите хора. Има още една тънка прослойка – болните хора. По-сериозната прослойка е тази в сивата икономика, която у нас е 30%. Делът на сивата икономика намалява много бавно, а това ни се отразява много зле", посочи той в "Денят ON AIR". 

Все пак, според него категорията на безделниците не е за подценяване. 

"Кога държавата ще вземе мерки за това, че 14-годишни момичета забременяват и до осемнадесетата си годишнина имат 2-3 деца? Тази прослойка изгражда около 3% от всички незаети младежи", подчерта гостът пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
8
 
! Отговори
До 27 преди 5 години
И един друг вид информация липсва - каква е безработицата в България и в ЕС, защото ако в ЕС е 3-4%, а в България е 9-10%, то 14% на фона на 3-4% е много повече от 22% на фона на 9-10%.
29
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мама и тате не пускат скъпото отроче да работи за 5-600 лева.
28
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако направим разбивка по етноси, да не се окаже, че безработните българи са 4-5%?.Обаче ако направиш справка по кафенетата ще се окажат 95%.
27
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тате и мама като пращат по 1000 евро на месец защо да ба4кам за 300 евро.
26
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
17годишен български младеж закла приятелката си в Германия.
25
0
 
15
 
! Отговори
Да се доуточни преди 5 години
От тези 22% нито учещи, нито работещи младежи, каква част са не-роми?От тези не-роми, какъв процент имат завършено образование, но не са започнали работа, защото има кой да ги издържа от свои ЗАКОННИ доходи, или пък самите младежи са получили някакво наследство и живеят от него?И още една неяснота - сред тези 22% неучещи и неработещи, 3% били момичета на възраст 14-18 г., които вече имали по няколко деца. В такъв случай, каква е долната младежка възраст, която се има предвид, 14 години ли?
24
4
 
32
 
! Отговори
Вярно преди 5 години
Прибирам се в БГ, кафетата и баровете пълни по цял ден и по цяла нощ. Винаги съм се питал, аве това Вторник през деня улиците пълни, кафета пълни ... никой неработи. Всеки само свикна да мрънка че нямал пари .. мина времето когато Българина се славеше с трудолюбие ... *** на Европа. Държавата цирк.
23
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще живея както си искам ! Леваци !
22
2
 
1
 
! Отговори
Uzana преди 5 години
Aa i uchat i rabotiat horata v zatvora...da ide v zatvora i da sa uveri...hem i biagat za zdrave...ta otvariat rabota i na generalite ...da gi goniat...bez naliot...
21
5
 
25
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
На много хора им се иска това да не е вярно, но много български младежи нито работят нито учат, а кибичат по кафета на клюки. Те са уядени дюмбели и трудно може да ги хване човек за работа!
20
1
 
18
 
! Отговори
Лелеле преди 5 години
Не ги слушайте тия глупости. В по голямата част, става въпрос за хора в чужбина, но държавата не знае за тях, също така и за роми без осигуряване.
19
2
 
2
 
! Отговори
neven преди 5 години
Gospodin Tomislav i negovata svetla gospoja kioravi li sa hepten?! Romskite hora v rebegeto proizvejdat chovechki sastestva, choveshki surov presen material i potencialen trudov resurs na rebegeto, na europata?! Takiva choveshki resursi nema nito v bila, nito v lidal, nito v fantastiko...ili ikea...Pri tova s savsem sempla ikonomichna finansova programa...s tolkova malko...pochti bez nisto...A kakvo proizvejda gospodin Tomislav i negovata svetla gospoja? Bair gezmeta?! Ot toz bair na onzi bair..
18
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уви,не показва произхода им.Има наистина тюфлеци които лежат на гърба на мама и тате или взимат наеми от нещо си и с него си живеят.И много които поработват нещо си на черно,на парче и пак някак изкарват...
17
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз бях така ! Но в последствие се реализирах сега бачкам много вадя пари и не съжалявам за безделните години прекарани в луди купони и щтурории
16
2
 
25
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 5 години
Да се хващат да бъркат бетона цял ден на слънцето за 510лв минимална-400чисто.
15
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
167 000 млади БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ нито учат, нито работят - точно за тези стотици хиляди се изказа онзи ден жена му на Дончев
14
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повече от половината от младежите са български граждани, но май не са българи. Голяма част от тях никога през живота си не са учили и работили и няма да работят до края на живота си, точно както не са работили и родителите им. Къде е новината тук?
13
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това с младежите ясно показва какъв им е произхода
12
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човек който си плюе младежта е един никой. Младите хора стават такива, каквито ги моделира света около тях - образование, соц среда, инфраструктура, финанси и тн. Те са бъдещето на България писна ми да чета дъртии камбани да плюят тези младежи. Не стига че вие съсипахтее държавата, ами и се опитвате да вменявате как видиш ли младежта виновна за всичко. Нелепо е. Спрете се. Излагате се.
11
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И защо да работят, когато могат да живеят на социални помощи на наш гръб?