"Късметлията" от вертолета – изпочупен, 100 м вървял, но жив!

Алексей Каменов е със счупени ребра, контузия на бял дроб
20

Снимка: ВМА

Състоянието на офицерски кандидат Алексей Каменов, който беше ранен при падането на вертолет Ми-17 снощи в авиобаза "Крумово", е стабилно. Това съобщи началникът на ВМА бригаден генерал професор д-р Венцислав Мутафчийски, цитиран от пресцентъра на болницата.

Още по темата

Оцелелият борден техник от разбилия се хеликоптер сам се измъкнал от кабината и е извървял сто метра пеша със счупен глезен и потрошени ребра, съобщи късно снощи министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Той, президентът Румен Радев и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев разговаряха с пострадалия борден техник и лично се запознаха със състоянието му.

Те изказаха искрени съболезнования на семействата, близките и колегите на загиналите летци.

"Искам да изкажа благодарност към колегите в Пловдив, които са действали много адекватно, бързо и когато пристигна нашият екип, пострадалият вече беше оценен – каква е тежестта на травмите и възможността за транспортиране. Екипът пристигна около 02:30 часа в София, като до около 03:30 часа пациентът е обработен и  качен в реанимация", поясни професор Мутафчийски.

По думите му, скенерът е потвърдил счупване на ребра в дясната гръдна половина и контузия на белия дроб.

"Все още не е достатъчно изяснен глезенът, но там трамвата не е съществена и не е животозастрашаваща. Няма увреждания в главата и органите в корема. Офицерски кандидат Каменов се намира в стабилно състояние, гръдната травма е средно тежка към тежка, кислородо зависим е, но на този етап няма опасност за живота, напълно контактен и адекватен", поясни още началникът на ВМА.

Преместването на пострадалия от пловдивската болница във ВМА се наложило заради гръдната травма, която по думите на професор Мутафчийски е изключително коварно медицинско явление.

"Тя има своето развитие през времето и то е към усложняване, а не към отшумяване. Ние много добре знаем за какво става въпрос и затова настояхме след като състоянието му позволява, да бъде транспортиран. Освен това, здравето и живота на българските военнослужещи е задължение на ВМА", поясни още бригаден генерал професор Венцислав Мутафчийски.

Президентът Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев разговаряха с пострадалия борден техник и лично се запознаха със състоянието му.

Министър Кракачанов пожела бързо възстановяване на пострадалия офицерски кандидат Каменов.

"Важно е, че е в добро, стабилно състояние. Това е човек с дух, освен тук е при най-добрите специалисти от ВМА и се надявам, че скоро ще бъде в нормално, работоспособно състояние", заяви от своя страна и президентът Румен Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ZA SHKEMBE VOIVODA NE SA NAMERILI PO-SHIROKA MANTA
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 8Айде да те видим как ще изминеш 100 м със счупени ребра и глезен - щото на мен ми трчбваше 1 час да си стигна до телефона след падане от сноуборд и само с натъртен /пресиран гръден кош, което беше достатъчно да не мога да си поема дъх след всяка крачка.
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 14Абе ти нормален ли си бе - човекът е преживял някакъв ужас и с изпотрошени кости се е влачил на безопасно разстояние от разбитата машина-бомба...как си представяш, че ще остави колега, ако е видял, че е жив...и дали въобще е видял нещо в мелето?! Това са Пилоти - не някакви страхливи амеби, които само плямпат на топло и сигурно местенце.
15
0
 
5
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До шматкаЛетище Пловдив е от едната страна на Пистата а Военната вертолетна База и Музея на Авиацията е от другата страна - Ползват една и съща писта когато е необходимо.Същото е в СофияЛетище София и Военното Летище Враждебна
14
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 14Правило за БМП/БТР/Танкове, Самолети и Хеликоптери(на земята) - при прострелване / авария - напускаш машината - оглеждаш се ослушваш се (дали няма случайно да гръмне) и ако ти стиска се връщаш да видиш какво е станало с останалите от екипажа
13
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо е избягал , а не е помогнал на колегите си, ами ако са били живи ?
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 5...ти нещо проблем ли имаш...
11
4
 
2
 
! Отговори
от снимка 3 преди 5 години
Ползвано е ново оръжие с черна холограма з а обемно пресканиране подава миризмата на тялото на пострадалия.Военно терористичната мафия цака яко..
10
0
 
21
 
! Отговори
Georgiev преди 5 години
Писачите в сайта...може ли такова заглавие за такъв инцидент със загинали хора. Махленска му работа
9
1
 
3
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 8В друга статия си пишеАварийни и пожарни екипи от летище Пловдив са отишли там.Едва ли е било след часове.Все пак са 500м.Аз имам друг въпрос.Редно ли е да се правят военни учения на 500м от гражданско летище.Че то това си е на пистата.
8
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Tivaxe goljama tesgedia s boiko v usrael kakav hristianin si be ima stanala tragedia v bg karaka4anov da si hodi vsesnaeschtia debelak bog da prosti pilotite
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само си представете:1.Вертолет пада2.Вертолет се разбива3.Има хора, които виждат и/или разбират за това4.Един Рамбо Силек излиза от горящия паднал вертолет5.Рамбо Силек, има счупени ребра и глезен и не знам си какво още6.Рамбо изминава 100 метра сам... със счупен глезен и ребра7.Не става ясно дали после е паднал или са го хванали прав8.Не става ясно колко време е чакал и дали е чакал (примерно паднал)9.Едва после идват някакви и го "спасяват"10.Замислете се колко време е нужно за 100 м
6
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"... Човекът изпочупен, с потрошени ребра..."Камелия, уважавай себе си и нас повече и вдигни малко стила си на писане.
5
0
 
2
 
! Отговори
ДО 3 преди 5 години
Не пиши глупости във всички новини .
4
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи в Пловдив са толкова некадърни лекарите, че с една гръдна травма не могат да се справят. Тия военните си е. м.
3
0
 
24
 
! Отговори
Барселона преди 5 години
На който му е писано да живее...ще живее.Пантера беше нов и пак имаше смъртен случай...Безспорно трябва нова техника,но понякога и съдбата има пръст...
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изобщо даже не трябва да е в кавички.
1
11
 
57
 
! Отговори
Св. Иван преди 5 години
Господ да пази и народа да помага на ВМА и специалистите които работят там !Сред най-добрите и отговорните са .А Президента ни е най-свестния управник, който сме имали от много години ! Господ да бди и над него и да го пази от зли очи !