Трудовите злополуки – най-често на път за работа

Чиновниците са рекордьори по инциденти на път и по време на работа
12 юни 2018 07:00, Александър Попов
4
Трудовите злополуки – най-често на път за работа
Снимка: Булфото, архив

Катастрофите на път към работното място са сред най-честите трудови злополуки, а статистиката на НСИ сочи, че всяка трета става докато се насочваме към служебните си задължения. За първото тримесечие на годината от общо 517 инцидента, пътните са били 171, като броят им за 2017 г. е бил 593. Експерти прогнозират, че ако тенденцията за първото тримесечие на годината се запази и през останалите 12 месеца опасността броят им в края на годината да е по-голям спрямо предходната е реален. Най-голям е процентът на трудовите злополуки, станали на път за работа в държавната администрация – 19 на сто, пише "Монитор".

Чиновниците са рекордьори и по инциденти, възникнали в процес на изпълнение на служебните си задължения. При 688 инцидента за първото тримесечие на 2018 г. 10% от тях са именно при тези, които работят зад бюро.

Административните работници са били първенци по злополуки и в края на 2017 г., когато броят им е бил 203 или това е било 7% от всички случаи. Те изпреварват далеч по-рискови професии като строители и миньори.

През май строител падна от четвъртия етаж в центъра на Кърджали, докато изхвърлял строителни материали. След инцидента 57-годишният мъж загина. Тогава от Инспекцията по труда заявиха, че това е първият такъв случай в областта от две години насам. Друг работник пък при ремонт на покрив в склада на западното пристанище в Русе бе настанен в болницата с черепно мозъчна травма и счупени ребра.

Зидарите през изминалата година, които са пострадали, докато са изпълнявали служебните си задължения на територията на страната, са били 75, което е близо 3 пъти по-малко спрямо чиновници за същия период.

"Административните служители водят в статистиката, защото в тези икономически дейности работят голям брой осигурени лица, т.е. има изградена система за регистриране и отчитане на трудовите злополуки, което гарантира декларирането им. Докато в другите браншове броят на тези, които работят без договор е голям, което води до липсата на данни за инциденти", коментират от НОИ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, това сме българите...изтребваме се за работа !!!Само, че не личи !
3
5
 
0
 
! Отговори
зевзек преди 5 години
бря ... тия от НОИ коментират , както дявола чете евангелието :))) ... трудова злополука на някой който кара личната си кола в извън работно време , а в трудовата му характеристика е записано че работното му място е на бюро в канцелария :))) ... а стига бе . това първо . второто е , че те били разбираш ли били редовни , а всички други професии са нередовни ... не че чиновниците са много повече от работниците :))) ... големи ка.ти.ли в НОИ ...
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чиновниците първенци в трудовите злополуки, на път за работа. Е питам аз, как да върви държавата напред, след като хрантутниците са толкова зле, че не могат до работното си място да стигнат, без да се претрепят, камо ли да свършат нещо.
1
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мога да разбера логиката? Тръгва за работа с личния си автомобил дори когато има обществен транспорт. Нарушава правилата за движение. Пребива се. И водят работодателя в съда. Роднините обявяват каква мъка и болка изпитват от загубата. И......работодателя трябва да се бръкне с 10-50хил.лв.да ги обезщети???!!! Кой го измисли това?