Етажната собственост - ремонти, пари и... скандали

Експерт коментира как да се оправим със сприхавите съседи
Обновена: 22 юни 2018 08:29 | 19 юни 2018 21:11, Красимир Ангелов
25

Събранията на блока са едно от най-омразните неща за живущите в него. Всеки един от нас е ставал свидетел на ситуации, при които винаги има разправии между живущите. Напрежението е особено високо, когато се урежда въпросът кой колко трябва да плаща в блока - за асансьор, за чистачка... и за ремонт.

Твърде малко хора обаче знаят, че всъщност съществува Закон за етажната собстевност, който урежда всички тези проблеми. В сезона на ремонтите идва и сезонът на скандалите в блока. Знаем ли как да уредим законово несъгласията в жилищната ни сграда - в студиото на "Директно" коментира Ангел Вангелов, екперт в сферата на професионалните домоуправители.

"Според мен много хора знаят за същестуването на този закон, но по една или друга причина не искат да се запознаят с него. Хората, които не искат да участват в нищо градивно във един вход, правят всичко възможно това да остане така", сподели Ангел Вангелов.

За да се извърши обновяване на един вход, не е необходимо 100% съгласие от страна на живущите в него. За да се изпълни желаното, е нужно мнозинство от 67%. Какво става обаче, когато мнозинството вземе решение, но останалите откажат да платят?

"Това е проблемът - хората, които не искат да участват, отказват да платят и започват скандали.", коментира още експертът. В тези ситуации законът предвижда различни санкции за хората, които отказват да спазват общия ред и да се съобразяват с общите събрания.

"За да се стигне до санкции, първо трябва да се изпълнят редица изисквания и да са налични много документи, тоест сградата да е административно изрядна. Едва тогава може да се поиска съдействие от общината", обясни Ангел Вангелов.

Разходите в блока се разпределят по различен начин. Битува схващането, че който живее на ниските етажи, плаща по-малко за асансьор. Така ли е наистина?

"В закона такова нещо няма. Общите инсталации, в това число и асансьорите, се поддържат от всички. Това значи, че без значение на кой етаж живееш, трябва да плащаш за подръжката на асансьора. Този тип разходи са така наречените комунални разходи и се разпределят на база брой живущи", коментира в "Директно" експертът в сферата на професионалните домоуправители.

Коя е крайната мярка за тези, които не спазват реда и могат ли действително да бъдат изведени от блока? Вижте във видеото на телевизия Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Гешка Пандова36796
36
3
 
6
 
! Отговори
Куна Ковачева преди 4 години
Живея в жилищен блок с 6 етажа и 4 апартамента на етаж . Предстои ни ремонт на стълбището и ремонт на асансьора Как да определим идеалните части за всеки апартамент?КЪДЕ ИМА ИНФОРМАЦИЯ?
35
4
 
1
 
! Отговори
Гешка Пандова преди 5 години
В нашата кооперация наследници пуснаха квартирант във стая водеща се за горно мазе пригодена за живеене без разрешение .Канализацията която изградиха е запушена и непрекъснато се изливат фекални води в коридора на мазето.Как да ги задължим да отстранят повредата?Квартиранта не регистриран .
34
1
 
1
 
! Отговори
Ме4о до Саева преди 5 години
Абе госпожо, абонамента на асансьора е 720 лв на година. Ако всички се откажат и остане само дядото от 8-мия етаж, какво правим!?Блока е блок , не е къща , да ми говорите за партери!
33
3
 
2
 
! Отговори
Савева преди 5 години
Живея на. партерен етаж. По никакъв начин не ползувам асансьор.Но ми поискаха 75лв.за смяна на въжета.не ги платих.но очаквам санкция.Сега вървят предложения за промяна на закона.Надявам се депутатите да проявят разум и не ср подадът на лобито на домоуправителите ,защото ги мързи да разделят, разходите .докога ще сме солидарни здравна система,пенсионна система,сега и етажна система
32
0
 
1
 
! Отговори
Емили преди 5 години
Във входа в който живея от 1 година на сам ежедневно се оставя вратата на асансьора отворена на един от етажите,като се изправя колелото на вратата. Днес домоуправителя на своя глава е спрял асансьора. Има ли това право? Живея на 6 тия етаж и имам дете с 100% увреждания заради ,което имам и персонално инвалидно парко място пред входа. Обречени сме да си стоим в къщи,което е невъзможно. Как да постъпя в случая? Моля за бърз отговор и помощ!
31
0
 
2
 
! Отговори
Гери преди 5 години
До АнонименАко се спазват законите: Закона за управление на територията/ЗУТ/ и наредбата към него за задължителното монтиране/изграждане/ на асансьор, Наредбата за техническата подръжка на асансьорите , Закона за собствеността/ЗС/ и наредбите към него, Закона за управлениеетажната собственост /ЗУЕС/ и т.н. няма да я има тази каша: този от блока така казал, другите така приели, както им изнася и всичко в това в противоречие със законите!Според наредбата- могат да спират асансьор само тех.неизпр
30
0
 
4
 
! Отговори
Бл-д- продължение преди 5 години
Примери за потвърждение на горното "Елоново" бл.бл. 83,89,145 и др.Вие, не правите разлика между:Чл. 11. (1) Общото събрание:т.5. ОПРЕДЕЛЯ размера на паричните вноски за разходите за управлението и поддържането на общите части на сградата; чл.51,ал.1 - разходите за управлението и поддържането на общите части на сградата се РАЗПРЕДЕЛЯТ..."О.С.определя-21 апар.Х3,50 лв.=73,50 лв.; живущи в бл.56 чов. Вие и касиера радпределят: 73, 50 лв:56=1,31 лв./чов.Вие, нямате право да нарушавате закона!!!
29
0
 
3
 
! Отговори
Бл-д- продължение преди 5 години
Не спазвате и свързаните Допълнителни разпоредби 1. По смисъла на този закон :11. (предишна т. 9, изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) "Разходи за управление и поддържане" са разходите за консумативни материали, свързани с управлението, за възнаграждения на членовете на управителните и контролните органи и за касиера, както и за електрическа енергия, вода, отопление, почистване, абонаментно обслужване на асансьор и други разноски, необходими за управлението и поддържането на общите части на сградата.
28
0
 
5
 
! Отговори
Бл-д преди 5 години
Г-н Ангел Вангелов, Вие като "професионален" домоуправител също не спазвате закона! Вие събирате таксата за Вас и за чистачка по равно на брой апартамент в нарушение на ЗУЕС.Чл. 51. (1) (Изм. и доп. ДВ, бр. 57 от 2011 г., доп. ДВ, бр. 26 от 2016 г.) Разходите за управление и поддържане на общите части на етажната собственост се разпределят поравно според броя на собствениците, ползвателите и обитателите и членовете на техните домакинства независимо от етажа, на който живеят..
27
3
 
5
 
! Отговори
Саня преди 5 години
До Елизабет Грешката е в системата, че на времето изкараха *** и Пльо от селата, докараха ги в града, обезлюдиха селата. Заселиха ни в тия блокове, а сега се чудим как да се оправяме.
26
1
 
3
 
! Отговори
Елизабет преди 5 години
До Анонимен - Пенсионерът, който не иска да плаща е със 700 лв. пенсия, постоянно ползва асансьор, хвърля угарки по земята пред входа и се инати. Прави останалите на ***. Пълен ***, от дума не разбира, всичко ни прави на инат. Жена му и децата му са вдигнали ръце и избягаха от него по чужбина и по други градове. Как може да се справиш с такъв?
25
1
 
7
 
! Отговори
Бл-д преди 5 години
Ако статията е от Ангел Вангелов представитела на Кедрон 7 в Благоевград, то аз съм имала среща с тях и установих, че не са никакви професионални домоуправители. Оказа се, че не познават ЗУЕС, и се наложи аз да им обяснявам, че разходите за управителя и за чистачка, които те ни определяха, се разпределят на броя на членовете на домакинствата,/ съгл. разпоредбите на чл.51 във връзка 1 т.11 от Допълнителните разпоредби на ЗУЕС/, а не както на практика те ги разпределят- на брой апартамент.
24
0
 
3
 
! Отговори
али преди 5 години
До Анонименаз имам питане ; живея в малък блок с 8 апартамента .до покрива нямам достъп , защото на последния етаж съседите го ползват , няма стълби ,няма врата за покрива и ако искаш да го видиш поне им се звъни на вратата.....налага се ремонт по някога и те го правят, но мърморят, че никой не дава пари......редно ли е при това положение живущите да плащат за ремонт...
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"K'во пише в закона..." "Toва до к'во води?" журналист :D
22
3
 
13
 
! Отговори
наясно преди 5 години
Много са собствените мнения из входа и трудно се консолидират в едно. Но това, че закона казвал, че асансьора е обща част и тез, които не го ползуват също плащат част от поддържането- на практика го няма никъде. Виждал съм заключени и зазидани врати на асансьори до 3-ти етаж, така нежелаещите да го ползуват, съответно да плащат са доказали пред останалите, че не ползуват. Просто закона е недодялан по отношение на асансьорите, както много други неща в Бг. Това все пак не е покрив или канализация.
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ние изпатихме така,По сегашния закон можете да я осъдите да си плати разходите за ремонта в общите части, ама много малко хора се навиват да го правят, за да "не си развалели отношенията".
20
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя със сателитната чиния, според ЗЕС трбва да поиска съгласие от Етажната собственост за ползването на общи части, какъвто е покрива. Вероятно по стар бг обичай не го е сторил. Не че чупещите са хора, напротив, не са! Но ако и той не е направил нещата както се следва, то работата е "фани единия, удари другия".
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 17 от 12Ами нашата жилищна кооперация като е малка и се състои от 8 апартамента, два от които са на онази кокона, дето няма ни дете, ни коте? В останалите 6 апартамента живеят семейства с деца, никой не е богаташ, но всяко семейство даде по 100 лв, за да платим вместо нея!Всеки отделен случай си има специфика! Ако в блока има над 100 апартамента, тогава всеки от собствениците може да даде по 1 лев, за да се съберат стотината лева, липсващи на пенсионера, който ти имаш предвид.
18
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като чета такива неща и мога само да се радвам,че живея в къща.Един приятел беше сложил сателитна чиния на покрива на блока,в който живее и му я бяха счупили.Без изобщо тя да пречи на някого.Само да му направят мръсно.А не е имал и конфликт с някого.